Vissza

6+1 étel- és italtrend a nagyvilágból 2018-ra

2018.01.16. | Szentkirályi Orsolya
Az új év egészen biztosan új trendeket hoz a vendéglátásban. A brit Drinks Business Magazin segítségével mi is sorra vettük azokat az irányzatokat, amelyek népszerűsége akár hazánkban is növekedhet – ha nem is idén, de hamarosan…
 

Kézműves sörök, streetfood, helyi alapanyagok: az utóbbi időben divatossá vált hívószavak, amelyek ma már a hétköznapjaink részévé váltak, bár néhány éve csak a legfelkészültebb szakmabeliek tulajdonítottak jelentőséget nekik. A legtöbb gasztronómiai irányzat általában a határainkon túl jelenik meg elsőként, hozzánk csak egy kis késéssel érkezik meg, így sok érdekességet leshetünk el, ha nyitott szemmel járunk.

Növényi alapú gasztronómia

A vegetáriánus és a vegán konyha térhódítása töretlen a fiatal generáció körében, akik elsősorban az egészséges életmód, valamint az állatok védelme miatt mondanak le a húsról. A csúcsgasztronómiában az áttörést a 2015-ös év hozta meg, amikor a francia sztárséf, Alain Ducasse húsmentes menüre váltott a Plaza Athénée-ben lévő három Michelin-csillagos éttermében, és sikerre vitte azt a mégoly kényes ízlésű vendégek körében is.
Azóta is sorra nyílnak a vegetáriánus kávézók, éttermek világszerte, megjelent a vegán fastfood  és egyre nagyobb választék áll a növényi alapú táplálkozást követők rendelkezésére. Már régóta nálunk sem a rántott sajt az egyetlen választható tétel, ha valaki le akar mondani a húsról, de úgy gondoljuk, hogy a jövőben még nagyobb szerepet kap a zöldség a tányérunkon. Itt van például a Veggie Nyers Vegán Bisztró, ugye emlékeznek?



Alkoholmentes koktélok
 
Az egészségtudatos táplálkozás előtérbe kerülése az alkoholfogyasztásra is hatással van. A mostani huszonévesek jelentősen kevesebbet isznak, mint az őket megelőző generációk: már nem ciki üdítővel a kézben tölteni az estét egy szórakozóhelyen (a biztonságos autóvezetés és a másnaposság elkerülése pedig külön bónusz). Erre a trendre épül a „felnőtt” alkoholmentes italok (pl. a Seedlip ) térhódítása, amelyek ízvilága jóval kevésbé édes, és a legmenőbb bárok itallapjain is sűrűn bukkannak fel önálló, kreativitással elkészített tételek.
Budapest bár- és koktélkultúrája tagadhatatlanul világszínvonalúvá fejlődött az utóbbi években, így ha a száraz január az újévi fogadalmaink között volt, akkor sem kell lemondanunk a kellemes esti időtöltésről. Érdemes betérni mondjuk a GoodSpiritbe, és megkóstolni a bartender alkoholmentes kreációit.



Tészta

Az olasz konyha méltán népszerű a világ minden táján: friss, minőségi alapanyagok, intenzív ízvilág és a dolce vita életérzés – mi kell még a siker receptjéhez?
Míg a pizza imádata évtizedek óta töretlen, a tésztaételek reneszánsza szerintünk idén tér vissza igazán. A frissen gyúrt, percek alatt kifőzött és ínycsiklandó szószba forgatott tészták mindenhol kígyózó sorokat garantálnak. A megfizethető, gyors és könnyű elviteles ebédet kínáló pastabároktól a romantikus, gyertyafényes trattoriákig számtalan helyen bukkanhatunk rá, de ha esetleg otthon támadna kedvünk olaszos hangulatot varázsolni, a Borsmenta receptjeit is jó szívvel ajánljuk. Itt van például a pisztáciás penne, vagy a kucsmagombás gnocchi, mindkettő nagyon finom, és az elkészítésük sem ördöngösség.



High-tech koktélok
 
Ezek a nyughatatlan bartenderek mindig kitalálnak valamit!
A nagyvárosok koktélrajongóit csak állandó újítások árán lehet elvarázsolni, ezért néhány italguru mostanában a tudomány és a technika világából merít inspirációt.
A londoni City Social étterem Mirage névre keresztelt koncepciójának lényege, hogy a vendéget a kiterjesztett valóság (augmented reality) világába repíti a saját mobiltelefonja és egy speciális poháralátét segítségével. A telefon képernyőjén a környezet számítógépes animáció révén alakul át, időrendben bemutatva a képzőművészet fejlődését az ókortól Michelangelón át egészen Andy Warholig és Banksyig, attól függően, hogy melyik italt választottuk a menüről. A gyönyörű képek remek témát adnak a közösségimédia-függő látogatóknak, akik dolgát előre feltöltött hashtagekkel is megkönnyítették.
Mindeközben a Szingapúri Egyetem tudósai egy minden érzékszervre ható „digitális koktélt” fejlesztettek ki: illatkapszulákat, LED-égőket és mikroméretű légbefúvókat helyeztek el a poharak alján, amelyek segítségével a fogyasztók a saját ízlésüknek legjobban tetsző ízekkel, illatokkal és színekkel egészíthetik ki az ital élményét. És ha ez még nem elég, két ezüstelektróda segítségével sós, keserű és édes ízeket is képesek a pohár szélét érintő szájba varázsolni.



Séfasztal
 
Európában nagyrészt véget ért a „látni és látszani” jelmondat korszaka, ahol tehetős vendégek nagy, közös terekben ülve demonstrálták büszkén, hogy ők bizony megengedhetik maguknak ezt a csillogó, drága helyet.
Az éttermek közönsége egyre bensőségesebb, személyre szabottabb élményre vágyik, amelyet a séfek speciálisan megtervezett kísérleti konyhákkal biztosítanak úgy, hogy a vendég az izgalmas sürgés-forgás részesének érezheti magát.
A vacsora közben a séf nemcsak az ételkészítési technológiákat mutatja be a maroknyi szerencsés társaságnak, hanem személyes történetekkel és az alapanyagokkal kapcsolatos információkkal is gazdagítja az alkalom varázsát.
A pompás ételkompozícióiról ismert, összesen három Michelin-csillaggal rendelkező brit Simon Rogan nemrégiben nyitotta meg a nyolc férőhelyes Aulis nevű éttermét a londoni Sohóban, ahol a receptfejlesztés mellett exkluzív vacsorákkal nyűgözi le a rajongóit.
Magyarországon is van már több olyan hely, ahol az asztalunktól figyelhetjük a séfek munkáját. Gondoljunk csak például a Villányban nyílt Sauska 48-ra, ahol a konyhapult melletti székek valamelyikén üldögélve szóba is elegyedhetünk a szakácsokkal.



Fatüzelésű kemencében sütés
 
Míg az elmúlt évek húsimádó trendjeit a füstölés és a faszénparázs határozta meg, a jövő szezon minden bizonnyal a pattogó fahasábok lángja mellett telik el Nagy-Britanniában.
A direkt hő és a füst ínycsiklandó kombinációja számos helyet megihletett már: a baszk finomságokat kínáló Sabortól a japán ihletésű Shibui-ig számos új étterem konyhájának központi eleme a fával fűtött tűzhely.
Itthon is egyre népszerűbb a füstölés és a faszénparázs, gondoljunk csak  a Gastro-Hack vagy a Budapest Barbecue Company csapatára. Reméljük hogy hamarosan a csúcsgasztronómia is újra felfedezi magának ezt a kiváló technológiát. Kíváncsian várjuk!



+1 Pink Gin
 
A ginőrület még épphogy megvetette a lábát nálunk, máris hírt adhatunk a következő hullámról: a fűszeres, sokoldalú ital rózsaszín változatáért tolonganak a mai fiatalok tőlünk nyugatabbra, így a kis kézműves termelőktől a nagy márkákig mindenki lázasan dobja piacra a saját verzióját.
Eredetileg a viktoriánus kor találmánya – a Pink Gin halvány színét és kirobbanó gyümölcsösségét az ízesítésként használt málna, rebarbara, ribizli, eper vagy gránátalma adja. A boldog aranykor nosztalgiáját a csodás retrócímkék is erősítik, így már biztosra vehető, hogy az idei nyár kerti partijain a koktélok jó része rózsaszínben fog pompázni – lehet, hogy a Balaton mellett is?



Az eredeti cikk itt olvasható.










 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap
facebook
Bárdosi Márk

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)