2020.07.30. | Szabó Edit
A balatoni vendéglátás köszöni, jól van. A népszerű helyeken már egy átlagos csütörtök estén is alig kapni asztalt, és hétvégén biztosra csak az mehet, aki előre foglal…


Ez a nyár sok szempontból nem olyan, mint a többi. A koronavírus után éppen újraéledő turizmusnak nem használ a szeszélyes időjárás, márpedig a bringásoknak, a túrázóknak vagy a vízi sportok szerelmeseinek se a perzselő hőség, se az órákon keresztül szakadó eső nem barátja. Mindez azonban, úgy tűnik, nem szegi kedvét a Balaton rajongóinak. Az elmúlt héten rövid portyára indultunk az északi parton, kaptunk szelet-esőt, és közben igyekeztünk feltérképezni, hogyan birkóznak meg a helyzettel a népszerű vendéglátóhelyek.



 
Zománc Bisztrócska – Vászoly
 
Csütörtökön érkeztünk, de mivel sokváltozós volt a program, nem foglaltunk asztalt a vacsorához. Az este Vászoly környékén ért bennünket, így reménykedve indultunk a Zománc Bisztrócskához, bízva abban, hogy a csütörtök még hétköznapnak számít. Hát nem. Kedvesen, de határozottan közölték velünk, hogy semmi esélyünk, és nem is tettek erőfeszítést, hogy megoldják a helyzetet. Nem kérdezték meg, nincs-e kedvünk visszamenni később, esetleg másnap vagy bármikor, így aztán az egyébként nagyon hívogató vászolyi étterem lekerült a napirendünkről – legalábbis egy időre.


 
Petrányi Pince és Borterasz – Csopak, Szitahegy
 



Mivel Szepezden szálltunk meg, Csopakig már nem akartunk visszamenni, de kedveljük a Petrányi Pincészet teraszát, ezért úgy döntöttünk, megér pár extra kilométert, ha ott még van hely. És volt. A nap végén jártunk, ennek ellenére a személyzet jókedvűen fogadott bennünket, csak azt kérték, siessünk a választással, mert hamarosan zár a konyha. Amíg az ételekre vártunk, egyikünk (a sofőr) szódát, másikunk egy Harmatcsepp nevű könnyű gyöngyözőbort kortyolgatott, és mindketten a kivételes panorámát csodáltuk. Kacsalevest ettünk, aztán vajpuha, kitűnően ízesített sertéspofa-paprikást, amit csalános galuskával tálaltak. Végül még egy túrógombócra is maradt idő, és nagyon hálásak voltunk a konyhának, hogy elkészítették nekünk.



Somogyi Károly
konyhafőnök éppen szabadnapos volt, sajnáljuk, hogy nem találkoztunk, de a fiúk nélküle is tökéletesen teljesítettek a konyhán. A pörkölthöz a ház úrnőjéről elnevezett Piroska Sillert kóstoltuk, az alkonyi fényekhez pedig kértünk egy pohárral a 2017-es olaszrizling birtokválogatásból. Jó ízléssel elkészített bor, illett a nap végéhez. Egy darabig még reménykedve figyeltük az éjszakai égboltot, hátha feltűnik az üstökös a Szitahegy fölött, de az esténk nélküle is hibátlan volt.


 
Konyha-Kert Bisztró és Bár – Balatonszepezd
 


„Önöknek is elmondom, amit eddig mindenkinek: hamarosan leszakad az ég, és a belső termünk telt házas. A napernyők nem nyújtanak teljes védelmet a teraszon, de ha nem zavarja Önöket, hogy eláznak, akkor foglaljanak helyet”
– mondta egy szuszra a balatonszepezdi strand bejáratánál, a vasútállomás tőszomszédságában található Konyha-Kert Bisztró és Bár tulajdonosa, Schindele Botond péntek délután, aztán hozzátette, hogy jövőre már jobb lesz a helyzet, mert tetőt építenek a terasz fölé. Addig viszont be kell érnünk az adott lehetőségekkel. Beértük. Igaz, vacsorára már se pénteken, se szombaton nem volt hely, de a készülődő eső réme sokakat elriasztott, így legalább a teraszon leülhettünk egy italra, és miközben azt kortyolgattuk – papír szívószállal hozták –, foglaltunk egy asztalt vasárnapra.



Az eső tényleg eleredt, de szerencsére nem volt vészes, a szomszédos játszótéren is vidáman csúszdáztak a gyerekek, szaladgáltak a kutyák, zajlott az élet. A part menti sétányon indultunk haza, mellettünk a nádas szegélyezte Balaton, a maga csodálatos életével. Örültünk, hogy vasárnap visszatérünk majd ide vacsorázni.

 
MI A KŐ – Köveskál



A köveskáli vendéglőbe szombat délután érkeztünk, szakadó esőben. A bejáratnál tábla jelzi, hogy sajnos csak azokat a vendégeket tudják fogadni, akik előre asztalt foglaltak. A Káli-medence egyik legnépszerűbb étterme bővült ugyan a nyitás óta, de ha a terasz az eső miatt nem használható, sajnos nem tudnak leültetni minden reménybeli vendéget. Trombitás Tamás és Márványi Katalin vendéglője egész évben nyitva tart, de a nyár náluk is csúcsszezon. Mindenkinek azt tanácsoljuk, ha szeretne itt ebédelni vagy vacsorázni, előbb intézze el a foglalást, és ahhoz igazítsa az összes többi programot. Megéri.



Trombitás Tamás régi ismerősünk, így néhány percre a nagy hajrá közepén is odaül az asztalunkhoz, és személyesen tőle kapunk ajánlást az ételekhez. Szerencsére ketten vagyunk, így hatféle fogást megkóstolhatunk. Egyik izgalmasabb, mint a másik. A gyöngytyúkleves sűrű és bársonyos, benne a grízgaluska feszes és ízletes. A libamájterrine régi kedvenc, és imádjuk a hozzá adott házi brióst is.



A hátszínre Tamás külön is felhívja a figyelmünket, jogosan. Megkóstoljuk, és fülig ér a szánk. A hús állaga kifogástalan, a mustármártás bombasztikus, a hagyma roppan, a krumpli finom. Imádjuk.



Mivel halas hét van éppen, a másik főfogásunk egy fogasfasírt, amit kapros tökfőzelékkel kínálnak. Az is isteni. Desszertnek jöhet a francia csokitorta, na meg egy kis fehér csokis madártej. Utóbbi brutális adag, de valahogy mégis elbírunk vele, annyira finom.



Mindehhez persze a Trombitás Borház borai: egy kis olaszrizling, egy kis siller – és titokban egy kis furmint is, de az egyelőre csak nekünk. Ha minden jól megy, nemsokára felkerül az itallapra, érdemes lesz megkóstolni.



Vasárnapra elállt az eső, és bár a 71-es úton egymást érték az autópálya felé igyekvő autók, azért maradt ember a strandokon is. Hogy visszamentünk-e a Konyha-Kert Bisztróba? Hát persze, hogy vissza! De erről majd legközelebb írunk.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Ez a vidék minden évszakban szép

2016.01.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Trombitás Tamással Ha valaki, hát Trombitás Tamás tudja, mi a kő, és ha nem vigyázunk, megmutatja nekünk is alaposan....
Iszunk

Néha megnevettetem a Jóistent

2016.07.14. | Szabó Edit
  „Néha megnevettetem a Jóistent azzal, hogy elmondom neki a terveimet. Aztán majd ő megmutatja, mi lesz valójában…” Molnár Júlia Dóra, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok ifjú tulajdonosa…
Utazunk

Csupakő

2016.07.16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a…
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink I.

2020.07.10. | Gónusz Gabriella
A tüzes nyári nap vízpartra csábít, de a csobbanás előtt-után (helyett) néha jó üldögélni egy árnyas teraszon, pohárral a kézben. Sorozatunkban a legkedvesebb balatoni borteraszainkat g…
Iszunk

Egy nap a Tagyon-hegyen

2020.07.20. | Szabó Edit
Ki mondta, hogy egy nap alatt nem lehet ellazulni? Megmutatjuk, hogyan kell. A Tagyon Birtokon jártunk…  
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink II.

2020.07.24. | Gónusz Gabriella
Lehet eső, lehet szél, a Balaton közelében mindig megtaláljuk azt a borteraszt, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (29) borászok borásza (5) borbár (25) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (13) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (185) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)