Vissza

A hatpöttyös is katica!

2018.10.27. | Lovranits Júlia
Dr. Hermann-né Nagy Vera magyartanári múlttal nyitott megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató éttermet Székesfehérváron. A hatéves Hatpöttyös kiállta az idő próbáját, és népszerűbb, mint valaha…
 


Azt olvastam, hogy a Hatpöttyös egy friss alapanyagokkal dolgozó, kézműves étterem. Ez pontosan mit takar?

Hozzánk hetente kétszer szállítanak rendkívül jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt, és frissen dolgozunk fel mindent. Nem főzünk fagyasztott alapanyagokból, viszont amit csak lehet, helyben készítünk. Mi magunk főzzük a lekvárt, mi tesszük el a savanyúságot, a lecsót, mi gyúrjuk a tésztát, de még a majonézt is itt keverjük a konyhán.Sikerült jó beszállítókat találniuk a környéken?

Kezdetben próbáltunk együttműködni a környékbeli kistermelőkkel, de ez sajnos már az első évben befulladt. Be kellett látnunk, hogy Székesfehérvár környékén nehéz zöldséget és gyümölcsöt kapni éttermi minőségben, így más megoldást kellett keresnünk.

Az étterem az idén elnyerte a Magyar Turizmus Minőségi Díjat. Tudják, hogy hogyan esett éppen a Hatpöttyösre a választás?

Jelentkeztünk a Magyar Turizmus Zrt. pályázatára, aztán vártuk az álruhás ellenőröket. A díj odaítélését ugyanis megelőzi egy tesztlátogatás, ami éppen ugyanúgy zajlik, mint a Michelin-csillagnál.A romantikus gasztrofilmek jelentős részében van egy olyan epizód, hogy megérkezik a Michelin-ellenőr, akiről nem tudják, hogy ő az, esetleg összetévesztik valaki mással. Önöknél hogyan zajlott?

El tudom mondani, mert a látogatás végén felfedték magukat. Egy zsúfolt januári napon két hölgy érkezett hozzánk, menüt kértek, megebédeltek, aztán kávéztak, mint bárki más. Megkóstolták a helyben készült, hagyományos süteményeinket, rendeltek a saját főzésű házi szörpünkből, és amikor befejezték az étkezést, szóltak a pincérnek, hogy szeretnének beszélni velem. Akkor árulták el, hogy ők a Magyar Turizmus Zrt, megbízott ellenőrei, és nemcsak az ételek minőségével, hanem a kiszolgálással is nagyon elégedettek voltak. Engedélyt kértek, hogy körülnézhessenek a konyhában, ellenőrizték a tisztaságot, beszéltek a séffel, majd elmentek. Nem sokkal később megérkezett az értesítés, hogy megkaptuk a díjat. Az ünnepélyes díjkiosztó nemrég volt Budapesten. Utánunk a Gundel Étterem következett a sorban…

Gondolom, hatalmas öröm ez az étterem minden dolgozója számára…

Öröm, megtiszteltetés és nagyon komoly szakmai siker, mert nálunk megváltozott munkaképességű és sérült emberek dolgoznak. Ezzel a díjjal nemcsak azt bizonyítottuk be, hogy színvonalas az éttermünk, hanem azt is, hogy a sérült emberek képesek jó és hasznos munkát végezni, és kitartásban, teherbírásban is felveszik a versenyt ép társaikkal.Az étterem neve Hatpöttyös. A mifelénk élő katicáknak általában hét pöttye van. Mire utal a név?

A névhez egy gyerekrajz adta az ötletet, amit a legnagyobb lányom barátnője, Nagy Orsolya készített még általános iskolás korukban. Orsolyából egyébként grafikus lett, ő tervezte az étterem katicás dizájnját. Három lányom van, és éppen olyanok, ahogy ez a katicás rajzon is látszik: a két hétpöttyös közrefog egy hatpöttyös katicát. A középső lányom a születéskor sérült. A névválasztás azt jelzi, hogy aki nem tökéletes, nem hétpöttyös, nem olyan, mint az átlag, az is lehet katica, meg tud tanulni repülni.A nyitvatartási időből ítélve a Hatpöttyös kifejezetten ebédelős hely, hétfőtől szombatig 11 és 16 óra között várják a vendégeket. Miért alakult így?

A kollégáink miatt. A megváltozott munkaképességű és sérült embereknek a nappali munka sokkal inkább megfelel, mint a késő esti, éjszakai. A piac és az önkormányzat közelében vagyunk, és kifejezetten azért települtünk ide, hogy a környékbeli köztisztviselőknek, vállalkozóknak ebédet adjunk. A menükínálatunk eltér az átlagtól, és nagyon közkedvelt a vendégeink körében. Minden nap kétféle levesünk van, egy hagyományos és egy korszerű krémleves. Főételből is kínálunk hagyományosat, kímélőt és húsmenteset, és mindenki úgy állítja össze a saját menüjét ebből az ötféle ételből, ahogyan szeretné. Úgy vélem, a koncepció bevált, a környéken dolgozó emberek megszerettek bennünket.Magyartanári múlttal kezdett étteremvezetésbe. Mennyire volt nehéz a váltás? Megjelenik valahol az étterem szellemiségében az Ön humán műveltsége?

Azt hiszem, a humán háttér minden megmozdulásunkban érezhető, de bevallom – és remélem, hogy nem hangzik túl patetikusnak –, hogy nem volt könnyű, és sokszor csak az anyai szeretetem vitt előre. Ha tudom, hogy éttermet indítani ilyen nehéz, nem biztos, hogy belevágok. Teljesen véletlenül kerültem a megváltozott munkaképességű emberek felnőtt oktatásába, és elvégeztem a rehabilitációs mentor képzést a Szent István Egyetemen. Láttam, hogy a sérült emberek milyen rettenetes munkakörülmények között dolgoznak, és felmerült bennem, hogy mi lesz a lányommal, ha végez a nagyon jól működő gyógypedagógiai iskolarendszerben. Gondolkodni kezdtünk otthon, és a legnagyobb lányomnak jutott eszébe az étterem ötlete.Volt már akkor hasonló étterem az országban?

Igen, a szekszárdi Ízlelő. El is mentünk megnézni. Mészáros Andrea nagyon sokat segített, le a kalappal előtte. Rajta keresztül kerültem a NESsT nevű nonprofit szervezethez, ahol társadalmi vállalkozások vezetésére készítenek föl embereket. Nemcsak tanítottak, hanem háromfordulós versenyt is szerveztek a résztvevőknek, és én lettem a három győztes egyike. Tízezer dollárt nyertem a vállalkozásom beindításához, és ez hihetetlenül inspiráló volt. 2012-ben nyílt meg a Hatpöttyös.

Láttam egy szépséges, barackszínű szalagokkal díszített, székszoknyás fotót az étteremről. Rendezvényeknek is otthont adnak?

Az a kép egy kicsi, de nagyon hangulatos esküvőn készült. Igen, vállalunk rendezvényeket. Negyvenhat főt tudunk leültetni, így a Hatpöttyös esténként néha családi ünnepek, születésnapok, keresztelők, osztálytalálkozók helyszíne, de házhoz szállítást és kitelepülést is vállalunk.Úgy tudom, voltak már itt sikeres borvacsorák is…

A boros programok szervezésénél Fáncsi Viktóriával működünk együtt, ő egyezteti a menüsort a séffel és a borászokkal. Remek hangulatú vacsorák ezek, mi is nagyon sokat tanulunk közben. Most egy különleges boros rendezvényre készülünk együtt. November 17-én csak borásznők részvételével lesz egy kóstoló Székesfehérváron, amihez mi biztosítjuk a gasztronómiai hátteret. Már nagyon várjuk.Mi az, amit mindenképpen érdemes megkóstolni a Hatpöttyösben? Van személyes kedvence?

Húha! Egy ételt választani nagyon nehéz! Csodásak a kelt tésztáink, holnap éppen aranygaluska lesz, azt muszáj megkóstolni. De készülnek nálunk olyan régi, hagyományos ételek is, mint a szalontüdő vagy a pacal. Ezeket mi hoztuk újra divatba Fehérváron, és nagyon hálás érte a közönségünk. A séfünk remekül főz, a töltött paprika az egyik specialitása. Na jó. Ha egyet kell választanom, az a currys csirke. Minden bajra gyógyír, abból néhány falatot minden körülmények között meg tudok enni. Megkóstolja?
 
Fotó:
facebook
Lovranits Júlia

Kapcsolódó hírek

címkék

badacsony (9) balaton (52) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (247) borbár (21) borfesztivál (19) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (13) bortúra (11) borvacsora (9) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (153) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fesztivál (23) franc&franc (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (5) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (8) nyaralás (4) olaszország (9) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (37) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (78) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (7) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (78) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (6) verseny (9) villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7)