Iszunk

Kreinbacher-pezsgő a világ legjobbjai között!

2018.07.12. | Szabó Edit
Két arany- és két ezüstérmet nyert a Kreinbacher Birtok a legjelentősebb nemzetközi pezsgőversenyen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon. A csúcshatost októberben hirdetik ki, és még az is lehet, hogy benne vagyunk…
 

Ünnepelni hívta szerdán a Kreinbacher Birtok a legfontosabb üzleti partnereit és a sajtó képviselőit. Néhány napja derült ki ugyanis, hogy a világ legrangosabb pezsgőversenyeként számon tartott Champagne and Sparkling Wine World Championships (CSWWC) bírái összesen négy érmet ítéltek a somlói borászatnak. Két tradicionális pezsgőjük ezüst, két évjáratos magnum pezsgőjük pedig arany minősítést kapott. További ok az ünneplésre, hogy ezzel az eredménnyel nemcsak Magyarország, hanem a régió legeredményesebb versenyzője is lett a Kreinbacher Birtok.


 
A világbajnokság szervezőinek és bíráinak üdvözletét hozom” – mondta a találkozón Márkus György, aki állandó tartalék zsűritagként az idei évben is jelen volt a versenyen. A CSWWC szaktekintélyekből álló, 3+1 tagú zsűrije ötödik alkalommal gyűlt össze egy angol kisvárosban – ezúttal Kentben –, hogy tíz napon keresztül csak pezsgőket és champagne-okat kóstoljanak, vakon, a tételeket származási helyük és stílusuk szerint csoportosítva. A mezőnyt Tom Stevenson, Essi Avellan Master of Wine és dr. Tony Jordan értékeli. Márkus György, a francia Champagne régió szakértője állandó tartalék zsűritagként egészíti ki a panelt, idén pedig újra élesben pontozott, miután felkérték az egyik bíra helyettesítésére. 2014 óta közösen kóstol a zsűrivel, tapasztalatai miatt Tom Stevenson „a világ egyik legjobb champagne-kóstolójának” tartja.


 
 „Nagy büszkeség számomra, hogy van egy magyar birtok, amely már második éve aranyérmet tudott nyerni ezen a versenyen, ahol a környező országok többsége semmiféle érmet nem szerez” – folytatta Márkus György, akitől azt is megtudtuk, miben más ez a borverseny, mint az összes többi. Kiderült, hogy a CSWWC-n nincs több bírálói csoport, a 3+1 tagú zsűri minden egyes tételt megkóstol és értékel. Ha a pezsgő szerintük nem olyan, amilyennek lennie kellene, nem mutatja a legjobb formáját, azonnal új palackot nyitnak. Az idei bajnokságon előfordult, hogy valamiből a negyedik palackot értékelték végül.


 
A CSWWC rendkívül sokszínű verseny, és a nevezések száma évről évre növekszik. Az idén 27 országból érkeztek minták. Még mindig Franciaország és Olaszország a legeredményesebb, de az idén jól szerepelt Ausztrália, az USA és Nagy-Britannia is. A világverseny presztízsét mutatja, hogy a legjelentősebb pezsgőpincészetek és champagne-házak vesznek részt rajta. A zsűri kizárólag arany- és ezüstérmeket oszt, így csak a valóban kimagasló tételek kapnak díjat, amelyhez ráadásul a zsűritagok egyhangú döntése szükséges. 2018-ban összesen 116 aranyérem és 128 ezüst minősítés született. Az éremtáblázat itt megtekinthető.


 
A somlói aranyakat két magnum pezsgő kapta, a 100% furmintból készült Prestige Brut 2013 Magnum, valamint a furmint és chardonnay házasításából született Classic 2015 Magnum. Ez utóbbi majd ősszel fog megjelenni a piacon. Ezüstérmet a Prestige Brut és a Brut Classic érdemelt a bíráktól.
 
 „A verseny végén a 12 legkiemelkedőbb pezsgőt újraértékeljük, hogy kiválasszuk közülük a világ legjobbját” – engedett bepillantást a zsűri munkájába Márkus György, majd így folytatta: „Először az derül ki, hogy melyik pezsgő nem kerül a legjobb hat közé. A végeredményt nem árulhatom el, de annyit mondhatok, hogy a Kreinbacher nem volt a kipontozott tételek között” – mondta sokat sejtető mosollyal a szakember.



A Kreinbacher Birtokon gondos előkészületek után, 2011-ben készült az első pezsgő. A mostani eredmény több jeles szakember együttes munkáját dicséri: Bodorkós Norbert szakmai vezető, Várszegi György borász és Molnár Dániel szőlészeti vezető munkáját tanácsadóként Christian Forget, a champagne-i Paul Bara pincemestere segíti.
 
Valaki azt mondta, hogy a mi életünk még csak most kezdődik igazán, és ha belegondolok, lehet, hogy igaza van” – mondta félszeg mosollyal Várszegi György borász, majd meg is magyarázta a kijelentést: „Büszke vagyok az elért eredményeinkre, de amit most kóstolunk, az három és öt évvel ezelőtt született a pincében. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy tudhatjuk: a legjobb borok még csak ezután következnek.”


 
Úgy tűnik, a lejtőn fölfelé is nehéz megállni. A birtok negyedik alkalommal szerepelt a világbajnokság éremlistáján, és nemrég egy platinaéremmel lett gazdagabb a Decanter World Wine Awardson. „Nem dőlünk hátra, nem fogunk elkényelmesedni, megyünk tovább a megkezdett úton, hiszen komoly céljaink és elképzeléseink vannak” – mondta búcsúzóul Prisztavok Zoltán, a birtok kereskedelmi és marketingvezetője. „Szeretnénk visszaszerezni a tradicionális magyar pezsgő régi rangját, és visszahelyezni arra a szintre, ahol száz évvel ezelőtt volt. Ezért dolgozunk, és bízunk benne, hogy sikerül.”


 
Ebben mi is bízunk, cselekedjétek mindannyiunk örömére! De addig vessük vigyázó szemünket Londonra, ahol október 24-én, a Pezsgők Oscarjaként is emlegetett gálán kiderül majd, hogy kikhez vándorolnak a Best in Class nagydíjak és a nemzeti trófeák, és azt is megtudhatjuk, hogy melyik pezsgő lett a világ legjobbja, az abszolút első. Ujjakat keresztbe! Reméljük, a Kreinbacher Birtok egyik tétele ott lesz a legjobb hat között...
 
Fotó:
Barbay Csaba
Talabér Géza
Juhász Bogi

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (38) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (219) borbar (16) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (117) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (79) Etyek (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (17) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (27) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (10) magnamatra (7) Mátra (15) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (6) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (4) recept (31) rozé (14) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)