Vissza

Az Esterházy-torta

2017.03.05. | Szabó Ágnes
Az Esterházy-torta árva lány, nem tudni kinél látta meg először a napvilágot. Talán Sacher mester habverőit sejthetjük a háttérben...

A cifra kabátos torta születése arra az időszakra tehető, amikor maga a nagy Franz Sacher készítette a desszerteket az Esterházy család udvarának. A legtöbb forrás a fényűző herceget, Esterházy Pál Antalt emlegeti. Éppúgy kötik a nevéhez az Esterházy-rostélyost is, mint a jártában keltett édes pompát. A cirádás hercegnő és az úri rostélyos tehát nem csupán névrokonok, talán testvérek, talán asztali szeretők.
Az aranyló édesség nemcsak alkotóját, de receptjét tekintve is titokzatos maradt. Emitt mandulával, másutt meg dióval bélelik, van, ahol keresztbe-, és van, ahol körbehímzik a kabátját.


 
Az Esterházy-torta egyáltalán nem fogja vissza magát, ha a megjelenésről van szó, mégsem tolakodó, kedves a szemnek. Pillantásunk először megpihen a lágy színvilágon, majd a cirádázott tortatető táncolni hívja a tekintetet. Körbe-körbe jár, mint a rakott szoknyák csipkés alja, és lassan bekeringőzi magát a szájba az áramló arany íze.
 
Amikor a konyhában Esterházy készül, nem is cukrász vagyok, hanem öltöztetőnő. „Parancsol még valamit, felség? Szabad a topánját?”
Hiszen minden adag tojásfehérje, töltelék egy-egy réteg kombiné, szoknya, kiskabát.
 
 
Így készül az alsószoknya
 
A felvert lap:
 
300 g tojásfehérje
300 g cukor
260 g enyhén pörkölt darált dió
 
10 perc, 210 ⁰C
 
A fehérjéből jó nagy felhőt verek, később hozzáadom a cukrot, amikor már majdnem elég kemény.
Ha jónak találom, leveszem, és elkeverem a diót a habbal.
Óvatosan! Nehogy megtörjön, kényes dolog a habkeverés. Kevés, de gyors mozdulat!
Nem úgy, mint egy karmester, inkább intve: csak mint vasárnapi búcsúzkodó a peron mellett.
 
 

Karikára vetem, mint a dobos lapokat – csak négyre –, és nagy öröm költözik a szívembe, mert látom, hogy minden mozdulat könnyebb, mint legutóbb.
Csak a gyakorlat teszi a mestert. Hát még az inast. De hát... hiába értem be a konyhába, még mindig alig állok a küszöb mellett.
S minél kijjebbről jön az ember, annál nagyobbakat kell lépni.
 
 
Jöhet a kombiné

A krém:
 
250 ml tej
negyed vaníliarúd kikapart belseje
125 g cukor
5 db tojássárgája
50 g enyhén pörkölt darált dió
300 g vaj
50 ml rum
 
 
A tejet és a vaníliát együtt felforralom. A tojást cukorral jól elkeverem, és hozzáadom a tejhez. Folyamatosan kell keverni, míg csípni nem kezd. Mikor aztán megcsípett, leveszem a tűzről, és elkeverem a dióval. Várok, amíg hűl... Addig iszom egy kávét.
 
Kihült! Rummal és vajjal kiházasítva habosítom géppel, a nászt a hűtőben ülik.


 
Adjunk rá kiskabátot!

A tető:
 
A legtöbben fondant-t használnak, hogy elkészítsék a híres cirádázott Esterházy-mintát. Én megengedek magamnak annyi szabadságot, hogy fehér csokoládéból csináljam... Könnybe borulnak az ízlelőbimbóim a fájdalomtól már a fondant szó hallatán. A szépségéből el nem vesz, az ízéhez pedig csak hozzátesz a finom csokoládé.
 
Gőz fölött melegítek fehér- és étcsokoládét. Kicsi olaj nem árt bele, az sem baj, ha nem forró, inkább legyen lassú, lusta a járása.


 
A négy részbe töltött tortát elárasztom a fehér csokoládéval, csigát rajzolok a közepére, aztán egy tűvel meghúzgálom.
Az oldalát dióval panírozom. Úgy rajzolok habot a peremére, mint ahogy a legszebb gyöngysort illik felaggatni. Diószín szoknyáján megcsillan a kristálylámpák pillantása, és beleolvad még egy édes utolsó táncba.


 
:
Fotó:
Mármarosi Gábor






 

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)