Vendégségben Tállyán

2019.10.24. | Vargha Márk
Forráshiány miatt az idén elmaradt a Kerekdomb Fesztivál, a tállyai termelők azonban bebizonyították, hogy a település népszerű zenekarok nélkül is elég vonzó a borkedvelők számára…


Sok turisztikai fesztivál küzd forráshiánnyal. Az idén szinte mindenhol jóval szűkösebbek voltak a pénzügyi keretek, mint eddig bármikor, ezért a tállyai Kerekdomb Fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy szeptemberben nem rendezik meg a mindössze néhány éves múltra visszatekintő rendezvényt.
 
Szerencsére voltak néhányan, akik úgy gondolták, hogy a kora ősz nem maradhat program nélkül Tokaj-Hegyaljának ebben a kedves szegletében. Igaz, hogy nyitott pincék sokaságáról nagy jóindulattal sem beszélhetünk, és a koordinációt is tanulni kell még, de a település két helyszíne megidézett valamit a nyári kulturális fesztiválok hangulatából. A Lindengarden udvarban a Tokaj Y Generáció tagjai kínálták saját boraikat és mellé a „keresztanyám laskája” nevű ételt (aki ette, jól tette), a Zsadányi Pince pedig Gerendás Pétert és a tehetséges fiatal zenészekből álló FABE együttest hívta meg koncertezni.


 
Akik már pénteken megérkeztek Tállyára, azoknak Homoky Dorka és a Tállyai Radikálisok (ismertebb nevén TR Művek) csapata tartott vertikális kóstolót.
 
A program dűlőtúrával kezdődött. Kada Anikó, a TR Művek egyik tulajdonosa (adminisztrátora, marketingese) poharat nyomott a kezünkbe, és arra kért bennünket, hogy kísérjük el a szőlőbe. Így tettünk, és séta közben a kis vállalkozásról beszélgettünk. A történet modern népmese: három borkedvelő jó barát szeretett volna valami „természetközelibbet” csinálni, s úgy vélték, ennek legkézenfekvőbb formája a borkészítés. Hosszas töprengés után Alkonyi László tanácsára megvettek egy 2 és fél hektárnyi elhanyagolt területet Tállyán, és belekezdtek életük nagy kalandjába. Ez 2012 decemberében történt, azóta lépésről lépésre folyamatosan fejlesztenek, boraik pedig egyre ismertebbé válnak. Sokan, többek között Barta Károly, Berecz Stéphanie és a Homoky család segítette őket, ki infrastruktúrával, ki tanácsokkal. Most abban reménykednek, hogy a közösségi feldolgozó is hamarosan beindul, mert az is hatalmas segítség lesz számukra.
 

 
És hogy miben áll a Tállyai Radikálisok „radikalizmusa”? Arra is fény derült a dűlőtúrán és az azt követő vertikális kóstolón.
 
A borászat tulajdonosai hangsúlyozták, fontos számukra, hogy gazdálkodásuk ökológiai szemléletű. Ez radikalizmusuk egyik alappillére. A szőlőnövény immunrendszerét természetes szerekkel erősítik, a sorok közé magkeveréket vetnek, amelyekből egyebek között hasznos pillangós virágú növények sarjadnak, a talejerózió elleni harc jegyében tárcsáznak és kapálnak, levegőt juttatnak télen a fagyott földbe, rézzel és narancsolajjal permeteznek, a rovarok ellen pedig feromoncsapdákat használnak (ez utóbbi módszer nagyban segíti a madarak és a gyíkfélék visszatelepülését a tájra).
 
Három dűlő is van a pincészet tulajdonában, de gyümölcsöt egyelőre csak a Palota-dűlőben lévő ültetvény hoz. A tetejéről remek a kilátás a lemenő nap fényében fürdő környékre, sőt a legfrissebb furmint és egy kísérleti pét-nat kóstolására is alkalom nyílt. Rossz szomszédság török átok – tartja a mondás, és az ökológiai terveket dédelgető TR Műveknek is meg kell birkóznia ezzel, méghozzá mindkét végletével: a falu felőli szomszéd sorok láthatóan régen láttak metszőollót, a bánya felőli szomszéd pedig gyomirtót használ. Az átállás lassú, és először a fejekben kell rendet tenni, de a csapat szerencsére lelkes.
 

 
Visszaereszkedve Tállya központjába Homokyék filagóriája alatt és mellett kezdtük meg a kóstolást. Először régi ismerősünk, Homoky Dorka lépett „színpadra”, hogy meséljen magáról, munkájáról (vagy inkább szenvedélyéről), és bemutassa száraz birtokborait. Közülük nekünk most a 2016-os volt a legkerekebb, bármilyen alkalomra szívesen felbontanánk. Nem tagadható, hogy a borász tehetsége és szorgalma mellett a harmóniáért a jó évjárat is felelős.
 
Miközben töltögette a TR borsorának tételeit, Uliczki Dénes kommentárjaiból kristályosodott ki a TR radikalizmusának másik vonása: a maradék cukor bátor használata. Édes vagy éppen édesbe hajló száraz boraikat nem ünnepi alkalmakra és desszertek mellé, hanem hétköznapokra, az ételek legszélesebb skálájához ajánlja. Mivel a gasztronómia felől érkezik, missziójának tekinti, hogy meggyőzze a séfeket: kísérletezzenek bátran, és a maradék cukros borokkal köztudottan harmonizáló ázsiai ételeken túl halakhoz, vadakhoz vagy akár egy kacsazsíros kovászos kenyérhez is ajánlják a tokaji édes borokat.
 

 
Ehhez persze sok és sokféle ember rengeteg munkája szükséges, mindenesetre, ahogy örvendetesen megtapasztaltuk, a TR Műveken aligha fog múlni: átgondolt, organikus építkezéssel, a minőséget mindig szem előtt tartva működtek eddig, és nem szeretnének letérni erről az útról. Azt, hogy megmaradnak fiatalos, üde színfoltnak a régió bortérképén, vagy egy új korszak első hírnökeiként fogják majd a krónikák emlegetni őket, csak találgatni tudjuk. Az viszont biztos, hogy jó vendégeskedni náluk és beszélgetni velük. Drukkolunk nekik, hogy még sokáig folytatódjon az a mese, amit lassan 7 éve kezdtek el írni.
 
Fotó:
facebook
Vargha Márk

Iszunk

Ipszilon Tállyáról

2016.07.13. | Burai László
Bontogatják szárnyaikat a fiatal borászok Tokajban, ez nem kérdés, és pár hete már egy közös rendezvényen is megmutatta borait az Y-generáció Mádon. Akkor nem volt alkalmam részt venni,…
Tesztelünk

TR Művek: Édes 2015

2018.04.25. | Szabó Edit
Kedveled az őszibarackot? Akkor ezt a bort is szeretni fogod. Nincs benne semmi felesleges flanc, bájos, arányos, kedves, ahogy egy késői szürethez illik, és elvagy vele egész este. Nin…

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (8) biodinamikus (4) bocuse d'or (9) bor (258) borász (5) borbár (21) borfesztivál (21) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (6) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (33) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (160) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (43) édes szamorodni (4) eger (27) egészséges (4) étterem (107) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (58) kadarka (9) karácsony (12) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (52) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (41) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (89) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (19) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (4) tészta (4) tokaj (82) tokaj-hegyalja (36) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)