Rácsos szilvás pite
Ez a szilvás pite az új kedvencünk. Persze nagyanyám is sütötte, de ő mindig teljesen beborította a tetejét egy tésztalappal, és így nem volt annyira látványos, mint a rácsos változat. Nem állítom, hogy pofonegyszerű elkészíteni, azt sem, hogy pikk-pakk megvan, de az íze kárpótol minden fáradságért.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
.-1 csipet só
- 8 dkg kristálycukor
- 20 dkg vaj – ebből 5 dkg a sütőforma kikenéséhez
- 2 tojás
- 3-5 evőkanál joghurt
- 1-2 evőkanál hideg víz
- 10 dkg finomra vágott kesudió (de lehet normál dió is)
A töltelékhez:
- 50 dkg érett szilva (fagyasztott is lehet)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál vaníliamag vagy 1 zacskó vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál cukor az ízlésünk és a szilva édessége szerint
Elkészítése:
1. A töltelékhez a szilvákat kimagozzuk, négybe vágjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát – vagy a vaníliás cukrot – és a fahéjat, alaposan megkeverjük, majd félretesszük.
2. A kör alakú sütőformát kivajazzuk és kilisztezzük, a sütőt előmelegítjük 175 fokosra.
3. A tésztához a lisztet, a sót és a sütőport egy mélyebb tálba tesszük, hozzáadjuk a 8 darabba vágott hideg vajat, és a liszttel addig morzsolgatjuk össze a vajdarabokat, míg nagyjából homogén, morzsalékos tésztát kapunk. (Ez a legnehezebb része, innen már könnyebb lesz.)
4. A tésztához adjuk a két tojássárgáját (a fehérjét félretesszük), a cukrot, egy kanál vizet és 2 evőkanál joghurtot, és elkezdjük a tészta összegyúrását. Ha úgy érezzük, hogy túl száraz, adjunk még hozzá egy-két kanál joghurtot és vizet, de óvatosan, nehogy végül túl ragacsos legyen. (Ha mégis, akkor egy kis liszttel segítsünk a kialakult helyzeten.) Az a lényeg, hogy homogén, rugalmas tésztát kapjunk. Ha kész, takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük félre 30-40 percre.
5. Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk és két részre vágjuk, nagyjából 2/3-1/3 arányban. A kisebbet félretesszük, ebből lesznek majd a rácsok, a nagyobbat egy deszkán akkora körre nyújtjuk, hogy beterítse a sütőformát, és még a szélére is jusson. A kinyújtott tésztát belesimítjuk a sütőformába, villával megszurkáljuk, és 10 percre betesszük a sütőbe.
6. Míg a tészta elősül, elkészítjük a csíkokat. A maradék tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és nagyjából 1 cm széles csíkokra vágjuk. 
7. Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, rászórjuk a finomra vágott kesudió felét, majd a szilvás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, és jöhet rá a kesudió másik fele. A tetejét a tésztacsíkokkal berácsozzuk, végül megkenjük a tojásfehérjével (a maradékot felhasználhatjuk a másnapi rántottába).
8. Légkeveréssel 175 fokon 35-40 percig sütjük. Akkor jó, ha a szélei sötétebb, a rácsok világosabb barnára sültek. 
A pitét hagyjuk egy kicsit kihűlni tálalás előtt, mert melegen nehezen szeletelhető. Van, aki vaníliafagyit ad hozzá, de anélkül is tökéletes, és másnap is finom, ha ugyan marad belőle.






