Vissza

Burgonyakrémleves almával és póréval

2020.03.09. | Klich Zsuzsa
Csodálatos kapu ez a leves két évszak, a tél és a tavasz között. Meleg krémesség a hideg estékre, de az alma és a gyömbér üdítően, frissen hozza közelebb az érkező tavaszt…
 


Néha nem árt új ízeket kipróbálni, ugye? Lehet, hogy első hallásra furcsának tűnik, hogy ebben az ételben együtt szerepel az alma és a hagyma, de ne féljünk tőle. Izgalmas kaland, vágjunk bele!



A hozzávalók rendkívül egészségesek, a fahéj jó hatással van az emésztőszervekre, a szívre és az érrendszerre, de még a vércukorszintre is. A gyömbér gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatása közismert, ráadásul rengeteg A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, ami mindenképpen jól jön a tél végi, kissé vitaminhiányos időszakban.



Hozzávalók:
  • 1 póréhagyma, felkarikázva
  • 8 dl zöldségalaplé (lehet leveskockából is)
  • 20 dkg tisztított krumpli
  • 25 dkg hámozott, savanykás zöldalma
  • 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt friss gyömbér (lehet szárított, őrölt is, ebből elég egy kávéskanál, de inkább használjunk frisset)
  • ízlés szerint só, bors
  • vaj és alma a tálaláshoz



Elkészítés:


1. Az alapléből egy pohárnyit melegíteni kezdünk egy lábosban.

2. Beletesszük a felkarikázott póréhagymát, és 5 percig nagy lángon főzzük

3. Hozzáadjuk a maradék alaplevet, a feldarabolt almát, fedő nélkül főzzük további néhány percig, majd beletesszük a krumplit, lefedjük, és mérsékelt tűzön kb. 25 perc alatt puhára főzzük.

4. Ha már minden puha, turmixban vagy botmixerrel simára turmixoljuk a levest.

5. Tegyük hozzá a fahéjat és a gyömbért, kóstolás után sózzuk, borsozzuk.

6. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígíthatjuk. Ha hidegen szeretnénk enni, hűtsük le.

Vajon 4-5 perc alatt megpárolt almaszeletekkel tálaljuk.



Megjegyzés:
kísérletezzünk többféle almával, mert a fajta nagyon meghatározza a leves ízét: a savanykásabb zöldalmával értelemszerűen savanyúbb, frissebb az íz, egy idared vagy starking pedig édesebb élményt ad.



Borsmenta-tipp:
próbáljunk mindig idényzöldséget, idénygyümölcsöt fogyasztani, és ha lehet, hazait, amit nem szállítanak sokat! Hívogató ilyenkor az eper és más finomság, de ha a szezonálisat választjuk, olcsóbban jutunk friss és vitamindús ételhez, nem terheljük a környezetet, mert nem utazik sokat az áru, mire ideér, és még a helyi termelőket is támogatjuk!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Pofonegyszerű házi kenyér

2019.10.16. | Szabó Edit
Tudjuk jól, hogy most a kovászos a menő, de ha valaki nem nevelget otthon kovászt, és mégis szeretné megsütni a saját kenyerét, annak őszintén ajánljuk ezt az élesztős változatot. Pilla…
Főzünk

Világbajnok mákos pite

2019.11.29. | Klich Zsuzsa
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell! &…
Főzünk

Kókusztejes csirkeleves – Tom Kha Gai

2019.12.16. | Klich Zsuzsa
A Tom Kha Gai a thai konyha egyik remeke. A friss, illatos, édes csodaleves hozzávalói már itthon is beszerezhetők, így elkészítésével bárki sikeresen próbálkozhat. Íme a Thaiföldről ho…
Főzünk

Gombaleves

2019.12.23. | Klich Zsuzsa
A gomba az egyik legfantasztikusabb alapanyagunk, a lehetőségek valóságos tárháza rejlik benne. Mi most levest készítettünk, laska- és shiitake gomba felhasználásával…  
Főzünk

Egzotikus lencse

2020.01.13. | Klich Zsuzsa
Bár az ízvilág kicsit szokatlan annak, aki a tradicionális magyar konyhán nevelkedett, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egzotikus lencseétel mindenkit meghódít. Nem kell megvárn…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (68) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (265) borász (32) borászok borásza (5) borbár (27) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (21) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (187) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (100) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (6) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (48) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (7) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (7) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (108) tokaj-hegyalja (66) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)