Vissza

Kovászos uborka – a nyár slágere

2023.07.28. | Szabó Edit
Nincs nyár kovászos uborka nélkül! Az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény káprázatos. Íme egy megbízható recept…


A kovászos uborka a legjobb nyári savanyúság. Nem kell nagy hűhót csapni körülötte, nincs szükség patikamérlegre a hozzávalók gondos adagolásához, de az arányok azért fontosak. A mi receptünk jól bevált, a nyári hónapokban szinte mindig van egy adag a hűtőben, és az ablakban érlelődik az utánpótlás. Sült vagy rántott húsok mellé ideális, de a forró délutánokon csak úgy magában is jólesik elrágcsálni egyet-egyet.

Nem kígyóuborkából készül, azt hagyjuk meg az uborkasalátához vagy az uborkaleveshez. Fürtös uborkát vegyünk, abból is a kisebbeket válogassuk. Fontos, hogy friss legyen, lehetőleg aznapi szedés; ha megtapintva puhának érezzük, inkább mondjunk le róla vagy keressünk egy másik beszerzési forrást.

Kaporból viszont nem kell a harsányzöld, zsenge, megteszi a kissé sárguló, vastagabb szárú is. A piacon általában az uborkák mellé kínálják, szépen összekötözve. De persze a friss is jó, a miénk most azzal készült.

Kovászos uborka – a nyár slágere - recept   borsmenta.hu

Hozzávalók:
  • 1-2 kg kovászolni való uborka (a mennyiség attól függ, hogy mekkora üvegben szeretnénk elkészíteni)
  • 2-4 gerezd fokhagyma (el is hagyható, van, aki anélkül készíti)
  • sós víz, amelyet literenként 2 púpos evőkanál sóval készítünk
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet kenyér (az se baj, ha száraz)
 
Kovászos uborka – a nyár slágere - recept   borsmenta.hu

Elkészítése:


1. Az uborkákat alaposan megmossuk, a szőröket kefével ledörzsöljük róluk, majd mindegyiknek levágjuk a végét, és hosszában bemetsszük. Nem vágjuk ketté, fontos, hogy egy félcentis részen egyben maradjon. Ha nagyobb, dundibb az uborka, akkor megfordítjuk, és a másik végétől is indítunk egy metszést. Így az uborkánk egyben marad, mégis eljut az érlelőlé a belsejéhez.

2. A kaprot megmossuk, a fokhagymát megtisztítjuk, majd elővesszük a kívánt méretű üveget, és azt is alaposan kitisztítjuk.

3. Az üveget színültig töltjük vízzel, így mérjük ki, hogy mennyi vízre lesz szükségünk, majd áttöltjük egy másik edénybe, és belekeverjük a sót. Fontos, hogy a lé jó sós legyen, megkóstolva már-már kellemetlenül sós, mert a só a lelke, így nem fog megpuhulni az uborkánk. (Vannak, akik forralt és visszahűtött vizet használnak, én szűrt csapvízzel dolgozom.)

4. Az üveg aljára tesszük a kapor felét meg egy-két gerezd fokhagymát, és arra állítjuk rá szépen az uborkákat függőlegesen, jó szorosan egymás mellé. Ha elég nagy az üvegünk, jöhet még egy kis kapor, aztán a következő réteg uborka, egészen addig, míg az uborka el nem fogy. A maradék fokhagymagerezdeket (nem kell belőle sok) becsúsztathatjuk a kimaradó helyekre. A tetejére kerül a maradék kapor, majd jöhet a szelet kenyér, és végül ráöntjük a vizet. Töltsük színültig, óvatosan, lassan, hogy ne folyjon ki, de a kenyeret teljesen eláztassa. Mivel az üres üveget használtuk mércének, valamennyi víz maradni fog, ami azért fontos, mert így pótolni tudjuk az érés közben elpárolgó mennyiséget.

5. Az üveget nem kell bezárni, csak lazán fedjük le, és tegyük az uborkát meleg helyre. Nem kell neki közvetlen napfény (de persze nem is árt), a meleg a fontos.

6. Az érési folyamat a hőfoktól és az uborka mennyiségétől függően 3-4 nap. Közben folyamatosan pótoljuk az elpárolgó levet, hogy a legfelül lévő uborkák ne maradjanak szárazon, mert megpenészedhetnek. A lé zavarosodni kezd, az uborkák pedig elveszítik élénkzöld színüket és sárgás árnyalatot kapnak.

7. Ha elkészült, eltávolítjuk a tetejéről a kenyeret, és az uborkákat egy tiszta, zárható tárolódobozba vagy egy másik üvegbe tesszük át. Rászűrjük a levet, és lezárva betesszük a hűtőbe.

Hidegen, sültek mellé kínáljuk. Aki szereti, tálaláskor adhat hozzá még egy kis friss kaprot.
 
Kovászos uborka – a nyár slágere - recept   borsmenta.hu

Megjegyzés:
a fokhagyma el is maradhat, érdemes kipróbálni mindkét változatot, hogy kiderüljön, melyiket szeretjük jobban. Aki úgy érzi kereknek a világot, néhány szem fekete borsot is szórhat az üveg aljára.
 
Borsmenta-tipp: a kovászos uborka kenyér helyett burgonyával is készülhet, sokan erre esküsznek. Ha ki szeretnénk próbálni ezt a változatot, az üveg alján elhelyezett kapor tetejére terítsünk néhány karika megtisztított burgonyát, és a folyamat végén a kenyér helyett is burgonyaszeletekkel zárjuk le az üveget.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Mandarinlekvár karácsonyra

2018.12.23. | Klich Zsuzsa
A mandarinlekvár az egyik legfinomabb téli csemege, de nagyszerű karácsonyi ajándék is – főleg ha mi magunk festjük hozzá a személyre szóló üveget. Sütemények vagy vajas kenyér mellé is…
Főzünk

Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem

2019.06.17. | Klich Zsuzsa
Csak egyszer kell nekifutni, és végül szörpünk is, dzsemünk is lesz. A szörp a rebarbara fanyarságának köszönhetően remek frissítő, a dzsem pedig kalácsra kenve vagy sültek mellé is kiv…
Főzünk

Szamócalekvár, szamócaszörp

2021.06.28. | Szabó Edit
A tavasz édes ízei üvegbe zárva. Egy szamócalekváros kenyérrel a tél közepén is jól indul a nap, a szörpöt pedig ihatjuk tisztán, de megbolondíthatjuk egy kis alkohollal is…  
Főzünk

Szilvalekvár sütőben

2021.10.12. | Szabó Edit
Nincs benne se cukor, se tartósítószer, és még csak nem is munkaigényes! Készíts szilvalekvárt sütőben!  
Főzünk

Bodzaszörp

2022.06.18. | Klich Zsuzsa
A bodzavirág az első tavaszi napokon jelenik meg a bokrokon, hogy aztán csodás illatba burkolja a kerteket, udvarokat, erdőket, hegyeket. Ilyenkor minden háziasszony bodzaszörpöt készít…
Főzünk

Káposztasaláta

2022.06.29. | Klich Zsuzsa
Igaz, hogy reszelni kell, vagy szeletelni, de a káposztasaláta igazi nyári köret. Íme egy megbízható recept…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (9) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (17) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (17) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (21) tészta (17) tesztelünk (210) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (33) villányi borvidék (93) vörösbor (143) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)