Vissza

Áfonyalekvár

2023.08.04. | Klich Zsuzsa
Az áfonyalekvár zseniális találmány. Édes, egészséges és sokoldalúan felhasználható a konyhában. Az elkészítése nem ördöngösség, és nem kell mellette órákig állni, míg elkészül. Íme a recept…


A hangafélék családjába tartozó áfonya mifelénk sajnos nem igazán terem, de a nyári időszakban szerencsére könnyű rábukkanni a piacon. Legyen az kék, piros vagy fekete, sokoldalúan felhasználható a konyhában, finom és egészséges. Tele van K- és C-vitaminnal, elősegíti a bélrendszer hatékony működését, és a szervezetünk fontos rostokhoz jut általa. Nagyon magas az antioxidáns-tartalma, nagy a tápértéke, véd a betegségektől, és állítólag még a látásunkat is élesíti.

Áfonyalekvár recept - borsmenta.hu

Már régóta szemeztünk, de a boltok polcain sorakozó, műanyag dobozba csomagolt, kissé bánatos áfonyákat nem volt kedvem megvásárolni. Éreztem, hogy eljön majd az én időm. És így is lett. A piacon egy kedves, csupa gyűrt arcú bácsi árulta, hatalmas rekeszekből, kimérve. Elő is kaptam a saját dobozaimat, és hazavittem egy jó adagot az édes, gyönyörű, mélylila erdélyi fekete áfonyából.

Azonnal tettem egy marékkal a délutáni turmixomba. Mennyei! Másnap reggel a joghurtomat dobtam fel vele, aztán egy részét gondosan megmostam, egy konyharuhán megszárítottam, és kis dobozokba zárva lefagyasztottam, jó lesz későbbre. A többiből pedig lekvár készült.

Áfonyalekvár recept - borsmenta.hu


Hozzávalók:
 
  • 1 kg fekete áfonya
  • 30-40 dkg kristálycukor (attól függ, hogy mennyire édes az áfonya)
  • 1 citrom

Áfonyalekvár recept - borsmenta.hu
 
Elkészítése:
 
1. Az áfonyát szűrőbe tesszük, jól megmossuk, lecsepegtetjük.

2. Egy nagyobb lábosba öntjük, rászórjuk a cukrot, fél napot állni hagyjuk.

3. Felforraljuk, aztán kis lángon rotyogtatjuk egy bő órát. Időnként megkeverjük.

4. Amikor megfelelőnek találjuk az állagát, óvatosan kóstoljuk meg. Ha túlságosan édes, csavarjunk egy kevés citromot bele. Ha jó az íz és jó az állag is (az üvegben még picit sűrűsödik), el is készült.

5. A lekvárt tiszta, csírátlanított üvegekbe töltjük. Szórhatunk a tetejére kevés tartósítószert is, én nem szoktam, mert csak néhány üveggel készítek, és az garantáltan elfogy pár hét alatt, addig pedig biztosan eláll. Az üvegeket szorosan lezárjuk, fejtetőre állítjuk és dunsztban hagyjuk kihűlni.

Ebből a mennyiségből nagyjából 5 kicsi üvegre való lesz.

Áfonyalekvár recept - borsmenta.hu

Kínálhatjuk reggelire a vajas kenyér mellé, mehet turmixba, süteménybe, de puha sajtok, sültek kiegészítőjeként is megállja a helyét.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Mandarinlekvár karácsonyra

2018.12.23. | Klich Zsuzsa
A mandarinlekvár az egyik legfinomabb téli csemege, de nagyszerű karácsonyi ajándék is – főleg ha mi magunk festjük hozzá a személyre szóló üveget. Sütemények vagy vajas kenyér mellé is…
Főzünk

Mentás citromfűszörp és rebarbarakompót

2019.05.14. | Klich Zsuzsa
A mentát, a citromfüvet és a rebarbarát Kati nénitől kaptuk ajándékba, amikor a komposztálható ételmaradékokat átvittük hozzá, neki ugyanis van kertje. Mindenki örült, mi a legjobban, m…
Főzünk

Szamócalekvár, szamócaszörp

2021.06.28. | Szabó Edit
A tavasz édes ízei üvegbe zárva. Egy szamócalekváros kenyérrel a tél közepén is jól indul a nap, a szörpöt pedig ihatjuk tisztán, de megbolondíthatjuk egy kis alkohollal is…  
Főzünk

Szilvalekvár sütőben

2021.10.12. | Szabó Edit
Nincs benne se cukor, se tartósítószer, és még csak nem is munkaigényes! Készíts szilvalekvárt sütőben!  
Főzünk

Káposztasaláta

2022.06.29. | Klich Zsuzsa
Igaz, hogy reszelni kell, vagy szeletelni, de a káposztasaláta igazi nyári köret. Íme egy megbízható recept…
Főzünk

Kovászos uborka – a nyár slágere

2023.07.28. | Szabó Edit
Nincs nyár kovászos uborka nélkül! Az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény káprázatos. Íme egy megbízható recept…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)