Kő, kő, kő!

2024.02.18. | Szabó Edit
Kirándulás a kővágóörsi zsinagógához, séta a Kőtengerben, ebéd a Kőróka Pincénél – ezekkel a programokkal zárult a Borsmenta Kóstolóklub Káli-medencei bortúrája…


A Borsmenta bortúráin hagyomány, hogy az utolsó nap délelőttjén valamit felfedezünk az adott helyszín természeti és kulturális értékeiből. Nem történt ez másként a Káli-medencei túránk során sem.


A kővágóörsi zsinagóga

kali-medence-koroka-pinceszet-borsmentamagazin

Vasárnap elköszöntünk a szálláshelyünktől, és elindultunk, hogy megnézzük a 200 éves kővágóörsi zsinagógát, amely ugyan nem látogatható, de még a kerítésen kívülről is impozáns látványt nyújt. Az épületet 1985-ben nyilvánították műemlékké, de felújítására nem került sor. 2019-ben műemlékvédő magánszemélyek vásárolták meg, akik alapítványt hoztak létre azzal a céllal, hogy a zsinagógát felújítsák, és eredeti funkciójába visszahelyezzék. Reméljük, hogy vállalkozásuk sikeres lesz.


A Kőtenger

kali-medence-koroka-pinceszet-borsmentamagazin

Noha december közepét írtunk, az időjárás kegyes volt hozzánk, ezért szikrázó napsütésben fedezhettük fel a Kőtengert. Jó nagyot sétáltunk a szokatlan formájú sziklaképződmények között, és a bátrabbak még a nagy ingókőre is felkapaszkodtak. Aki erre jár, feltétlenül álljon meg itt egy rövidebb-hosszabb sétára, hiszen ez a Káli-medence legértékesebb természeti kincse.
 
Ebéd a Kőróka Pincénél

Kő, kő, kő! - Bortúra a Káli-medencében 5.

Káli-medencei bortúránkat a Mindszentkálla közelében, a Szűcs-hegyen található Kőróka Pincében fejeztük be. A pincészet Bebíró Olaszrizlingjével bő tíz éve találkoztunk először, és azóta ápolunk róla kellemes emlékeket, a hegyen található pincénél nyílt BBQ étteremben viszont most jártunk először.

A családi borászatot Nagyrónai László vezeti, de a munkából az egész család kiveszi a részét. Még az unokák is – ha nem is a szó szoros értelmében –, ugyanis a Kőróka Pince borainak nagy része róluk van elnevezve. Mivel látogatásunk után már indultunk haza, és sokan közülünk volán mögé ültek, a borsort csak négyen kóstolták végig a csapatból, a mesét viszont mindannyian végighallgattuk.

Kő, kő, kő! - Bortúra a Káli-medencében 5.

Nagyrónai László kiváló mesélő, jól felépített történeteit csattanóra húzza, és mindennek megvan a pontos helye, ideje. A pince névadója, vagyis a kőróka történetét hiába kérjük, azt csak a negyedik bor után kapjuk meg, mert odáig el kell jutni!

A Joja gyöngyözőbor illatos és üdítő, a Bebíró Olaszrizling könnyedre hangolt, mégis vannak mélységei, a Levi unokáról elnevezett szürkebarát a sor egyik legszebb tétele. E sorok írója ennyit mert megkóstolni – persze ezt se nyelte le –, mivel a sofőrök táborát erősítette. A többiek azonban azt mondják, hogy a Kátya nevű rajnai rizling és a barirajzokkal díszített, Barik névre keresztelt barrique hordóban érlelődött olaszrizling miatt is érdemes tenni egy kitérőt. Vörösből kékfrankost és cabernet sauvignont kóstoltak a többiek, ezeket a faszénen sütött húsokhoz ajánljuk, a fehér sorból viszont bármelyikkel bátran kiülnénk a teraszra egy kellemes, napos délutánon.

Kő, kő, kő! - Bortúra a Káli-medencében 5.

Mivel a téli időszakban minden pénteken sólet készül, többen azt rendeltünk, de volt, aki a BBQ étlapról választott csülköt, csirkét, marhanyakat. A grillételek mellé krumplit, polentát és coleslaw salátát kínálnak, és van napi leves is, ami ezúttal sütőtökből készült. Minden finom volt, a fogások kiadósak, de azért volt, aki még egy adag nutellás palacsintát is bevállalt a végére.

Aki a környéken jár, ejtse útba a Kőróka Pincét! A sofőröknek kiváló szörpöket és szőlőlevet kínálnak az ételek mellé, a borozóknak pedig javasoljuk, hogy jussanak el a negyedik tételig, hogy hallhassák a pince névadójáról szóló történetet.

Kő, kő, kő! - Bortúra a Káli-medencében 5.

Ez volt tehát a Borsmenta Kóstolóklub kirándulása a Káli-medencében. MI A KŐ és Trombitás Tamás, Levendula Porta, Káli Kövek és Szabó Gyula, Pálffy Pince és Pálffy Gyula, valamint zárásképpen a Kőtenger és a Kőróka. Szép helyeken jártunk, jó borokat ittunk, finomakat ettünk, kedves emberekkel találkoztunk, és máris visszavágyunk. A következő kirándulásunk ugyan egy másik borvidékre vezet, de ígérjük, hogy a Káli-medencébe újra és újra visszatérünk majd.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Ez a vidék minden évszakban szép

2016.01.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Trombitás Tamással Ha valaki, hát Trombitás Tamás tudja, mi a kő, és ha nem vigyázunk, megmutatja nekünk is alaposan....
Utazunk

Csupakő

2016.07.16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a…
Utazunk

Borvacsora Trombitás Tamással

2024.01.27. | Szabó Edit
Bortúra a Káli-medencében 1.
Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész az egyik legjobb hazai vendéglős. Köveskáli étterme, a MI A KŐ színvonalas ételeket és jó borokat kínál. Ide vezetett a Borsmenta Kóstolóklub…
Utazunk

Készítsd el a saját sajtodat!

2024.01.31. | Szabó Edit
Bortúra a Káli-medencében 2.
A kékkúti Levendula Porta a Káli-medence kedves színfoltja. A Keszthelyi házaspár kiváló reggeliket tálal, remek sajtokat készít, és vendégeiket nemcsak megetetik és megitatják, hanem m…
Utazunk

Rezeda, Kalamona és a többiek

2024.02.04. | Szabó Edit
Bortúra a Káli-medencében 3.
Köveskál Fő utcájában könnyű megtalálni a Káli Kövek birodalmát. A romantikus kert nyáron hívogató, most azonban inkább a fűtött kóstolóterem felé vesszük az irányt, ahol személyesen a…
Utazunk

Egy este Pálffyéknál

2024.02.13. | Szabó Edit
Bortúra a Káli-medencében 4.
Aki a Káli-medencében bortúrázik, annak a köveskáli Pálffy Pince kötelező program. Boraik a Borsmenta tesztjein rendszeresen az élmezőnyben szerepelnek, de mégiscsak más, ha személyesen…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)