Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017

2019.11.15. | Szabó Edit
Ehhez az emlékezetes olaszrizlinghez a Dobosi család szentantalfai biobirtokán szüretelték a szőlőt. Lassan igyuk, sok titkot rejt – minél tovább barátkozunk vele, annál szerethetőbbé válik…

A közepesen intenzív citromsárga színű bor illata rendkívül gazdag és rétegzett. Az őszibarackos, fehér virágos jegyektől a gyömbéres, propoliszos, aszalt gyümölcsös világon át egészen az érett, mézes, keserű mandulás felhangokig sok mindent megmutat, de mindezt elegánsan teszi.
 
Kóstolva száraz, a kortynak intenzív savak adnak lendületet, az alkoholtartalom belesimul a testbe, semmi nem lóg ki, tökéletesek az arányok. Ízében először a körtés, almás friss gyümölcsösség jelenik meg, de aztán előtűnik a gyömbéres, édesfűszeres karakter is, narancsvirágos hangulattal és egy kis grépfrútmagos kesernyésséggel kísérve.
 
Hosszú utóízű, telt, lendületes, frissítő bor, amely jól illik egy mély, baráti beszélgetéshez, de fontos szerepet kaphat a gasztronómiában is, például vadszárnyasok és tejszínes ételek kísérőjeként.
 
(87 pont)
2019. október 15-én kóstoltuk a Borirodában.
 
A bor neve : Bio Háromszög Olaszrizling
Termőhely : Balatonfüred-Csopaki borvidék
Fajtaösszetétel : olaszrizling
A Borsmenta értékelése :
Típus : száraz fehérbor
Kapható : a pincénél
Ára : 3000 Ft
Alkoholtartalom : 13%
Termelő : Dobosi Pincészet
Évjárat : 2017
A termelő weboldala : http://www.dobosi.com
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetősége:

Dobosi Pincészet
Cím: 8272 Szentantalfa, Fő u. 81.
E-mail: info@dobosi.com
Tel.: +36 87 479 098
 
Iszunk

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 1.

2019.11.07. | Szabó Edit
A Borsmenta olaszrizlingtesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk két részletben megrendezni a rangadót. Az első forduló után egy egri, egy mátrai és egy Balatonfüred-c…
Iszunk

Már megint Mitiszol?!

2019.11.06. | Vargha Márk
Az idén lesz a kilencedik Mitiszol?. Az organikus és természetes borok fesztiválját november 16-án a Bálnában tartják. Íme 7 ok, amiért érdemes elmenni…  

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)