Vissza
Főzünk

Falafel

Falafel című cikk borítóképe
2025. 09. 04. | Nagyillés János
Az egyik legnépszerűbb húsmentes étel, a falafel receptjét mutatjuk a Török örömök sorozat 79. részében. Nagyillés János megbízható útmutatásai segítségével most már a saját konyhánkban is elkészíthető, érdemes kipróbálni…

A falafel nevének hallatán általában a Közel-Keletre gondolunk, különösen Libanonra, Szíriára, Izraelre vagy Egyiptomra – és nem is alaptalanul. Ez a kívül ropogós, belül szaftos, fűszeres csicseriborsó-fasírt valóban a mediterrán-arab konyhák egyik ikonikus étele, ám a története ennél jóval régebbi: a legkorábbi írásos emlékek szerint már az ókori Egyiptomban is készítettek hasonló, babalapú fogást, amit „ta'amiya” néven ismertek. A recept aztán nagy utat tett meg az évszázadok folyamán, és a modern időkben már világszerte elterjedt, a vegetáriánusok és a street food-rajongók kedvencévé vált.

A török gasztronómiában a falafel viszonylag későn jelent meg, ám annál nagyobb népszerűségre tett szert, különösen a közel-keleti eredetű közösségek – például az arab ajkú török állampolgárok – konyháin keresztül. Napjainkban már Isztambul és más török nagyvárosok utcáin is gyakran találkozhatunk falafelt kínáló büfékkel, éttermekkel, sőt: a klasszikus török reggeli (kahvaltı) részeként is egyre gyakrabban bukkan fel ez a különleges fasírtféle.


A falafel fő alapanyaga Törökországban is rendszerint a beáztatott, darált csicseriborsó (nohut), amihez fokhagyma, hagyma, friss koriander, petrezselyem és jellegzetes közel-keleti fűszerek – mint például a kimyon (római kömény) – kerülnek. Az elegyet kis gombócokká vagy korongokká formálják, majd forró olajban aranybarnára sütik. A török konyha nyitottságának köszönhetően a falafel sokféle formában megjelent: tálként salátával, pitában tahinis szósszal vagy éppen joghurtos mártogatóssal kínálva – alkalmazkodva a törökök ízpreferenciához. A falafel tehát egyfajta gasztronómiai hidat képez a Közel-Kelet és Törökország között, s ezzel egyidőben a modern táplálkozás és a húsmentes életmód jegyében új jelentőségre tett szert.

Mint minden népszerű étel, ez is számtalan, itt-ott eltérő receptúrával rendelkezik, én az egyik leghíresebb török gasztroinfluenszer tanácsait követem, mert benne még sohasem csalódtam. Korábban is készítettem időről időre falafelt, de ami ennek a receptnek az alapján készült, az ízében és állagában egyaránt felülmúlta mindegyiket.


Hozzávalók:
- 250 g száraz csicseriborsó
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 szegfűszeg
- 2 evőkanál szezámmag
- 1 csokor koriander / 1 púpozott evőkanál szárított koriander
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor / 1 púpozott evőkanál szárított kapor
- 1 csapott teáskanál fahéj
- 1 teáskanál bors
- 1 púpozott teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 teáskanál sütőpor
- olaj a sütéshez

Mártogatós:
- 2,5 dl görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál tahini

Elkészítése:
1. A csicseriborsót egy éjszakára / 12-14 órára beáztatjuk.
2. A beáztatott csicseriborsót, a lereszelt fokhagymát, a nagyobb darabokra vágott vöröshagymát és a porrá tört szegfűszeget az összes többi hozzávalóval együtt aprítógépben pépessé őröljük, majd egy órára hűtőbe tesszük.

3. Míg a massza a hűtőben pihen, elkészítjük a mártogatóst: a joghurtba belekeverjük a kislyukú reszelőn lereszelt fokhagymát, a sót és a tahinit.
4. A pihentetés után a csicseriborsókrémből nagyobb diónyi golyókat formálunk, és forró olajban pirosra sütjük.

A falafelgombócokat a mártogatóssal kínáljuk.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Görögdinnyehéj-dzsem – karpuz kabuğu reçeli című cikk borítóképe

Görögdinnyehéj-dzsem – karpuz kabuğu reçeli

2025. 07. 31. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 78. rész
Dzsemnek hívjuk ugyan, de a végtermék valójában inkább kompót: ízletes szirupban úszó megfőtt dinnyehéj. Finom és takarékos csemege a maradékmentés jegyében. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 78. részében…
Főzünk
Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle  című cikk borítóképe

Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle

2025. 07. 24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 77. rész
A hamis trüffel valójában csicseriborsóból készült cukormentes édesség, étcsokis bevonattal. Nagyillés János egy török gasztrobloggertől tanulta a receptet, és most megosztja velünk a Török örömök 77. részében…
Főzünk
Lencsés joghurtos cukkinisaláta – yeşil mercimekli yoğurtlu kabak salatası című cikk borítóképe

Lencsés joghurtos cukkinisaláta – yeşil mercimekli yoğurtlu kabak salatası

2025. 07. 17. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 76. rész
A Török örömök sorozat 76. részében egy hideg, húsmentes, lencsés-joghurtos cukkinisalátát tálal a Borsmenta olvasóinak Nagyillés János. Nagyon jól fog esni a forró nyári napokon…
Főzünk
Török céklasaláta – kırmızı pancar salatası   című cikk borítóképe

Török céklasaláta – kırmızı pancar salatası

2025. 07. 10. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 75. rész
Őrületes a színe, frissítő az íze, ráadásul még a makrobiotikus táplálkozás követelményeinek is tökéletesen megfelel. A Török örömök című sorozat 75. részében egy üde nyári étel, a török céklasaláta receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Joghurtos padlizsán – yoğurtlu patlıcan című cikk borítóképe

Joghurtos padlizsán – yoğurtlu patlıcan

2025. 06. 26. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 73. rész
A Török örömök sorozat 73. részében egy igazi nyári fogás érkezik: hideg joghurtos padlizsán. Köretként vagy akár hűsítő salátaként egyaránt megállja a helyét…
Főzünk
Figen narancsos piskótája  című cikk borítóképe

Figen narancsos piskótája

2025. 06. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 72. rész
Íme a bizonyság, hogy a bögrés sütiket a törökök is szeretik. Jöhet egy kis édesség a Török örömök sorozat 72. részében? A recept Nagyillés János töröktanárnőjétől, Figentől származik; köszönjük, hogy közreadhatjuk…