Vissza
Utazunk

Bor, Budaházy… Illés!

2018.06.18. | Ercsey Dániel
Az idei Bor, Mámor… Bénye gasztrokulturális fesztivál vendéglátói közül ezúttal a Budaházy-Fekete kúriát és az Illés Pincét mutatja be Ercsey Dániel borszakíró. Azt is megtudjuk, hogy a borászatok milyen programokkal készülnek a fesztiválra július 5–8. között…
 

A végső boldogság nyomában – a Budaházy-Fekete kúria


 
A csodás barokk kúriát elnézve, mi több, a konyhájában ülve akár az eltűnt időt is kutathatnánk, ha Rémusz hagyná, hogy elvesszünk a szentimentalizmus útvesztőjében. Ehelyett persze gyorsan kiderül, hogy a végső boldogság receptjét ő már régen megtalálta: „Kiülni a hegyoldalba egy pohár borral és némi sonkával.”
 
Ezzel nem lehet vitatkozni. Ahogy azzal sem, hogy egész Hegyalja egyik legszebb épülete az övék. Az arányok, az elhelyezkedés persze a régiek érdeme, de mi nem az errefelé?
 
A háttérben a debreceni gyerekkor, az orvos édesanya, az eleki sváb ősök, és persze a német fogathajtó nevelőapa is mind ott állnak, ők együtt adják az alapot, amire a birtok építkezik. No meg a zseniális húskenyeret és parasztsonkát, a csodás vacsorákat és reggeliket. Talán a kitartást is, amivel Rémusz Erdőbényére költözött, és nekilátott rentábilisan – vagy legalábbis egy arra mutató irányban – üzemeltetni a gazdaságot.
 
„Innen már csak egy-két tehén hiányzik!” – gondolhatnánk, és tényleg, lesz talán az is, de zöldségek, gyümölcsök és minden egyéb alapanyag, ami fogyasztható, mindenképpen. Talán még egy lakásétterem is előbb-utóbb, merthogy a szőlőbirtok önmagában nehezen értelmezhető.


 
„Amikor először idejöttünk, a faluban majdnem mindenkinek volt tehene. A csorda folyamatosan mozgásban volt, lejártak néha itatni a Bodrogra is, esténként meg hazatalált a jószág. Ma egyetlen állat sincsen Erdőbényén.” Ezek már a külső szemlélő, a német nevelőapa szomorkás szavai. Ami miatt beleszerettek Bényébe, ami már húsz éve sem volt Németországban, az azóta itt is megszűnt. Végtelen kitartást kívánok Rémusznak, hogy visszahozza ezeket az eltűnt időket!
 
Titkos tipp: a 2016-os késői szüret furmintból született, botritisszel barátkozott, van benne 40 gramm cukor és így is csontszáraz! Aki nem hiszi, járjon utána!
 
Rémuszék az alábbi programokkal készül az idei Bor, Mámor… Bényére:
 
Július 5., csütörtök
18.00 Nyitó kóstoló
Egy tucatnyi olyan bort kóstolhatunk együtt a helyi borászokkal, amelyeket személyesen ők választottak erre az alkalomra.
21.00 Szabó Balázs bandája
Dalok a magyar népzene, a rock, a pop és a funk határvidékéről. Aki ismeri, tudja, aki nem ismeri, jöjjön, és hallgassa meg!


 
Július 6., péntek
15.00 Peppino bohóc
Peppino a Bor, Mámor… Bénye állandó szereplője, viccein szinte már felnőtt egy fesztiválgeneráció. Fáradhatatlan humorbombázó, aki mosolyt csal a gyerekek és a felnőttek arcára egyaránt.
21.00 Boga
Az „éterikus jazzmuzsika” nagykövetei, akik a csöppet sem hétköznapi hangszerelésükkel és hangzásviláguk egyedülállóságával hívják fel magukra a figyelmet.


 
Július 7., szombat
15.00 Édes Málé Trió
A trió életében fontos hellyé vált Erdőbénye, ahol a remek borok mellett mindig rendkívüli élmény muzsikálni. A moldvai és gyimesi csángó népzenét hagyományos, egyszerű módon szólaltatják meg.
 
22.00 Pankastic!
Üde színfolt a magyar könnyűzene palettáján. Django popnak nevezett eredeti stílusuk a legendás francia származású amerikai gitárvirtuóz, Django Reinhardt által képviselt manouche swing, valamint a jazz és a popzene egyedi ötvözete. Énekesnőjük, Pálmai Panna eredeti hangszínével és energikus előadásmódjával hódítja meg a közönséget.
 
Gasztronómia: Bodrog Smoker
Füstön sült húsok és egyéb finomságok egyenesen KicsiZso saját tervezésű szmókeréből.


 
Kapcsolat: Budaházy-Fekete Kúria Borászat
3932 Erdőbénye, Vörösmarty u. 4.
Tel.: +36 30 860 6261
E-mail: info@bfk-tokaj.hu
www.bfk-tokaj.hu
 
 
 
Ami nincs érlelve, az számomra komolytalan – Illés Pince


 
Illés, a próféta a bálványimádás legnagyobb ellenfeleként ment tüzes szekéren az égbe, a mi Illésünk, János pedig a tokaji hagyományok őrzőjeként éli életét. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek könnyed, száraz borai. Még csak nem is azt, hogy a borok oxidatív eljárással készülnek. Olyan is van, ha valaki arra kíváncsi. Az én szememben sokkal inkább jelenti az állandó nyitvatartást, az új helyszínt Tokajban, a régit Erdőbényén, a vezetett túrákat a pincejáratokban.
 
A történetek továbbadása, a vendéggel való foglalatosság, a kellő nyitottság, hogy szóba álljunk magyarral és szlovákkal, kereszténnyel és zsidóval egyaránt, ezek mind Hegyalja múltját képezik. Üdítően hat, amikor a jelenben is felvállalja valaki ezeket az értékeket.


 
Az épület Erdőbényén, a főút és a domb tetején, közvetlenül a kanyar előtt sokak első erdőbényei emléke. Az egykori zsidó mészárszék és hentesbolt mindig nyitva áll, télen-nyáron, esőben és hóban, harminc fokban és mínusz húszban, hétköznap és hétvégén. Az emberek jönnek, rácsodálkoznak az ásvány- és kőzetgyűjteményre – amihez még Fábián Tominak, az Etiópiában tragikusan elhunyt tanáromnak is köze van –, és meghallgatják János történeteit a bodrogkeresztúri haszidokról, az erdőbényei Mulató-hegyről, a fordítás egykori gazdasági hasznáról és a százévente egyszer előforduló csodáról, amikor a 2016-os eszencia beikrásodott. Mint a méz. Jó-jó, volt benne 800 gramm cukor, de akkor is!
 
Titkos tipp: aki nem jut el Bényére, annak Tokajban, a Szerelmi pincesoron is van lehetősége Illés-borokat kóstolni. Ahogy már mondtam, télen-nyáron, reggeltől estig!

Az Illés Pince az alábbi programokkal várja a látogatókat:
 


Naponta
10.00 Séta a pincelabirintusban – pincetúra a háromszintes, hétágú Rákóczi korabeli pincében
10.00 Kiállítás: Erdőbénye őslenyomatai – halak, levelek, páfrányok
 
Július 6., péntek
21.00 Petruska
A fiatal dalszerző-énekes a magyar folklórmotívumokat az angolszász rock-, valamint a tánczene elemeivel ötvözi. Szuggesztív, közvetlen, humoros előadásmódjával, virtuóz gitárjátékával meghatározó szereplője a legújabb hazai zenészgenerációnak.
 

 
Július 7., szombat
10.00 órától folyamatosan: irány a Mulató-hegy!
Retrotúra Wartburggal a tengerszemhez. Bejelentkezés szükséges, de a túra egész nap, folyamatosan indul.
10.00 POPLESZ – élő zene egy szál gitárral
11.00 Az aszú története és gyógyászati felhasználása – előadás a nagyteremben
15.00 Kortárs & Rock! – az Újnyugat Irodalmi Kör előadása
17.00 Drum Street Trio
Az akusztikus jazz-zenekar repertoárjában a húszas-negyvenes évek ismert  jazz-zenéi hallhatók sajátos előadásban.


 
Gasztronómia: zsíros kenyér, lila hagyma, limonádé, must
Kapcsolat: Illés Pince
3932 Erdőbénye, Kossuth u. 1.
Tel./fax: +36 47 396 102
Mobil: +36 30 239 1018
E-mail: janos.illes@illespince.hu
www.illespince.hu
 

Kapcsolódó írásaink:
Bor, Ábrahám... Bardon!
Bor, Jakab... Pro Vinum!

 

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (47) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (239) borbar (21) borfesztivál (16) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (3) bortúra (11) borvacsora (6) borvendéglő (3) borverseny (8) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (138) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (29) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (94) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (40) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (38) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (21) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (63) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (6) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (27) Spanyolország (4) specialty kave (8) st andrea (5) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (16) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (5) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (5) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (13) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)