Vissza
Főzünk

Rácsos szilvás pite

Rácsos szilvás pite című cikk borítóképe
2025. 11. 24. | Szabó Edit
A szilvás pite nem csak finom, de rendkívül mutatós is. Az alapja omlós linzertészta, a töltelékben pedig ott van a friss gyümölcs minden aromája. Egyszerűen zseniális…

Ez a szilvás pite az új kedvencünk. Persze nagyanyám is sütötte, de ő mindig teljesen beborította a tetejét egy tésztalappal, és így nem volt annyira látványos, mint a rácsos változat. Nem állítom, hogy pofonegyszerű elkészíteni, azt sem, hogy pikk-pakk megvan, de az íze kárpótol minden fáradságért.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
.-1 csipet só
- 8 dkg kristálycukor
- 20 dkg vaj – ebből 5 dkg a sütőforma kikenéséhez
- 2 tojás
- 3-5 evőkanál joghurt
- 1-2 evőkanál hideg víz
- 10 dkg finomra vágott kesudió (de lehet normál dió is)

A töltelékhez:
- 50 dkg érett szilva (fagyasztott is lehet)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál vaníliamag vagy 1 zacskó vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál cukor az ízlésünk és a szilva édessége szerint


Elkészítése:
1. A töltelékhez a szilvákat kimagozzuk, négybe vágjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát – vagy a vaníliás cukrot – és a fahéjat, alaposan megkeverjük, majd félretesszük.

2. A kör alakú sütőformát kivajazzuk és kilisztezzük, a sütőt előmelegítjük 175 fokosra.

3. A tésztához a lisztet, a sót és a sütőport egy mélyebb tálba tesszük, hozzáadjuk a 8 darabba vágott hideg vajat, és a liszttel addig morzsolgatjuk össze a vajdarabokat, míg nagyjából homogén, morzsalékos tésztát kapunk. (Ez a legnehezebb része, innen már könnyebb lesz.)

4. A tésztához adjuk a két tojássárgáját (a fehérjét félretesszük), a cukrot, egy kanál vizet és 2 evőkanál joghurtot, és elkezdjük a tészta összegyúrását. Ha úgy érezzük, hogy túl száraz, adjunk még hozzá egy-két kanál joghurtot és vizet, de óvatosan, nehogy végül túl ragacsos legyen. (Ha mégis, akkor egy kis liszttel segítsünk a kialakult helyzeten.) Az a lényeg, hogy homogén, rugalmas tésztát kapjunk. Ha kész, takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük félre 30-40 percre.

5. Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk és két részre vágjuk, nagyjából 2/3-1/3 arányban. A kisebbet félretesszük, ebből lesznek majd a rácsok, a nagyobbat egy deszkán akkora körre nyújtjuk, hogy beterítse a sütőformát, és még a szélére is jusson. A kinyújtott tésztát belesimítjuk a sütőformába, villával megszurkáljuk, és 10 percre betesszük a sütőbe.

6. Míg a tészta elősül, elkészítjük a csíkokat. A maradék tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és nagyjából 1 cm széles csíkokra vágjuk.

7. Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, rászórjuk a finomra vágott kesudió felét, majd a szilvás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, és jöhet rá a kesudió másik fele. A tetejét a tésztacsíkokkal berácsozzuk, végül megkenjük a tojásfehérjével (a maradékot felhasználhatjuk a másnapi rántottába).

8. Légkeveréssel 175 fokon 35-40 percig sütjük. Akkor jó, ha a szélei sötétebb, a rácsok világosabb barnára sültek.

A pitét hagyjuk egy kicsit kihűlni tálalás előtt, mert melegen nehezen szeletelhető. Van, aki vaníliafagyit ad hozzá, de anélkül is tökéletes, és másnap is finom, ha ugyan marad belőle.

Fotó:
Szabó Edit

Főzünk
Török almás linzer – elmalı kurabiye  című cikk borítóképe

Török almás linzer – elmalı kurabiye

2025. 11. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 90. rész
Az „anyukám diós süteménye” és a Kavala-keksz után a török linzerek harmadik oszlopos tagja, a török almás linzer receptjét osztja meg velünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 90. részében…
Főzünk
Török linzer – un kurabiyesi című cikk borítóképe

Török linzer – un kurabiyesi

2025. 05. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 69. rész
Nagyillés János ismét egy ellenállhatatlan édességet tálal a Török örömök sorozat 69. részében. A porhanyós-omlós török linzer minden háziasszony álma, mert nem igényel különleges alapanyagokat, gyorsan elkészül és nagyon finom…
Főzünk
Sütőtökös pite című cikk borítóképe

Sütőtökös pite

2020. 12. 10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Világbajnok mákos pite című cikk borítóképe

Világbajnok mákos pite

2019. 11. 29. | Klich Zsuzsa
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell!
Főzünk
Fahéjas pite című cikk borítóképe

Fahéjas pite

2019. 04. 11. | Klich Zsuzsa
A fahéj és a krémsajt csodálatos találkozása a konyhaasztalon. Ez a pite azért fantasztikus, mert amíg sül, fahéjillat lengi be az egész lakást. Az íze pedig utolérhetetlen…
Főzünk
Baracklekváros linzerkarika című cikk borítóképe

Baracklekváros linzerkarika

2018. 12. 20. | Klich Zsuzsa
A lekváros linzerkarika a teasütemények királynője. Megmutatjuk, hogyan készül. Nem kell tőle félni, gyerekjáték!