Iszunk

Taroltak az etyeki bubik

2018.07.04. | Szabó Edit
Az Etyeki Kúria mindkét frizzantéje dobogós helyen végzett a Borsmenta Sajtóklub vaktesztjén, ahol összesen tíz buborékos italt minősítettek az újságírók…
 

Gondoltunk egy nagyot és merészet, és megszerveztük az első Borsmenta Sajtóklubot. A Nyitott Műhely kis különtermébe hívtuk azokat az újságíró kollégákat, akikkel hasonlóan gondolkodunk értékekről, borokról, emberekről, valamint a közösségépítés fontosságáról. Természetesen nem tudott mindenki eljönni, de mivel a jövőben a tervek szerint rendszeresek lesznek ezek a találkozók, előbb-utóbb minden barátunkkal lesz alkalmunk együtt kóstolni.



Az első szeánszon a buborékos nyári italokat vettük górcső alá, és az alábbiak ülték körbe a nagy asztalt: Demők Nóra (Borigo), Hatvani Szabolcs (Borsmenta), Horváth Ágnes (Vendéglátás Magazin), Kalmár Borbála (Kóstolom), Kriston Orsolya (VinCE Magazin), Pintér Zsolt (Kóstolom), Szabó Edit (Borsmenta), Tóth Zoltán (Az Ihatóbb Magyarországért), Zacsek Ágnes (Wine is Fine blog).



Manapság szinte minden pincészet vállalkozik arra, hogy elkészítse hűsítő, nyári buborékos italát, legyen az gyöngyöző- vagy habzóbor, esetleg pezsgő. A találkozóra próbáltunk olyan borokat összeválogatni, amelyekről akár újdonságuk miatt, akár valami már okból kevesebbet tudunk, vagy talán még egyáltalán nem hallottunk, így egy-egy tétel az asztaltársaság egy részének is meglepetést okozott.



Találtunk igazán remek, jó arányú borokat a kínálatban, de sajnos voltak olyanok is, amelyek alatta maradtak a várakozásnak. Az értékelésnél a vásárlói szempontokat vettük leginkább figyelembe, azt vizsgáltuk, hogy egy-egy bor az adott kategóriában hol helyezkedik el, kóstolása milyen élményt jelent, és jó vételnek gondoljuk, avagy sem. A részletes beszámolót az asztal körül ülők többsége elkészíti majd, de álljon most itt az az öt tétel, amely az átlagpontszámok alapján a legjobbnak bizonyult.

  1. Etyeki Kúria Borgazdaság: Pláne Frizzante Rosé 2017
  2. Kovács és Lánya Borászat: Fruska 2016
  3. Etyeki Kúria Borgazdaság: Pláne Frizzante White 2017
  4. Babarczi Pince: Buborczi 2017
  5. Szászi Birtok: Gyöngyös 2017


A borokról részletes beszámolót a „Tesztelünk” rovatban közlünk.
 
Fotó:
Vető Gábor

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (33) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (207) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (76) Etyek (3) fesztival (19) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (7) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (13) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (4) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pecs (3) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)