Iszunk

Zweigeltteszt 2025

Zweigeltteszt 2025 című cikk borítóképe
2025. 11. 23. | Szabó Edit
Első alkalommal teszteltünk zweigelteket a Borsmenta magazin fennállása óta. Az eredmények cseppet sem meglepőek, az viszont igen, hogy rendkívül magas volt a színvonal. Íme a részletek és a győztesek…

A fajtáról

Ezt az ízig-vérig osztrák szőlőfajtát Fritz Zweigelt nemesítette 1922-ben, a szentlőrinc és a kékfrankos keresztezésével. Vastag héjú, nagy fürtű, bőtermő, korán érik, ugyanakkor a fagyot is jól tűri. Ausztria legelterjedtebb kék szőlője, főleg a Fertő tó partján fordul elő nagy gyakorisággal. Hazánkban az 1960-as években, a nagyüzemi termesztés időszakában jelent meg – nyilvánvalóan kiváló terméshozama miatt. Minden vörösboros borvidékünkön terem, de fajtabort kevesen készítenek belőle.

Illat- és ízvilág

A zweigelt színe fiatalon őrületesen lila, aztán bíborvörösbe fordul. Illatában és ízében a meggyes, fekete cseresznyés, szilvás gyümölcsösséget elegáns fűszeresség kíséri.

Technológia és stílus

Ausztriában főként fajtaborként palackozzák, nálunk azonban inkább házasítások fűszereként jelenik meg, kevés borászat vállalkozik rá, hogy önálló bort készítsen belőle. Pedig a zweigelt hálás, komolyabb hozamkorlátozással koncentrált bort ad, és tulajdonságaiban erőteljesen hajaz az egyik szülőjére, a kékfrankosra. Friss, reduktív borként igazi gyümölcsbomba, de a rövid hordós érlelés is jól áll neki. A kóstolón szerzett tapasztalataink szerint viszont úgy véljük, hogy a magyar zweigeltek – kevés kivételtől eltekintve – fiatalon, 1-2 évesen futják a legjobb formájukat, idősebb korban kissé kopottá, egysíkúvá válnak.

Hogyan kínáljuk?

A reduktívan készített zweigelteket 10-12 fokra lehűtve akár friss, nyári borként is az asztalra tehetjük, a hordóban érlelt tételeket 12-14 fokos hőmérsékleten, húsételek, érlelt sajtok vagy étcsokoládés édességek mellé érdemes kínálni.

A fotó a Németh János Pincészetben készült

A tesztről

A Borsmenta zweigelttesztjét 2025. november 6-án tartottuk. A kóstolón öt borvidék 11 borászatának 11 bora került a poharunkba. A mezőnyt öt soproni, két szekszárdi, két villányi, egy balatonboglári és egy Balatonfüred–csopaki bor alkotta. Az első három helyre egy villányi, egy soproni és egy szekszárdi bor került.

És most nézzük a dobogósokat!

(Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)

A harmadik – Németh János Pincészet: Zweigelt 2021

Németh János – vagy ahogy mindenki hívja: Janó – nem most kezdte a szakmát. Édesapja nyomdokaiba lépve választotta a borász hivatást, a szakirányú középiskola után a gyöngyösi főiskolán emelte magasabb szintre a tudását, de ahogy ő mondja, a mögötte lévő 27 év tapasztalat felér három diplomával. Tízhektáros szekszárdi birtokán főleg kék szőlő terem, vannak világfajták is, de Janó a kékfrankost és a kadarkát kezeli kiemelten. Pincéje a csodálatos Iván-völgyben található, ahol a vendégszeretetéről is híres borász szívesen fogadja a kóstolóra érkezőket.

A teszten szereplő 2021-es Zweigelthez a szekszárdi Gyűszű-völgy adta az erősen hozamkorlátozott termést. A bor első töltésű tölgyfa hordóban érlelődött, és bár már a negyedik évét tapossa, még mindig fiatalnak hat. Mély bíborszíne kifejezetten vonzó, ízében a fekete cseresznyés jegyek a legerősebbek. Kissé vadóc, öntörvényű zweigelt, egy vadpörkölt méltó társa.

A második – Luka Pincészet: Zweigelt 2024

Luka Enikő nem készült borásznak, ám édesapja halála után, 23 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy nem engedi elveszni mindazt, amit az édesapja fáradságos munkával felépített. A birtokhoz akkor 1,3 hektár szőlőterület tartozott, ma már 3 hektárról szüretelnek a Fertő tó környékén található ültetvényekről. A zweigelt fajta mindig fontos volt a pince számára, ezzel érték el a legnagyobb sikereiket, és ma is kiemelten kezelik. Nem véletlen, hogy a kóstolóteremben lila függönyöket lenget a szél – az erjedő zweigelt habjának színét idézve. Enikő nyaranta minden szombaton megnyitja a teraszt, érdemes ellátogatni hozzá, és végigkóstolni a pincészet különlegesen selymes, mély, ízgazdag borait.

A 2024-es Luka-zweigelt még nagyon fiatal, a teszttel egyidőben került kereskedelmi forgalomba. A színe mélybíbor, illatában és ízében a fűszeres, konyakmeggyes, málnás jegyek a legdominánsabbak. Kicsit még rakoncátlan, és bár már most érezhető a nagysága, igazi szépségeit nagyjából egy év palackos érlelés után fogja megmutatni. Aki teheti, fektessen el belőle néhány üveggel.

Az első – Vylyan Pincészet: Bogyólé 2025

Az idén éppen 33 éve annak, hogy Debreczeni Pál beleszeretett a Kisharsány határában található, csodálatos fekvésű területbe, és felépítette a Vylyan Pincészetet. A lendületes indulásnak köszönhetően a birtok nevét és kiváló borait gyorsan megismerték a hazai fogyasztók, a tulajdonos azonban nem élvezhette sokáig a sikert. 2004-ben bekövetkezett halála után a vállalkozást felesége, Debreczeni Mónika vitte tovább, ma pedig már lányuk, Flóra az ügyvezető. 110 hektáron gazdálkodnak, a borokat a fiatal, ambiciózus szakember, Tóth Sándor készíti, gondosan ügyelve arra, hogy a hagyományos Vylyan-borok mellett minden évjáratban kerüljön valami meglepetés is a fogyasztók asztalára.

Lassan két évtizede már, hogy a Vylyan Pincészet újbora Bogyólé néven, egyedi címkével kerül forgalomba. A játékos elnevezés arra utal, hogy a bor a franciák híres újbora, a beaujolais nouveau hagyományait követve szénsavas macerációval készül, amelynek során az erjedés a szőlőbogyón belül indul meg. Az idei Bogyólé zweigelt szőlőfajtából született, csodálatos, bíbor színnel, őrületes ribizlis-málnás, rózsaborsos aromákkal hódít, hihetetlen intenzív és nagyon szerethető. A címkére a hagyományoknak megfelelően pályázatot írtak ki, és a versenyből Sztyehlik Anna Dorottya, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatójának Lélegző dzsungel című alkotása került ki győztesen.


A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Sue Tolson (borszakértő), Robert Smyth (borszakértő), Hegyi Gábor (borszakértő), Száraz Krisztián (Borgonista), Takács Andrea (Borsmenta), Hatvani Szabolcs (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).


Íme a teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:
Bíbor Birtok: Zweigelt 2021; Bónis-Reitter Borászat: Zweigelt 2020; Kékajtó Borászat: Kőröshegyi Zweigelt 2024; Luka Pincészet: Zweigelt 2024; Németh János Pincészet: Zweigelt 2021; Sebestyén Pince: Indigó 2024; Steigler Pince: Zweigelt 2022; Vylyan Pincészet: Bogyólé 2025; Winelife: 2W Zweigelt 2024; Zachár Borászat: Zweigelt 2023., Zelna Borászat: Zweigelt 2023


Iszunk
Sauvignon blanc teszt 2025 című cikk borítóképe

Sauvignon blanc teszt 2025

2025. 11. 14. | Szabó Edit
A hazai sauvignon blanc borokat 2022-ben teszteltük legutóbb, úgy gondoltuk, hogy ismét itt az ideje. Mostani kóstolónkra nyolc borvidék 10 pincészetének 11 bora érkezett be, a pálmát egy Balaton-felvidéki tétel vitte el…
Iszunk
Itthon ritka nemzetközi fajták borainak tesztje című cikk borítóképe

Itthon ritka nemzetközi fajták borainak tesztje

2025. 10. 01. | Szabó Edit
Semillon, viognier, sangiovese, grenache, malbec, petit verdot, tempranillo… Jól ismert szőlőfajták, ám itthon kevés a termőterületük. És hogy milyen bort készítenek belőlük a magyar borászok? A Borsmenta tesztjén ennek jártunk utána…
Iszunk
Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje című cikk borítóképe

Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje

2025. 06. 10. | Szabó Edit
Gohér, sárfehér, piros bakator, szerémi zöld, fekete járdovány, tihanyi kék, laska, csókaszőlő, purcsin… Sokáig elfeledett, ám most újra élő szőlőfajták borait teszteltük a Borsmenta csapatával, és hihetetlen értékekre bukkantunk…
Iszunk
Furmintteszt 2024 című cikk borítóképe

Furmintteszt 2024

2025. 01. 24. | Szabó Edit
A Borsmenta kóstolócsapata ezúttal a birtokfurmintokat vette górcső alá. Tesztünkön 4 borvidék 13 pincészetének 14 bora került a poharakba. A dobogón egy tokaji, egy somlói és egy badacsonyi furmint kapott helyet. Íme az eredmények…
Iszunk
Könnyű vörös házasítások tesztje 2024 című cikk borítóképe

Könnyű vörös házasítások tesztje 2024

2025. 01. 03. | Szabó Edit
A könnyű vörösbor jól csúszik, simán megbontható egy hétköznapi estén, nincs körülötte semmi hókuszpókusz, egyszerűen csak jó inni. A Borsmenta csapata nemrég ezeket a borokat vette górcső alá. Összesítésben két bor is első helyen végzett, a pálmát egy pannonhalmi és egy zalai bor vitte el…
Iszunk
Zöldveltelini-teszt 2024 című cikk borítóképe

Zöldveltelini-teszt 2024

2024. 10. 29. | Szabó Edit
A Borsmenta zöldveltelini-tesztjén 11 pincészet 13 bora került a poharunkba – volt köztük pezsgő is. A pálmát egy érett mátrai bor vitte el, de szinte mindegyiket szerettük…