Vissza

Medvehagymapesztó

2020.04.17. | Szabó Edit
Ez a medvehagymából készült házi pesztó tésztára, pirítósra, húsok mellé egyaránt tökéletes, és pillanatok alatt elkészül…


A medvehagyma az erdők nagy ajándéka. Az üde zöld, fokhagymaillatú, lándzsa alakú leveleket március elejétől április végéig gyűjthetjük. Ha jó helyen keressük, egy könnyű sétával akár egy kosárnyit is szedhetünk egy óra alatt, csak arra vigyázzunk, hogy ne tévesszük össze a gyöngyvirág hasonló, de mérgező leveleivel.



A medvehagyma – a nevét onnan kapta, hogy a mackók nagyon szeretik, de állítólag a vaddisznók sem vetik meg – szedésének egyértelmű szabályai vannak, amit fontos betartanunk annak érdekében, hogy jövőre is legyen termés. Vigyázzunk a gyökerekre, csak a leveleket tépjük le, de úgy, hogy minden tövön maradjon legalább egy levél. Egy ember egy alkalommal két kilónál többet nem vihet haza, de nem is érdemes, hiszen az már egy kazalnyi, ekkora mennyiségből minden elkészíthető, és még a fagyasztóba is jut belőle.



Mint a legtöbb fűszernövény, a medvehagyma is számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. Amellett, hogy finom és sokoldalúan elkészíthető a konyhában, antibakteriális, valamint gombaölő hatásai is vannak, és erősíti a szervezet ellenállóképességét. Vérnyomáscsökkentő és gyulladásgátló hatása közismert, de fokozza az étvágyat, javítja az emésztést és lassítja a koleszterin lerakódását az érfalon. Felső légúti panaszok esetén jót tesz a belőle készült tea, gombás fertőzések esetén pedig borogatásra használhatjuk a főzetét (bár ezzel nem árt óvatosan bánni, mert az érzékeny bőrűeknél bőrpírt okozhat).

A medvehagyma számtalan étel alapanyaga lehet. Belekeverhetjük fűszervajba, fűszeres túrókrémbe, salátába, csomagolhatunk a levelekbe falatnyi fetát, és felszolgálhatjuk előételként, készíthetünk belőle levest, pogácsát, quiche-t, belekerülhet a gnocchiba, de lehet a lasagne egyik alkotórésze is.

A medvehagymapesztó kerülhet tésztára, de a reggeli pirítós vagy az ebédre készített sült hús mellé is tökéletes.


 
Hozzávalók:
  • 2 nagy csokor medvehagyma (annyi egy csokor, amennyit a két kezünkkel át tudunk fogni)
  • 2 nagy marék napraforgómag
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 3 dkg reszelt parmezán
  • só, bors, ízlés szerint
 
 
Elkészítés:

1. A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük, és késsel kicsit felvagdossuk.

2. A napraforgómagot megpirítjuk.



3. A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, és az olajat folyamatosan adagolva pépesre aprítjuk.



4. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, pörgessünk rajta még egyet, és már el is készült.


 
Borsmenta-tipp 1.: ha nem használjuk fel azonnal, adagoljuk kisebb, csírátlanított befőttesüvegekbe, és a tetejére öntsünk annyi olajat, hogy légmentesen lezárja. Pattintsuk rá a kupakot, és mehet is a kamrapolcra. Felbontás nélkül hónapokig eláll, de ha biztosra szeretnénk menni, tartsuk hűtőben.



Borsmenta-tipp 2.: a megmaradt pesztót kis adagokban le is fagyaszthatjuk, úgy még hosszabb ideig eláll.
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Gombás-medvehagymás quiche

2016.04.14. | Szabó Edit
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk sz…
Főzünk

Medvehagymás pogácsa

2017.03.30. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 6.
Imádom a medvehagymát; benne van a tavasz illata, pikáns és kacér, mint mi, nők ebben az évszakban, és rengetegféleképpen fel lehet használni: főzéshez, sütéshez, akár egyszerűbb szendv…
Főzünk

Medvehagyma-krémleves

2019.04.08. | Klich Zsuzsa
A medvehagyma a tavasz csodás ajándéka, szedegetni, elkészíteni és kóstolgatni egyaránt élvezetes. Mi most egy isteni krémlevest főztünk belőle, íme a recept…  
Főzünk

Retekleveles medvehagymaleves

2020.04.09. | Szabó Edit
Kevesen tudják, hogy a fiatal hónapos retek zsenge szára remekül felhasználható a konyhában. Mi most A Séf és a Kertész vegyszermentes terméséből főztünk levest, egy kevés frissen szede…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (29) borászok borásza (5) borbár (25) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (13) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (185) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)