Iszunk

Villa Sandahl: nyárindító piknik mesterkurzussal

Villa Sandahl: nyárindító piknik mesterkurzussal című cikk borítóképe
2025. 07. 08. | Nádasi Eszter
A badacsonyi Villa Sandahl júniusi összejövetelén rajnai rizlingek egész sora várta a látogatókat – főborászuk, Palkó Zsolt pedig exkluzív tételekből állított össze kóstolót…


Slow Down: ez az üdvözlőital neve, viselője pedig egy 2023-as évjáratú rajnai rizling – de a lelassulás akár az esemény egyik szlogenje is lehetne. Június tizennegyedike van, szombat délután, gyűlnek a plédek a Villa Sandahl szőlőültetvényei tövében, az Urban Vinyl már feltette a lemezeket, és Ferencz Gábor executive séf is készen áll. Három körül érkezünk, hogy legyen időnk szétnézni és ráhangolódni a mesterkurzusra, amihez a jólesően hűvös kóstolóterembe húzódunk be…



Rajnaipaletta
Palkó Zsolt tizenegy éve borászkodik itt. Mára nyolc olyan tételt válogatott össze, amelyeket máshol nem – illetve csak egészen minimális eséllyel – kóstolhatnánk, például azért, mert már csak a pincénél van belőle, régi évjárat, eleve ritkaság volt, esetleg olyan fiatal, hogy még nincs forgalomban. A program az egyik svédországi alapító-tulajdonos, Christer Sandahl online köszöntőjével kezdődik. Testvérével 2004 óta készítenek bort a Badacsonyi borvidéken, hat év alatt érték el a 10 hektáros birtokméretet. A célt már a kezdetekben is a kiváló minőségű száraz fehérborok készítésében határozták meg: az áttörést a The Stamp és a Recept nevű rajnai rizlingek hozták meg, a 2010-es évek elején.

Az utolsó olaszrizlingjük 2012-ben került palackba, azóta a rajnai a kizárólagos fajta.
Megfigyelték, hogy a déli kitettségű, meredek dűlőikre ez a késői érésű szőlő való leginkább, mivel lassú cukorgyűjtő, savait viszont sokáig őrzi. Kizárólag első osztályú területeik vannak, így nem az ültetvényeken dől el, hogy honnan milyen kategóriájú bor kerül ki, hanem sokkal inkább a pincében – ahol tölgyfa hordót ne keressünk, mivel kizárólag acéllal dolgoznak. Évente 8-10 ezer palack bort készítenek, egy hármas besorolás mentén:
- „solid ground”: az alapborok jellemzően az évjárat jellegzetességeit adják vissza, intenzív gyümölcsösséggel, fűszerességgel;
- „mid range”: gyümölcsös, ásványos, krémes ízű tételek, hosszabb érlelhetőséggel;
- „rare peak”: dűlőszelektált tételek, de az is előfordul, hogy egyetlen parcelláról kerül le a szőlőjük. Időnként 1000 palacknál is kevesebb készül belőlük, erőteljesen érvényesül bennük a terroir, érlelési potenciáljuk kiemelkedő.


Prémium borsor
A mesterkurzus két mid range borral indul: szőlőjük ugyanarról a területről került ki, készítési eljárásuk is megegyezik, az évjárat és a palackérlelés hossza különbözteti meg őket. A Fly Butter Fly (2023) még nincs forgalomban. Virágokban és fehér húsú gyümölcsökben gazdag, de a déli és trópusi vonalat is hozza. A Wet Stones (2015) propoliszos mézessége mazsolával, gyógynövényekkel, aszalt fügével és sárgabarackkal egészül ki. Krémes, vajas, petrolos – és a neve is találó, hiszen a kompozícióból a bazalt sem marad el.

A következő hat tétel mindegyike a legfelső kategóriát képviseli. A két legfiatalabbal kezdünk: ezek a 2023-as Soft Feathers és a 2022-es Evergreen. Az előbbit zamatos őszi- és sárgabarackosság járja át, citrusokkal és mandulával. Az energikus Evergreen zöld gyümölcsöket (ropogós zöldalma, kora nyári körte, lime) idéz, miközben megmutatja, hogy a petrolos jegyek hogyan jelentkeznek egy fiatal tételben.

A Thor’s Hammer maga a hegy: olyan, mint amikor az esőáztatta Badacsony illatát a virágos, gyógynövényes kerteken át hozza a szél. A kövesség és a mineralitás az ízében is meghatározó. Az északi isteneket felvonultató 2020-as évjárat tagja – a Villa Sandahl ugyanis minden évben más-más tematikát választ a borok elnevezéséhez és a címkékhez: közlekedési táblák éppúgy kerültek már a palackokra, mint a szőlőiket csipegető madarak.

A 2018-as Oh Deer Palkó Zsolt szerint mostanra érte el a legszebb formáját. Klasszikus badacsonyi és egyben klasszikus Sandahl-tételnek tartják, magas beltartalmával és komplexitásával. Gyümölcsössége a friss és az aszalt jegyek elegye: ezt mézes, ásványos petrolosság veszi körül.

Az utolsó körben megkóstolunk két tételt az első csúcsboraik közül. A 2011-es Magic Rain bővelkedik a krémes, vaníliás, mézes, petrolos jegyekben, de a csavar az, hogy ezeket felfrissíti egy kis érett, trópusi és déligyümölcsösség – szőlője egy meleg nyáron érett. Egy évvel korábban viszont kifejezetten hűvös idők jártak Badacsonyban, Elzászhoz hasonló hőfokokat mértek, a szüret is novemberre tolódott – ekkor készült a The Stamp, ami aztán a Decanter aranyérmét is elnyerte. A franciaországi borvidék fontos referenciapont számukra: sokat tanultak az ottani, kiemelkedő pincészetektől.

Panorámás borbár


A terasz borbárjában a szemem rögtön a kék virágos címkéjű, 2022-es Out of the blue felé húz, amit már a Badacsony New Yorkban alatt is megcsodáltam. Itt van a piros társa is, a Roses darling: a mid range kategóriát képviseli csakúgy, mint a 2021-es Cottage cheese. A prémium tételek sem maradtak el: a Golden Moments (2022) és a Birdie Num Num (2019) is a választék része.

A borozáshoz kipróbáljuk a 2013-ban felépült birtokközpont bazaltfalainak árnyékát és a Badacsony lejtőit is, szemben a balatoni panorámával. Nézelődés közben a serrano sonkás, andalúz paradicsomleves frissít fel. Ferencz Gábor séf emellett két főétellel is készült: a marhanyakat pave burgonyával és erdei gombákkal tálalja, a tojásos nokedli canellonit pedig tejfölhabbal.

Az estét egy pohár Freya’s amulet zárja, 2020-ból. Mézes, virágos, ásványos jellegű: újabb igazolás arra, hogy a Villa Sandahl milyen sok arcát képes megmutatni egyetlen szőlőfajtának.

Fotó:
Villa Sandahl
Nádasi Eszter

Tesztelünk
Palkó Zsolt Pincészete: Furmint 2022 című cikk borítóképe

Palkó Zsolt Pincészete: Furmint 2022

2025. 03. 09. | Szabó Edit és Takács Andrea
Palkó Zsolt 2022-es furmintja aromadús, gazdag bor, amit magában kortyolni is élvezetes, de parmezános tésztával, rizottóval is szép párost alkot…
Iszunk
Furmintteszt 2024 című cikk borítóképe

Furmintteszt 2024

2025. 01. 24. | Szabó Edit
A Borsmenta kóstolócsapata ezúttal a birtokfurmintokat vette górcső alá. Tesztünkön 4 borvidék 13 pincészetének 14 bora került a poharakba. A dobogón egy tokaji, egy somlói és egy badacsonyi furmint kapott helyet. Íme az eredmények…
Tesztelünk
Palkó Zsolt Pincészete: Hárslevelű 2020 című cikk borítóképe

Palkó Zsolt Pincészete: Hárslevelű 2020

2023. 11. 16. | Szabó Edit
Palkó Zsolt 2020-as hárslevelűje a termőhelyről szól. A badacsonyi borok szerelmeseinek ajánljuk…
Iszunk
Madárlátta borok a Villa Sandahltól című cikk borítóképe

Madárlátta borok a Villa Sandahltól

2021. 11. 18. | Vargha Márk
A Villa Sandahl 2019-es évjáratbemutatója
A svéd testvérpár tulajdonában álló Villa Sandahl Borászat a 2019-es évjárat borainak kóstolójára hívta a közönséget, ám ennél jóval többet kaptunk…
Iszunk
A Villa Sandahl és Balla Géza kapta a nagydíjat című cikk borítóképe

A Villa Sandahl és Balla Géza kapta a nagydíjat

2021. 01. 06. | Szabó Edit
A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal díjazta a hazai borokat. Kiss Gábor, Bakonyi Péter, Figula Mihály és Kovács Nimród pincészete is ott van a legjobbak között…
Beszélgetünk
Ha szerelmes vagy, keveset alszol című cikk borítóképe

Ha szerelmes vagy, keveset alszol

2019. 04. 27. | Szabó Edit
Földi Bálint, Palkó Zsolt, Lepold Antal
Három fiú, három különböző életút, egy közös akarat. A két jóbarát meg az Anti nem pincészet, nem termék, hanem annál sokkal több: három ember barátsága palackba töltve…