Sós karamellás brownie rizsliszttel

2019.10.20. | Klich Zsuzsa
Manapság sajnos sokan követnek speciális diétákat, így ha társaságot hívunk, nem könnyű mindenkinek a kedvében járni. Ez a sütemény rizsliszttel készült, tehát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, de mindenkinek ízleni fog…
 


Ez az egyszerű csokis édesség bármilyen társasági összejövetelen megállja a helyét, hiszen azok is nyugodtan ehetnek belőle, akik gluténmentes diétát követnek. A rizsliszt kiválóan helyettesíti a búzalisztet, piskótákhoz, felfújtakhoz, rántott ételekhez nyugodtan használhatjuk, nem okoz csalódást. Sőt. Az a legjobb benne, hogy egyáltalán nem kell kompromisszumokat kötni, ebből a sütiből nem hiányzik semmilyen íz, így finom, ahogy van. Olyan népszerű volt a kerti partin, hogy alig tudtunk néhány szeletet megmenteni belőle a fotózáshoz.


 
Hozzávalók (a karamellhez):
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 nagyobb csipet só
  • 0,3 dl tejszín



Elkészítés:


1. A cukrot lábosba öntjük, tűzre tesszük, és melegíteni kezdjük. Amint olvadni kezd, tartalékra vesszük a lángot, és folyamatosan kevergetve figyeljük, hogyan változnak a szilárd kristályszemek folyékony arannyá.

2. Ha kész a karamell, lehúzzuk a tűzről, óvatosan hozzáadjuk a vajat, és elkeverjük. Ha már homogén, mehet hozzá a csipet só és a tejszín is. Visszatesszük a tűzre, és átforrósítjuk.

3. Vékonyan olajozott sütőpapírra borítjuk, hagyjuk szétterülni, kihűlni. Kb. fél óra. Ha kihűlt, 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Nem gond, ha kissé nyúlós, szépen rá tud majd olvadni a sütire akkor is, ha nem szabályosak a mértani formák.


 
Hozzávalók (a tésztához):
  • 11,5 dkg vaj
  • 8,5 dkg étcsoki (jó minőségű, magas kakaótartalmú)
  • 15 dkg cukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (vagy egy fél rúd vaníliából kikapart apró mag)
  • 1 csipet só
  • 8,5 dkg rizsliszt
  • pici olaj (a sütőpapír kikenéséhez)


Elkészítés:

1. Gőz felett vagy mikróban összeolvasztjuk a vajat és a csokit.

2. Habosra keverjük a cukrot a tojásokkal, a sóval és a vaníliával, aztán fakanállal összedolgozzuk a csokis keverékkel, majd hozzáadjuk a rizslisztet is.

3. Kiolajozott sütőformába öntjük a masszát (kb. 20x27 cm), és megszórjuk a karamellkockákkal.

4. 180 fokra előmelegített (alul-felül sütés) sütőbe toljuk, kb. 30 perc alatt készre sütjük.

5. Ha marad másnapra, remek a tejeskávé mellé, de akkor a legfinomabb, amikor friss, épp langyosra hűl, és csak úgy nyúlik rajta a karamell!



Borsmenta-tipp 1.: a karamellből készíthetünk többet is, bedobozolva sokáig eláll a hűtőben!

Borsmenta-tipp 2.: kísérletezhetünk ízesített étcsokoládéval, például csilissel is, ha valaki szereti a csípőset. Abból aztán tényleg extra finomság lesz végül.
 
Fotó:
Klich Zsuzsa

Tesztelünk

Hímesudvar Pincészet: Tokaji Aszú 2013

2016.12.20. | Szabó Edit
Kristálytiszta, gyümölcsös világ, enyhe zöldfűszerességgel. Szívből ajánljuk azoknak, akik most ismerkednek Tokaj ízeivel. Szép első találkozás, könnyű vele szerelembe esni...  
Főzünk

Cukkinis-csokis piskóta

2018.12.11. | Klich Zsuzsa
Zöldséget desszertbe? Miért ne! A cukkini egészséges és sokoldalú. Ki mondta, hogy csak a répatorta lehet finom?  
Főzünk

Mandarinlekvár karácsonyra

2018.12.23. | Klich Zsuzsa
A mandarinlekvár az egyik legfinomabb téli csemege, de nagyszerű karácsonyi ajándék is – főleg ha mi magunk festjük hozzá a személyre szóló üveget. Sütemények vagy vajas kenyér mellé is…
Főzünk

Csokis muffin mandarinlekvárral

2018.12.27. | Klich Zsuzsa
Tanuljuk meg újra értékelni a muffint! Ez a lekváros-csokis változat nagyon finom, és a saját készítésű mandarinlekvárunkkal még ízletesebb…
Főzünk

Fahéjas pite

2019.04.11. | Klich Zsuzsa
A fahéj és a krémsajt csodálatos találkozása a konyhaasztalon. Ez a pite azért fantasztikus, mert amíg sül, fahéjillat lengi be az egész lakást. Az íze pedig utolérhetetlen…  
Tesztelünk

Koltai Pincészet: Zenit 2018 (késői szüretelésű)

2019.09.30. | Szabó Edit
Koltai Tamás szőlősgyöröki pincéjében ez a zenit az egyetlen édes bor, de ez olyan jól sikerült, hogy jobb, ha sietünk, ha azt szeretnénk, hogy jusson nekünk is belőle…

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (8) biodinamikus (4) bocuse d'or (9) bor (258) borász (5) borbár (21) borfesztivál (21) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (6) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (33) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (160) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (43) édes szamorodni (4) eger (27) egészséges (4) étterem (107) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (58) kadarka (9) karácsony (12) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (52) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (41) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (89) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (19) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (4) tészta (4) tokaj (82) tokaj-hegyalja (36) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)