PAP Wines és Pósta Borház kóstoló a Mitiszol?-ban

2023.10.28. | Nádasi Eszter
Szent György-hegyi vörösek, szekszárdi fehér cuvée, szürkebarát narancsbor és amforás kadarka – a fenntarthatóság elveit követő borászatok népszerű tételeivel ismerkedtünk. A felsorolás még nem teljes…


 
Október 19-én, csütörtökön az organikus minőségi borokkal és pezsgőkkel foglalkozó Mitiszol? is elindította őszi kóstolószezonját. A szaküzletben ezúttal a Badacsonyi és a Szekszárdi borvidék találkozott: Molnár Áron (PAP Wines) és Posta Bori (Pósta Borház) mutatták be 4-4 borukat.

PAP Wines és Pósta Borház kóstoló a Mitiszol?-ban - borsmenta.hu
 
A fehértől a borostyánig

Az est első fehér tétele a tradicionálisan vörösboros Szekszárdi borvidékről érkezett: a borházzal a spontán erjesztett, derítetlen, reduktív Pósta Blanc 2022 olaszrizling és sauvignon blanc házasítást kóstolgatva ismerkedtünk. Legidősebb szőlőtőkéik a nagyapa által telepített olaszrizlingek, de szép számmal vannak 20-21 éves szőlőik, 2010-2011 között pedig volt egy nagyobb újratelepítésük. Posta Bori az édesapjával és a nagybátyjával dolgozik, a tősgyökeres szekszárdi család a borvidéken elsőként kezdett el természetes borokkal foglalkozni, a 2022-es szüretre kapták meg az organikus minősítést.
           
Molnár Áron és felesége, Karina Vissonova 2010-ben érkeztek meg a Szent György-hegyre. Vettek egy házat, amihez tartozott egy szőlőterület is – nem hagyták veszni. A kezdetektől organikusan módszerekkel dolgoznak, mára biodinamikus borászatként működnek. Tételeik közül a Tuff 2021 az első az esti borsorban: a hegy keleti oldalán, a bazaltorgonák alatt termett, köves, tufás, nehezen megművelhető talajon. Szürkebarát natúrbor, határozott, fűszeres illattal és ízzel, mely hosszan megmarad. A kézi kosárprés után kilenc hónapig érintetlenül hagyták, barrique hordóban érett – szűretlen, derítetlen és kénmentes.

A Rozsda 2021 színe meghozza az őszi hangulatot a poharakba: narancsbor, bár készítője jobban szereti az „amber wine” nevet. Szürkebarát, ugyanabból a táblából, mint a Tuff 2021, huszonegy napig volt héjon, majd barrique hordóba került. A PAP Wines új projektje kipróbálni, hogy milyen lesz a szürkebarát narancsboruk akkor, ha föld alá ásott amforákban érik.

PAP Wines és Pósta Borház kóstoló a Mitiszol?-ban - borsmenta.hu
 
Szekszárd kék szőlői

A Pósta Borháznak 2017 óta van két olasz amforája: nincsenek se mázolva, se földbe ásva. Ebben készült a Pósta Amforás Kadarka: a fajta gyümölcsös-fűszeres jegyeit jól kiemeli az amforás érlelés. Bori mesél arról, hogy bár Szekszárdon 100-150 évvel ezelőtt szinte csak kadarka volt, mára 5-10% körülire szorult vissza az aránya. Ebben közrejátszik a vékony héjú, tömött fürtökben növő szőlő gombákra, betegségekre való érzékenysége – emiatt nem túl gazdaságosan termeszthető.
           
Következik a borvidék másik „szinte kötelező” fajtája, a kékfrankos: Bori igazi jolly jokernek tartja, mivel rozé, siller és vörösbor is készülhet belőle. A mélyvörös Pósta Kékfrankos 2019 közepes pörkölésű 500 literes hordóban érett, melyben korábban cabernet franc és merlot volt. Idén korán, már október közepére túl voltak a kékfrankosszüreten: az évjárati sajátosságokhoz képest jó mennyiséget szedtek ebből a fajtából is, a szokásosnál persze kevesebbet – Szekszárdot sem kerülte el a lisztharmat és a peronoszpóra.

PAP Wines és Pósta Borház kóstoló a Mitiszol?-ban - borsmenta.hu
 

Vörösek a Szent György-hegyről

A nyár a Szent György-hegyet sem kímélte, júliusban alig volt esőmentes nap, augusztusban pedig egy jégesőt hozó vihar zúdult a vidékre. 2021 viszont egy kifejezetten meleg évjárat volt, ekkor készült a PAP Wines Pinot Noir 2021. A hegy déli és keleti oldalán is van ebből a fajtából, a borba a szürkebarát alatti területekről is került: a vulkanikus pinot noir egy évet töltött el egy tízéves hordóban.

A PAP Wines Bazalt 2019 története úgy indult, hogy Áronék megvették a házuk melletti szőlőterületet, egy igazán sokszínű kékszőlő-palettával. 2015-ben egyben szüretelték le és dolgozták fel az itt termett gyümölcsöt, és az eredmény olyan jó lett, hogy 2017-ben és 2019-ben is készült ilyen házasítás. A tétel 50% cabernet franc plusz 50% zweigelt, merlot és cabernet sauvignon találkozása, tizenöt hónapon keresztül érett francia fahordóban.

PAP Wines és Pósta Borház kóstoló a Mitiszol?-ban - borsmenta.hu
 

Három év hordóban

Az est végén a cabernet franc fajtaborként is megmutatta magát: a 2017-es évről Posta Bori azt meséli, hogy az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata volt Szekszárdon. Ekkor készült a dűlőszelektált Pósta Prémium Cabernet Franc 2017: nyitott kádban, spontán erjedt, majd három évig volt új tölgyfa hordóban – azt tapasztalják, hogy az új hordó jegyei ennyi idő alatt belesimulnak a borba. Az értékesítés előtt adtak neki még egy évet a palackos érésre. Testes bor született, mely nem veszítette el gyümölcsös jegyeit – utolsó kortyait már a kötetlen beszélgetés során ízlelgetjük.

PAP Wines és Pósta Borház kóstoló a Mitiszol?-ban - borsmenta.hu

A nyolc tételnek ezzel a végére értünk, a Mitiszol? kóstolószezonja viszont még csak most kezdődik: érdemes figyelni az eseményeiket.

 
Fotó:
Nádasi Eszter

Vendégoldal

A kis herceg után szabadon

2017.11.29. | Bodó Judit
Bottszerda 22. rész
Megvolt a Gyengébb? Nem! könyvbemutatója Budapesten. Szombaton lesz itt is, Keresztúrban, nem elfelejteni! Részt vettünk a Mitiszol? fesztiválon, aztán Balla Enikővel csaptunk egy görbe…
Iszunk

Ezt ittuk a Mitiszol? Fesztiválon

2017.11.30. | Németh-Hehl Szilvia
A Terra Hungarica természetközpontú elveit valló borászatokat tömörítő fesztiválja igazi színfoltja a budapesti boros rendezvények zsúfolt világának. A legutóbbit november 18-án tartott…
Iszunk

Mitiszol? kilencedszer

2019.12.03. | Vargha Márk
Elhivatott borászok, kiváló borok, remek hangulat, tökéletes szervezés – nagyjából így lehetne leírni a természetes borok idei csúcstalálkozóját, a Mitiszol? Fesztivált. Íme a Borsmenta…
Eszünk

„Házikoszt” a Balatonnál

2020.09.07. | Vargha Márk
Két pince, jó borok, emlékezetes ételek. A Balaton déli partján a Kékajtó Borászat, északon pedig a PAP Wines vendéglátását élveztük…  
Eszünk

És. És? És!

2020.09.18. | Szabó Edit
Kellemes hangulat, laza elegancia, profi kiszolgálás, tiszta ízek – ezt kapja a vendég, ha úgy dönt, hogy elkölt egy ebédet Budapest belvárosában, az ÉS Bisztró meggypiros napernyőkkel…
Tesztelünk

Pósta Borház: Amfórás Kadarka 2019

2022.01.28. | Szabó Edit
A Pósta Borház 2019-es amforában érlelt kadarkájából mindössze 1300 palack készült. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)