Vissza

Sfouf, az ellenállhatatlan libanoni süti

2019.11.05. | Klich Zsuzsa
Aki szereti a keleti fűszerek csábító illatát és az egzotikus ízeket, lepje meg szeretteit ezzel a libanoni teasüteménnyel. A sfouf sokféle változatban ismert, mi most a csillagánizsos-fenyőmagos variációt mutatjuk be…
 


Aki a curryk világát tanulmányozza, biztosan belebotlik a kurkumába. A perzsa és az indiai konyha jól ismert fűszere a gyömbérfélék családjába tartozik, de mert gyönyörű napsárga, nem csupán ételek ízesítésére használják. A kurkuma az élelmiszeripar egyik legfontosabb színezőanyaga: joghurtok, fagylaltok, kekszek válnak segítségével élénksárgává, de a legtöbb mustárfajta is általa nyeri el jellegzetes színét. Egyik hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása évszázadok óta ismert, de a legújabb kutatások szerint javítja a memóriát és a hangulatot is.

A csillagánizs az egyik legszebb fűszer, bár jellegzetes aromakaraktere miatt egy kissé megosztó. A világban sokfelé használják húsos fogások ízesítésére is, mi viszont főként az édességeinket bolondítjuk meg vele. Őrölt formában is kapható, de aki egészben vásárolja és otthon porítja, készüljön fel rá, hogy a lakásban utána napokig megmarad az egzotikus illat.



A sfouf arab szó, azt jelenti: sorok. A kifejezés a sütemény formájára utal, ezért fontos, hogy rombusz alakúra szeleteljük. A fenyőmag helyett készülhet mandulaforgáccsal vagy akár dióval is, a csillagánizs helyett pedig kipróbálhatjuk a rózsavizet. Kínálhatjuk teához, kávéhoz, vagy akár desszertként egy könnyű vacsora után. Ez az egyik legnépszerűbb libanoni édesség, ami nem csoda, mivel annyira egyszerű elkészíteni, és annyira finom.


Hozzávalók:
  • 1,5 bögre finomliszt, átszitálva
  • 0,5 bögre búzadara
  • egy nagy csipet só
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 bögre joghurt
  • 1 evőkanál kurkuma
  • 1 evőkanál őrölt ánizs
  • 1 bögre kristálycukor
  • 0,5 bögre olaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magja (aroma is jó)
  • 1-2 evőkanál fenyőmag a tetejére
  • 1 evőkanál tahini (szezámmagpaszta) a sütőforma kikenéséhez



Elkészítés:


1. Az átszitált lisztet elkeverjük a darával, a sütőporral, a kurkumával és az ánizzsal.

2. Egy másik tálban összekeverjük joghurtot, a cukrot, a vaníliát és az olajat.

3. Tahinivel kikenünk egy 34x24 cm-es sütőformát. (Ha nincs tahini, megfelel a sima olaj is, de különleges ízt ad, érdemes beszerezni.)

4. Egy nagy tálban keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, és lapátoljuk bele a kikent formába az egészet!

5. A tetejét szórjuk meg a fenyőmaggal, és tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe. 20-25 perc alatt el is készül. (Néhány perc elteltével nézzünk rá, és ha nagyon pirulna a teteje, óvatosan borítsunk rá alufóliát!)



Borsmenta-tipp:
sütés előtt mindig szitáljuk át a lisztet, főleg ha olyasmit készítünk, ami a hő hatására „megnő”, mint például a piskóták.
 
Fotó:
Klich Zsuzsa

Főzünk

Cukkinis-csokis piskóta

2018.12.11. | Klich Zsuzsa
Zöldséget desszertbe? Miért ne! A cukkini egészséges és sokoldalú. Ki mondta, hogy csak a répatorta lehet finom?  
Főzünk

Fahéjas pite

2019.04.11. | Klich Zsuzsa
A fahéj és a krémsajt csodálatos találkozása a konyhaasztalon. Ez a pite azért fantasztikus, mert amíg sül, fahéjillat lengi be az egész lakást. Az íze pedig utolérhetetlen…  
Főzünk

Sós karamellás brownie rizsliszttel

2019.10.20. | Klich Zsuzsa
Manapság sajnos sokan követnek speciális diétákat, így ha társaságot hívunk, nem könnyű mindenkinek a kedvében járni. Ez a sütemény rizsliszttel készült, tehát a gluténérzékenyek is fog…

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (8) biodinamikus (4) bocuse d'or (9) bor (258) borász (5) borbár (21) borfesztivál (21) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (6) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (33) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (160) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (43) édes szamorodni (4) eger (27) egészséges (4) étterem (107) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (58) kadarka (9) karácsony (12) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (52) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (41) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (89) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (19) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (4) tészta (4) tokaj (82) tokaj-hegyalja (36) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)