Vissza
Főzünk

Cukkinispagetti

2019.04.03. | Szabó Ágnes
Szabó Ágnes újra a konyhában! Ezúttal nem édességeket, hanem egészséges ételeket mutat nekünk. Lássuk, mi fán terem a cukkinispagetti…
 


Olvasóink bizonyára emlékeznek még a Tortaálmok című sorozatunkra, amelyben Szabó Ágnes mesélt egy kezdő cukrász bizonytalan lépéseiről. Vele/tőle tanultunk meg rigójancsit, Esterházy-tortát, dobostortát és Rákóczi-túróst sütni, tőle tudjuk, hogy a Rákóczi-túrósnak linzer a cipője és édes túró a szoknyája, meg hogy nem szégyen, ha valamit elrontunk, a lényeg az, hogy legyen erőnk újrakezdeni.
Ági nemrég eldöntötte, hogy megpróbál egészségesebben étkezni, ezért szórakoztató diétába kezdett. És innentől át is adjuk neki a szót…


 
Szerelmes vagyok az összes ízbe, színbe, illatba: a gőzbe, ahogy megcsapja az arcom, amikor lekerül az ételről a fedő, a másik arcába, ahogy az első falat után kinyitja a szemét. Szeretem, ahogy roppan a paradicsom a kés alatt, ahogy összeesik a bébispenót a serpenyőben, imádom, ha római köményes az ujjam.

Hiszem, hogy a közös étkezés pozitív energiacsere, és egy jó falat a testen túl a lelket is táplálja. Ezt attól függetlenül állítom, hogy mi kerül a tányérra, vagy hogy éppen hol eszünk. Életem legfinomabb karácsonyi vacsoráját egy üres panellakás padlóján, eldobható tányérból, január közepén fogyasztottam el. Számít? Hisz az ünnep egy olyan piknik, amihez a takarót magunkban hordozzuk, és csak rajtunk múlik, hogy mikor terítjük ki.

Imádom a zöldségeket, és nem félek kísérletezni. Új köretek után kutatva találtam rá a cukkinispagettire… Íme a receptem hozzá:


 
Cukkinispagetti pulykagolyókkal – 2 főre

Hozzávalók:
A golyókhoz:
  • 3 egész tojás
  • 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 0,5 kg darált pulykacomb
  • 1 kicsi sűrített paradicsom (konzerv vagy házilag eltett)
  • római kömény, curry, fahéj, só ízlés szerint
  • néhány csepp tabasco


A szószhoz:
  • 0,5 kg koktélparadicsom
  • 1 nagy doboz hámozott paradicsom (konzerv, nyáron pedig friss, hámozott paradicsom)
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 1 dl víz
  • oregánó, csilis só, bors, fokhagyma, bazsalikom ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor vagy édesítőszer (elhagyható)
  • 2-3 szál friss korianderlevél a díszítéshez



A körethez:
  • 3 nagyobb cukkini
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • bazsalikom, só ízlés szerint


 
Elkészítés:
 
1. A golyók hozzávalóit egy mély tálban egyszerre homogénné keverjük, majd nedves kézzel 8 egyforma golyót formázunk belőle, és tepsiben kisütjük.

2. A szószhoz a félbevágott koktélparadicsomokat és a hámozott paradicsomokat a fűszerekkel együtt az olajon egy bő órán keresztül pároljuk. Időnként meg kell keverni, nehogy leégjen. Ha szükséges, egy kevés vizet önthetünk alá.

3. A spagettihez a cukkiniket hámozóval a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk, aztán gyufaszál vastagságú csíkokra metéljük. (Ez művelet elég sok időt vesz igénybe, ezért érdemes bevonni másokat is. A közös főzés mindig jó program!) A kész spagetticsíkokat beleforgatjuk a bazsalikommal fűszerezett, sózott olívaolajba, majd kevés vízzel 7 percig pároljuk.



Tálaláskor a spagetticsíkokat tányérra halmozzuk, mellé tesszük a húsgolyókat, és az egészet leöntjük a forró szósszal. Korianderlevelekkel meghintve tálaljuk. Ez az üdezöld szín gyönyörű ékszer a tányéron.
 
:
Fotó:
Szabó Ágnes

címkék

Ausztria (3) badacsony (9) bajnokság (3) balaton (51) bikavér (13) bio (5) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (247) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (18) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (12) bortúra (11) borvacsora (8) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) budapest (150) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (100) etyek (8) Etyeki Kúria (6) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (49) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (5) kéknyelű (5) kenyér (3) keszthely (3) koktel (8) könyv és kávé (3) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) Közben esznek (8) kreinbacher birtok (4) kunsági borvidék (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (24) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) mór (5) művészinterjú (7) nyár (6) nyaralás (4) olaszország (8) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pancs belvárosi gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (37) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (76) rozé (19) saláta (4) salon étterem (3) sárospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (36) Spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) svét (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (8) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (33) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (5) verseny (8) villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) Wolf András (3) WSET (3) zöld veltelíni (3)