2023.07.18. | Schubert Ádám
Tombol a hőség, lomhán mozdul minden, lassan itt a zsendülés. Palackban a 2022-es olaszrizling, de még nem kóstoljuk, várunk az alkalmas pillanatra. Az Aprónapló 25. részében egy kicsit fennkölt hangulatba kerülünk, de oda se neki!


Nem kell már úgy sietni

Meglassult az idő darálóját hajtó kéz, forró napok jöttek. Hajnalban és este folyik a munka, az élet. Ember, állat, növény mind lustán mozdul, napközben csak heverészni, olvasni, beleszundikálni tanácsos.

Forró napok - Aprónapló 25. rész - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu

A zöldmunkák dandárján túl vagyunk, a nagy melegben a szőlő is inkább párologtatással hűti magát, sem minthogy növekedjen. Kaszálás, kapálás, permetezés, a hajtások igazgatása a soros munka ilyenkor, de nem kell már úgy sietni, mint eddig. Telnek a bogyók, záródnak a fürtök, és mire ez az írás megjelenik, elérünk a következő fontos fázishoz, a zsendülés kezdetéhez, ami a terméskorlátozás ideje is egyben.

 
Palackban a 2022-es olaszrizling

Forró napok - Aprónapló 25. rész - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu

A pincében palackba került a 2022-es olaszrizling. Negyedrészben héjon, nyílt kádban erjedt, majd tartályban érlelődött, és csak egy szelíd, mechanikus szűrést kapott, hogy gazdagságát a lehető legkevésbé csorbítsuk. Csikó még; azt tapasztaltuk, hogy pár hónap palackos érlelés a javára válik. Nem tehetek róla, erről a borról valahogy mindig Márai jut az eszembe, de aggodalomra semmi ok, nem írom le az ezerszer citált gondolatait „az olasznak nevezett magyar rizlingről”.  

Forró napok - Aprónapló 25. rész - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu

Hogy mégis felhoztam, annak az az oka, hogy sokkal inkább érzem egy, az ő világát idéző csendes beszélgetés vagy a valószínűleg egyre ritkább magányos könyvolvasás méltó társának, mint trendi gasztrobornak vagy bulikelléknek. Ilyen bor, ami lassan, rétegenként tárja fel magát és figyelmet igényel, egyre kevesebb van; élek a gyanúperrel, hogy ember is, aki időt és figyelmet fordít ilyesmire. Aki mégis, elnyeri jutalmát.

 
Gondolatok életről, halálról, sorsról, szerelemről…
 
Forró napok - Aprónapló 25. rész - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu

Amire még érdemes – a magam részéről mindenképp – időt szánni, az a gondolkozás; életről, halálról, sorsról, szerelemről, családról. Egy ilyen töprengésbe talált bele egy olvasmányom, és ha már visszafogtam magam, és Márait csak egy fél mondat erejéig idéztem, hadd hagyjam itt mára búcsúzóul Grecsó Krisztián Lányos apa című kötetéből „A földek emberei” című írás egy részletét. Aki olvasta eddig az Aprónaplót, szerintem érteni fogja, hogy miért; aki nem, „lapozzon” vissza!

Forró napok - Aprónapló 25. rész - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu

„...a sorból kiérve, ahogy ládába borítottam a zsákot, és kiszédült a temérdek érett, hízott, egészséges paprika, akkor vettem észre, hogy büszke vagyok. Hogy szép. És hogy én ismerem ezeket a töveket, láttam őket éppen kikelve az asztalon, növendék korukban, később szikkadtan rogyadozni fiatal palántaként, vagy ahogy felfutottak a drótok pókhálóján. Örültem a tiszta soroknak, ha végeztünk a kapálással. És ahogy megéreztem a temérdek paprika különös illatát, boldog voltam. És akkor azt is megértettem, mégiscsak kiválasztottság, hogy oda születtem, paraszt vagyok. Hogy semmink nincsen, és minden napot a nulláról kell elkezdeni. Mert ennyi fájdalom, küzdés és verejték között szépséget csak az láthat, akit megérint valami kegyelem. Még ha a földek emberei korán is halnak, és az iskolabusz meg a betegszállító között alig néhány szűkös évtized jár, de ezekkel az apró kacsintásokkal, sóhajtásokkal üzen az ég, suttog valamit a földek emberének a fülébe. Talán azt, hogy a küzdelem, a lemondás, az akarás közel van hozzá, és az áthajtott, végiggürizett évtizedek nemcsak tisztességet adhatnak, és esetleg jó szívet, de egy különös, ösztönös és mély bölcsesség járhat azoknak, akik ennyi fájdalom között képesek meglátni a maga elől is bujkáló, szégyenlős élet szépségét.”
 
:
Fotó:
ZsZs Fotó - Sárközi Zsuzsanna - Facebook

Vendégoldal

Pattannak a rügyek

2023.04.25. | Schubert Ádám
Aprónapló 19. rész
A pázmándi szőlőhegyre megérkezett a tavasz! Az ApróKertek csapata új területet készít elő művelésre, de a közönségről sem feledkezik el. Schubert Ádám a budapesti Korhelyben és a velen…
Vendégoldal

Gondolatainkkal befolyásoljuk a világot!

2023.05.09. | Schubert Ádám
Aprónapló 20. rész
Zsongás a szőlőben, csend a pincében, boros, zenei és gondolati aktivitás. Nagyjából ezen témákat érinti Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Aprónapló 20. részében. Figyelem, felnőtt…
Vendégoldal

Kicsi világ a nagyban

2023.05.23. | Schubert Ádám
Aprónapló 21. rész
Az Aprónapló 21. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmélkedik egy kicsit a fotózás mibenlétéről, de az is kiderül, hogy valóban aranyat ér-e a májusi eső…
Vendégoldal

Csak egy ember a kertben

2023.06.07. | Schubert Ádám
Aprónapló 22. rész
Nő a szőlő, mint a „gomba”, meg a gyom is a szőlősorok között. Mit tehet ilyenkor az ember? Erről, valamint az ökológiai egyensúly megteremtésének szépségeiről elmélkedik Schubert Ádám…
Vendégoldal

Nincs veszve semmi

2023.06.20. | Schubert Ádám
Aprónapló 23. rész
Vajon mire képesek az idős szőlőtőkék, és miért fontos, hogy megmentsük őket? Az Aprónapló 23. részében erről és egy izgalmas szőlészeti technológiáról mesél Schubert Ádám, az ApróKerte…
Vendégoldal

Tombol a nyár, jön az Agárdi BorPart

2023.07.04. | Schubert Ádám
Aprónapló 24. rész
Csonkázás a szőlőben, izgalom a pincében: az Agárdi BorParton debütál a Budai Vörös 2021-es évjárata. Schubert Ádám, a pázmándi ApróKertek borásza az Aprónapló 24. részében is sok fonto…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (9) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (17) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (26) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (17) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (249) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (21) tészta (17) tesztelünk (210) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (23) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (33) villányi borvidék (93) vörösbor (143) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)