Borvacsora Trombitás Tamással

2024.01.27. | Szabó Edit
Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész az egyik legjobb hazai vendéglős. Köveskáli étterme, a MI A KŐ színvonalas ételeket és jó borokat kínál. Ide vezetett a Borsmenta Kóstolóklub Káli-medencei bortúrájának első útja, ahol személyesen a tulajdonos várt bennünket kóstolóra…


A Borsmenta Kóstolóklub csapata decemberben Köveskálon bortúrázott, ahol a Trombitás Borház, a Káli Kövek és a Pálffy Pince boraival, valamint a MI A KŐ és a Kőróka ételeivel kötöttünk közelebbi ismeretséget, a sajtkészítés rejtelmeibe pedig a Levendula Portán kaptunk bepillantást. Sorozatunk első részében a MI A KŐ étteremben tett látogatásunkról, Trombitás Tamással történt találkozásunkról és a Trombitás Borház borairól mesélünk részletesebben.
 
Tamás és a MI A KŐ

Borvacsora Trombitás Tamással - Bortúra Köveskálon

Trombitás Tamás alkotni jött a Káli-medencébe, aztán jól itt is ragadt. 1991 óta él Szentbékkállán. Valószínűleg nem létezik még egy Munkácsy-díjas képzőművész, aki nem csupán a festményei és a szobrai, hanem a borai és az étterme miatt is híressé vált. Első borait a kétezres évek elején készítette, saját örömére. Csakhogy a barátok egyre sűrűbben látogatták, jól fogyott a bor, na meg mellé az a harapnivaló is, amit Tamás és a felesége, Kati tálalt, így a házaspár egyszer csak arra eszmélt, hogy reggeltől estig főznek. A jó ételnek híre ment, és amikor a déli part ikonikus helye, a Kistücsök tulajdonosa, Csapody Balázs megkérdezte, hogy mikor nyílik az étterem, Tamás rádöbbent, hogy ezen érdemes komolyabban elgondolkodni.

Borvacsora Trombitás Tamással - Bortúra Köveskálon

A MI A KŐ 2013-ban, egy sarki kocsma helyén nyitotta meg kapuit Köveskálon. Egész évben várja a vendégeket, és házias konyháját sokan tartják az északi part legjobbjának. Tamás két éve úgy döntött, hogy felhagy a borászkodással, és energiáit képzőművész és vendéglős énje közt osztja meg. Aki betér a MI A KŐ-be, bizonyára találkozik vele, hiszen szinte minden délután ott van ő is, de borkóstolókat ma már nem nagyon tart. Ezért is volt különleges alkalom, hogy a Borsmenta Kóstolóklub kérésére ő maga mutatta be a még fellelhető borait.
 
Egy soha meg nem ismételhető borkóstoló

https://www.borsmenta.hu/utazunk/csupako

A 2020-as friss, ropogós, mégis telt, jóivású olaszrizling után rögtön bedobott bennünket a mély vízbe, és kinyitott egy 2008-as olaszrizlinget. Az aranyló bor fahordóban erjedt, fahordóban érett, és ma is tökéletes állapotban van. A korty selymes, az ízvilág gazdag, friss fügés buja zamatossága rukkolás, pitypangleveles kesernyésséggel fonódik össze. Aki szeretné tudni, hogy milyen egy szépen idősödő Káli-medencei olaszrizling, feltétlenül kóstolja meg!

Borvacsora Trombitás Tamással - Bortúra Köveskálon

Az est másik csúcspontja a 2015-ös cabernet sauvignon volt, ami még mindig üde és fiatalos, de már nagyon szépen hozza az érlelési aromákat. Fekete ribizlis, meggyes, cseresznyés, finoman dohányos ízei sokáig időznek a szájban.

Borvacsora Trombitás Tamással - Bortúra Köveskálon

A vacsora végére pedig kaptunk egy pohárkával Tamás csodálatos borpárlatából, amit kizárólag a válogatott vendégek számára tartogat. Köszönjük a figyelmet, a törődést, a kiváló borokat, de mindenekelőtt Tamás társaságát! Nagy élmény volt vele együtt kóstolni!

Borvacsora Trombitás Tamással - Bortúra Köveskálon
 
Pazar vacsora

Vacsoránk a MI A KŐ-ben kiérdemelte a pazar jelzőt. Mivel az étlap színes és gazdag, ezúttal nem kértünk egységes menüt, mindenki kedve szerint választott akár a napi ajánlatból, akár az à la carte kínálatból. Orjaleves és sült zellerből készült krémleves, töltött dagadó és vörösboros marhapofa, szarvasgombás tagliatelle és sült libacomb, babfőzelék és harcsaszték egyaránt került az asztalra, mindegyik tökéletes állagú volt, szépen tálalt és nagyon finom. A diós guba vaníliaszósszal, a csokoládés trüffel vagy a gesztenyetorta pedig méltó befejezése volt a vacsorának.

Borvacsora Trombitás Tamással - Bortúra Köveskálon

Trombitás Tamásék köveskáli étterme az év minden szakában nyitva tart. Szezonális konyhát visznek, így a kínálat folyamatosan változik, de a nagy klasszikusok mindig ott vannak az étlapon. Akik a környéken időznek, nézzenek be hozzájuk, nem fogják megbánni!

Borvacsora Trombitás Tamással - Bortúra Köveskálon

Sorozatunk következő részében a kékkúti Levendula Portán tett látogatásunkról mesélünk.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Ez a vidék minden évszakban szép

2016.01.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Trombitás Tamással Ha valaki, hát Trombitás Tamás tudja, mi a kő, és ha nem vigyázunk, megmutatja nekünk is alaposan....
Utazunk

Csupakő

2016.07.16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a…
Beszélgetünk

Kíváncsian eszem

2017.09.30. | Upor László
Beszélgetés Presser Gáborral (1.) – ételekről és felfedezőutakról
Későre jár, a „normális” halandó lassan ágyba tér, amikor belekezdünk a beszélgetésbe. Az asztalon nyár végi gyümölcsök – sárgadinnye, alma, szőlő, őszibarack – és sajt, mellé „szárazna…
Beszélgetünk

A Szilvásgombóc jó csillagzata

2017.10.01. | Upor László
Beszélgetés Presser Gáborral (2.) – evésről és zenéről
A gyümölcs és a pászka szerencsére kitart, beszélgetőpartnerem sem zuhant még le a székről a fáradtságtól, tovább beszélgetünk-képzelgünk hát fantasztikus ételekről, meg nem valósult te…
Beszélgetünk

„A” vendéglős

2017.11.25. | Szabó Edit
Találkozás Csapody Balázzsal
Vendéglátós család sarjaként minden nyara munkával telt, mégis ezt a pályát választotta. Vendéglátó menedzser, aztán képzett sommelier lett, majd kibérelte a balatonszemesi Kistücsök ko…
Eszünk

Telt ház a Balatonon

2020.07.30. | Szabó Edit
A balatoni vendéglátás köszöni, jól van. A népszerű helyeken már egy átlagos csütörtök estén is alig kapni asztalt, és hétvégén biztosra csak az mehet, aki előre foglal…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)