Vissza

Hideg uborkaleves

2019.09.09. | Klich Zsuzsa
A hideg uborkaleves az egyik legüdítőbb nyári fogás. Számtalan változata ismert, mi most a kapros-joghurtos variáció receptjét mondjuk el…

A bolgárok taratornak hívják, és diót is tesznek bele, Ukrajnában okroska a neve, és a kaukázusi kefír adja a lelkét, mifelénk egyszerűen uborkaleves, és bár a leggyakrabban kígyóuborkából készül, néha belecsempészünk egy-két darabot a hűtőben pihenő kovászos uborkából is, hadd legyen izgalmasabb az íze!

Aki nem szereti a kaprot, az sajnos ezt a levest se fogja szeretni, de azért azt javasoljuk, hogy kóstolja meg, mert amíg nem érezte ezt az ízt, nem tudja, hogy mit veszít.


 
Hozzávalók:
  • 70 dkg kovászolni való uborka vagy kígyóuborka
  • 50 dkg natúr/görög joghurt
  • 2 csokor kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • díszítésnek retek, uborkakarika, zöldhagyma zöldje, reszelt citromhéj, halványító zeller és zöldje (a címlapfotón ez utóbbi látható)



Elkészítés:       
   

1. Az uborkát megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Teáskanálnyi sóval megszórjuk, átkeverjük, kb. egy órát állni hagyjuk.

2. Kicsavarjuk, leszűrjük, de a levet megtartjuk! Hozzáreszeljük a fokhagymát, belevágjuk a kapor háromnegyedét, (mehet bele a zsenge szár is, nem baj, ha kicsit vastagabb, de vigyázat, csak a friss, zöld jó, a száraz nem!), hozzáöntjük a joghurtot, és az egészet összeturmixoljuk.

3. Folytatjuk a turmixolást, közben adagoljuk hozzá az uborkalevet. Itt tudjuk beállítani, hogy sűrűbb vagy hígabb levest szeretnénk. Ha a lé hozzáadása után is sűrű, nyugodtan adhatunk hozzá egy kevés vizet.

4. Ha pohárból iható levet szeretnénk, szitán engedjük át, ha a kicsit sűrűbb, kanalazható leves a cél, el is készültünk. Ízesítsük a citrom levével, és törjünk rá egy kis borsot.

Jól lehűtve, finomra vágott, friss kaporral, reszelt citromhéjjal, retek- és uborkaszeletekkel, halványító zellerrel díszítve tálaljuk. (Ha pohárból szeretnénk inni, nincs is más dolgunk, csak kitölteni.)

Egy bő liter lesz belőle, 2-3 felnőttnek ajándékozhat üdítő pillanatokat egy meleg napon.



Borsmenta-tipp 1.: ha valaki szereti a savanykás ízeket, készítse a levest ugyanígy, csak kefirrel. Úgy is nagyon finom.

Borsmenta-tipp 2.: a pikáns ízek kedvelői turmixoljanak a levesbe 1-2 kisebb kovászos uborkát, és adjanak a léhez néhány kanálnyit a kovászos uborka levéből.

Borsmenta-tipp 3.: most már szinte mindenhol lehet sűrű, görög joghurtot kapni, de elkészíthetjük a sajátunkat is úgy, hogy a hagyományos, natúr joghurtot sűrű lyukú tésztaszűrőbe öntjük, és egy edényt alátéve egy éjszakán át a hűtőben lecsepegtetjük.

Borsmenta-tipp 4.: a zsenge kapornak nincs párja, a szárított nem használható olyan jól a konyhában, ezért praktikus lefagyasztani a frisset. Ennek az a legegyszerűbb módja, hogy fogunk egy kiürült bonbonosdobozt, és a műanyag részét, amiben a kis mélyedések vannak, gondosan kimossuk. A kaprot is megmossuk, lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, és minden kis mélyedésbe adagolunk belőle egy fészeknyit. Aztán rátesszük a doboz tetejét, és már mehet is a fagyasztóba. Illatos, friss marad, örülni fogunk neki télen. Amikor kell, csak kinyomunk belőle egy-két mélyedésnyit, és a többit visszatesszük a helyére.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Póréhagymaleves egyszerűen

2019.02.25. | Szabó Edit
Ha csak 20 perced van, de szeretnél egy ízletes, forró levest, ez a te recepted. Egyszerű, gyors, üde – és elronthatatlan…  
Főzünk

Krémes, selymes sajtleves

2019.03.26. | Klich Zsuzsa
Ezt a levest a textúrák találkozása teszi különlegessé. Válasszuk a kedvenc sajtjainkat, és kísérletezzünk bátran!  
Főzünk

Tavaszi karalábéleves

2019.05.09. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…  

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (9) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (22) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (36) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (165) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (45) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (109) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (59) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (83) tokaj-hegyalja (38) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)