Vissza
Utazunk

Január hóban, télben, napsütésben

2019.01.24. | Lovranits Júlia

Programajánló január utolsó hétvégéjére

A hétvégén még mindig a szikrázó, havas tájaké, na meg a vadhúsoké a főszerep.  És tanulhatunk egyet-mást a borokról is…

Szikrázó napsütés, mellé friss, csípős hideg ígérkezik a hétvégére. Minden feltétel ideális egy tökéletes kiruccanáshoz, tartsunk akár Badacsonyba, Nemesvámosra vagy Sopronba. Választhatjuk a  Tekeresvölgyi Családi Birtok barátságos, családias rendezvényét, egy igazi gasztrotúrát a Badacsonyon, vagy mehetünk retrosüteményeket (újra)kóstolni. Ha valaki a borkóstolásban szeretné fejleszteni a tudását, erre is akad bőven lehetőség: ha pedig valami igazán vagány, boros programra vágynánk, akkor irány Budakalász! Van miből választani. Javaslom, keljünk útra!
 
 
Borháló Bortanoda: A még tudatosabb borfogyasztásért! – január 25., Budapest



Mire kell figyelni borkóstolásnál? Hogyan készül a fehér-, a rozé- és a vörösbor? Mi történik a szüret és a bor elfogyasztása között? Hogyan működnek a borbírálatok? Mitől jó egyáltalán egy bor, és mitől nem? Mit nevezünk pezsgőnek, és hogyan készül? Kismarjai Balázs borász-borszakértőtől most mindezt megtudhatjuk!
Az interaktív előadás további szereplői: 9 bor a gyakorlati oktatáshoz

- Lelovits Pinot Noir-Portugieser Rozé
- Tóth Kadarka Siller
- Szentpéteri Irsai Olivér
- Babarczi Olaszrizling
- Bogdán Juhfark
- Lelovits Mozaik Cuvée
- Mészáros Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc
- Polgár Veritas Cuvée
- Jekl Syrah


További információk ITT
 
 
Gasztrohegy hétvégék / 4. Nagyvadak a hegyről –  január 25., Badacsony



Badacsonyban nemcsak szőlőket találunk, erdőiből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell. Kilenc vendéglátóhely várja a vendégeket, akik a hegy olyan arcával találkoznak, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a házigazdák, és mindenkit arra biztatnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.
Kalandozzunk gyalog vagy a gasztrobusszal, és járjuk be a hegyet az előételtől a desszertig!

További információk ITT

Nyitott Birtok – január 26., Nemesvámos

Szombaton ismét kinyitja kapuit a Tekeresvölgyi Családi Birtok! A szervezők jó hangulatú, kötetlen látogatásra invitálnak mindenkit. Műhely- és pincelátogatásra két időpontban is lesz szervezetten lehetőség, és az eseményre regisztrált vendégek finom ebédet is fogyaszthatnak.
A menü:
• Tárkonyos dámszarvas-raguleves gazdagon
• Kemencében sült túrós-vajas pogácsa

További információk ITT
 
Levente Pince nagykóstoló – január 26., Budakalász



Az abasári iskola igazgatója, a mátrai viking, vagy egyszerűen csak Major Levente – ki hogyan ismeri. Mindegy is, mert a lényeg az, hogy ismerni kell, és aki még nem találkozott vele és a boraival, annak most fantasztikus lehetőség kínálkozik Kézdy Dániel jóvoltából. A budakalászi Kálvária Pince január végi kóstolóján Levente borai 13 tételben mesélnek a Mátráról. Íme a borsor:

1 Szentanna 2015 olaszrizling, száraz
2 Júdás 2015 szűretlen olaszrizling, száraz
3 Saár 2015 olaszrizling, száraz
4 Barabás 2015 olaszrizling, száraz
5 Szentanna 2014 olaszrizling, száraz
6 Rajnai rizling 2015, száraz
7 Irsai Olivér 2016, száraz
8 Kékfrankos 2014
9 Kékfrankos 2013
10 Kékfrankos 2012
11 Olaszrizling 2012, félszáraz
12 Olaszrizling 2013, félédes
13 Kései szüretelésű olaszrizling 2013, édes
 
További információk ITT
 
 
Retrosütik hétvégéje – január 27., Sopron



Ha valaki szeretné felidézni a retró kisbüfék sütijeinek hangulatát, annak érdemes ellátogatnia a hétvégén Sopronba. Ráadásul most új kávéval is várják vendégeiket a The Rawcake Factoryben. Hogy mi az? Egy mosott etióp kávé a mandarin, a pomelo és a csokoládé ízjegyeivel, a One Eleventől. A jelszó: Limu Kossa! Aki ezt a hétvégén elsuttogja, akciós áron kóstolhatja meg a kávét, presszó formájában.
Íme a retrosüti-kínálat:
- Rigójancsi
- Mirinda szelet
- Lúdláb
- Rákóczi túrós torony formában
- Esterházy-torta
- Sacher-torta

További részletek ITT
 
Egészségtől NEM Mentesen – január 31., Budapest



Hogyan tehetjük élvezetessé és könnyeddé a „mentes” étkezést a mindennapokban? Galló Nóra dietetikus elárulja a titkot. A rendezvényen ötleteket kaphatunk a tudatos és a mentes táplálkozáshoz, eltanulhatunk gyakorlatias alapanyag-beszerzési és ételkészítési trükköket, és ízletes növényi italokat is kóstolhatunk. A jókedvet és a remek hangulatot is garantálják a szervezők.
 
További információk ITT
 
 
Mesébe illő, napsütéses, igazi téli hétvégét mindenkinek!
 
Fotó:
facebook
Vető Gábor

címkék

Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (43) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (234) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (125) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (21) espresso embassy (3) étterem (85) Etyek (6) Etyeki Kúria (4) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (38) Furmint Február (4) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (31) kadarka (8) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (46) Kovács Nimród Winery (3) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (20) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (32) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (5) recept (53) rozé (16) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (6) sor (35) sós (20) Spanyolország (4) specialty kave (8) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (12) verseny (8) Villányi borvidék (24) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)