Vissza

Világbajnok mákos pite

2019.11.29. | Klich Zsuzsa
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell!
 




Hozzávalók – a tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 21 dkg zsír
  • 1 nagy csipet só
  • 1 sütőpor
  • 21 dkg cukor
  • 1-1,5 dl tej
 
Hozzávalók – a töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg főtt krumpli
  • 1 citrom reszelt héja


 
Elkészítés:

1. Szobahőmérsékleten összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. A tejet lassan adagoljuk hozzá; akkor jó az állag, ha nyújtható, nem morzsálódik.

2. A kapott mennyiséget felezzük meg, és béleljünk ki sütőpapírral egy 40x24 cm-es tepsit. (Lehet 34x24 cm-es is, legfeljebb egy kicsit dundibbak lesznek a piték.) A tészta egyik felét kinyújtjuk akkorára (valamivel nagyobbra), mint a forma, és beleterítjük a tepsibe úgy, hogy kicsit érjen fel a falára is. Ha elszakad, eltörik, nem probléma, nyugodtan foltozgassuk, formázzuk, semmi baja nem lesz tőle!

3. Főzzük meg a krumplit héjában, vagy akár hámozva, mindegy. A lényeg az, hogy a tisztított főtt krumpli mennyisége legyen 25 dkg! Kissé törjük össze.

4. A bio – nem kezelt – citrom héját reszeljük le. Keverjük össze a krumplit, a mákot, a cukrot, és adjuk hozzá a citromhéjat is.

5. A tölteléket terítsük rá a tésztára, minél egyenletesebben.

6. Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és takarjuk be vele a tölteléket. Itt is áll a fenti tanács: ne ijedjünk meg, ha elszakadna, toldozzuk-foldozzuk bátran! Ha kész, a tetejét villával egy kissé szurkáljuk meg.

7. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, középső bordamagasságon kb. 35 percig sütjük.

30-40 darab lesz ebből a mennyiségből, attól függ, mekkorára szeleteljük. Kínálás előtt hintsük meg a tetejét porcukorral. Illik mellé a kicsit savanykásabb befőtt is.



Megjegyzés: Mivel több kérdést is kaptunk ezzel kapcsolatban, újra elmondjuk, hogy csodás tálalóedényeinket a Nora’s Designtól szereztük be. Nagyon szeretjük, mert esztétikus és rendkívül sokoldalúan használható mindegyik. A konyhában is, az asztalon is jól mutatnak ezek a letisztult, elegáns darabok.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Mákos pogácsa

2018.10.23. | Klich Zsuzsa
Ez a gyorsan összeállítható süti a háziasszonyok álma: a délutáni tea mellé és az esti borozgatáshoz egyaránt tökéletes, ráadásul elkészíteni is egyszerű…  
Főzünk

Kapros-túrós pogácsa

2019.10.08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…  
Főzünk

Sós karamellás brownie rizsliszttel

2019.10.20. | Klich Zsuzsa
Manapság sajnos sokan követnek speciális diétákat, így ha társaságot hívunk, nem könnyű mindenkinek a kedvében járni. Ez a sütemény rizsliszttel készült, tehát a gluténérzékenyek is fog…
Főzünk

Sfouf, az ellenállhatatlan libanoni süti

2019.11.05. | Klich Zsuzsa
Aki szereti a keleti fűszerek csábító illatát és az egzotikus ízeket, lepje meg szeretteit ezzel a libanoni teasüteménnyel. A sfouf sokféle változatban ismert, mi most a csillagánizsos-…

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)