Tokaj, ahogy a felvidéki fiatalok látják

2020.07.14. | Bott Zsuzsanna
Bár közülük kevesen jártak Tokajban, de hallottak róla, az ott születő borokat örömmel kóstolják és nem tartják drágának a borkedvelő felvidéki fiatalok. Íme nem reprezentatív felmérésünk Bott Zsuzsanna tollából…
 


A rendszerváltás után a Felvidéken is népszerűvé vált a kulturált borfogyasztás és a sokéves hagyományokra épülő szőlőművelés, borkészítés. A magyarlakta régiókban egyre több figyelemre méltó tétel születik, a természeti adottságok, a kiváló környezet és a szorgalmas munka eredményeképpen számos pincészet készít szép borokat. Biztató, hogy a családi vállalkozások megerősödésének köszönhetően a fiatalabb nemzedék is egyre nyitottabban kóstol, tudják, hogy a bor nem csupán alkohol, hanem annál sokkal több: hagyomány, tudás, életszemlélet és összetartó erő. Annak ellenére, hogy tapasztalataink szerint a bor megbecsülése a fiatalok körében is megnőtt, talán a sokéves elszakítottság miatt ezen a területen is kevesebbet tudunk egymásról: csak felszínesen ismerjük a híres magyar borvidékeket, így Tokajt is.



Kóstolgatás közben több huszonéves fiatallal is alkalmunk nyílt beszélgetni, és mivel azt tapasztaltuk, hogy értő és érzékeny módon közelítenek a borokhoz, megkértük őket, hogy segítsenek nekünk egy rögtönzött felmérés elvégzésében. A kapott eredmények a fentebb összefoglalt véleményt támasztják alá, de most nézzük részletesebben!

A „közvélemény-kutatásban” tíz felvidéki magyar fiatalt kérdeztünk meg Tokajról, a tokaji borokról. A válaszadók 20-30 év közötti fiatalok voltak, fele-fele arányban férfiak és nők, mindannyian borkedvelők. Többségük Révkomáromban vagy a város környékén él, de volt olyan résztvevő is, aki Szepsiből származik.



Arra a kérdésre, hogy hallottak-e már valaha Tokaj-Hegyaljáról, mindenki igenlő választ adott, ám csupán néhányuk járt ott és kóstolt a helyszínen tokaji bort. Az egyik résztvevő még azt is megemlítette, hogy hajdanán, amikor a felvidéki Szepsi nevű kisváros még Magyarország része volt, Lengyelország felé Szepsin keresztül szállították a tokaji borokat. Az értékes ital nem csupán élvezeti cikknek számított, az eszenciát a gyógyászatban is használták, pozitív hatásait a gyógyszerkönyvek is említették.



Bár a megkérdezettek többsége nem járt még Tokajban, számos jól működő borászatról, pincészetről hallottak, legtöbben a Sauska Borászatot, Szepsy Istvánt vagy például a Kikelet Pincét említették. Szinte mindenki azt mondta, hogy szívesen kóstol és vásárol tokaji borokat, mert vonzónak találják a különlegességük és a jó minőségük miatt, és a kóstolások során nem voltak rossz élményeik. Tokaj leghíresebb borai, az aszú és a szamorodni mellett a száraz furmintot és a hárslevelűt említették; úgy vélik, hogy mindenki ezekkel a borokkal azonosítja leginkább a borvidéket, azt viszont már nem tudják, hogy miként készülnek a világszerte ismert borkülönlegességek, és hogy pontosan miért annyira egyedi a tokaji aszú.



Az árakkal kapcsolatban pozitívan nyilatkoztak: ha figyelembe vesszük a hagyományokat, a szakmai tudást és a borok minőségét, véleményük szerint egy palack tokaji bor nagyon megéri az árát, sőt egyik-másik lehetne drágább is.

Elgondolkodtató kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy Tokajnak az édes vagy a száraz borban van-e nagyobb sikere, mert mindkét típus jellemző ezen a borvidéken. A válaszadók többsége úgy látja, hogy Tokaj édes borai egyediek és megismételhetetlenek.



Az egyik megkérdezett határozottan úgy gondolja, hogy sajnálatos módon nincs egységes koncepció a tokaji borok forgalmazása mögött. Ezeknek a ritkaságoknak a világ élvonalába kellene tartozniuk, de a megfelelő marketing hiánya ezt még nem tette lehetővé, pedig a területnek minden adottsága megvan hozzá. Szerinte ez összefüggésben lehet az ország helyzetével is, mert a kisebb országokat kevésbé ismerik a nagyvilágban.

A felmérésben részt vevő fiatalok úgy látják, hogy a rendszerváltás után még nagyon kevés borászat működött Tokajban jó színvonalon, s a kínálat is jóval szerényebb volt, ám a borvidék mindig is Magyarország legismertebb bortermő régiója volt, és meghatározó szerepet játszott a magyar borkultúra formálásában. Az utóbbi években a minőség egyre jobb, a kínálat egyre szélesebb, csak az a baj, hogy kevesen tudnak róla.



Bízunk benne, hogy kis közvélemény-kutatásunk eredményeként, ahogyan a magyar–magyar kapcsolatok erősödnek majd a jövőben, úgy alakul ki a felvidéki magyar fiatalokban is az igény egymás alaposabb megismerésére, és ez alól közös nemzeti kincsünk, Tokaj sem lesz kivétel.
 
Fotó:
Szabó Edit -
Borsmenta - honlap
Vető Gábor

Beszélgetünk

Az út elején járunk

2019.09.21. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Bott Frigyessel
A kétezres évek derekán robbant be a boros köztudatba, és nagyjából azóta rajongunk érte és a boraiért egyaránt. Bott Frigyes különleges ember, élmény a borát inni, de az még jobb, ha ő…
Beszélgetünk

Az ember olyan, mint a fa

2020.01.18. | Szabó Edit
Beszélgetés Lenkey Gézával
Lenkey Géza mádi pincéje valóságos labirintus. Szűkülő-táguló járataiban hordók, üvegballonok végeláthatatlan sora, és a penészlepte palackokba töltött borokat egyre izgalmasabbá érleli…
Iszunk

Fejedelmi szamorodnik

2020.03.26. | Szabó Edit
Nem lesz vidám húsvétunk, mi mégis bort ajánlunk az ünnepi asztalra. A Borsmenta szamorodnitesztjén két Szepsy-bor végzett az élen, de bármelyik tesztalanyunkat jó szívvel ajánljuk – ak…
Beszélgetünk

A lángot én viszem tovább

2020.04.04. | Szabó Edit
Beszélgetés Éless Tímeával
A tállyai SZÓLÓ nevét gyorsan megtanulták a természetes borok rajongói, ám azt kevesen tudják, hogy a pincészet merész, formabontó borait egy halk szavú, törékeny nő, Éless Tímea készít…
Beszélgetünk

Megnyílt a Bott pékség

2020.05.12. | Bott Zsuzsanna
Beszélgetés ifj. Bott Frigyessel
Édesapja példáját követve ifj. Bott Frigyes is borásznak készült. Burgundiai tanulmányútja olyan nagy hatással volt rá, hogy nemrég pékséget nyitott Komáromban...  
Vendégoldal

Az ezerarcú Rány

2020.07.08. | Rácz Erika
Dűlőmesék 1. rész
Rácz Erika, az erdőbényei SanzonTokaj borásza minisorozatot indít a Borsmenta hasábjain. Írásaiból a Tokaji borvidék különleges dűlőit ismerhetjük meg közelebbről. Elsőként a Rány-dűlőt…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (65) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (262) borász (29) borászok borásza (5) borbár (25) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (12) borteszt (90) bortúra (18) borvacsora (13) borverseny (13) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (185) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (33) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (123) etyek (9) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (97) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (46) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (6) somló (11) sommelier (9) soproni borvidék (12) sör (40) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (10) tállya (7) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (107) tokaj-hegyalja (65) tokaji aszú (28) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (4) zöld veltelíni (4)