Vissza

Magyar borok újabb sikere Angliában

2019.10.11. | Borsmenta
A legfontosabb magyar szőlőfajtákból készült borok mutatkoztak be a Novel Wines éves nagykóstolóján az angliai Bath-ban. A céget az angol Decanter magazin a legjobb közép-kelet-európai borokkal foglalkozó kereskedésnek választotta...
 


A Novel Wines szeptember 28-án, a cég harmadik születésnapján tartotta éves nagykóstolóját, amelyre háromszáz érdeklődő látogatott el az angliai Bath-ba. A rendezvényen az idén kiemelt figyelmet fordítottak Közép-Kelet-Európa boraira: a magyarokon túl osztrák, ukrán, szlovén, szlovák, horvát, erdélyi és délvidéki borok is felsorakoztak. A partin 117 bort mutattak be, ezek közül 17 magyart, azon belül is erősen fókuszálva a tokaji régióra. A furmint mellett hárslevelűt és kabart, valamint egy késői szüretelésű édes tokajit és egy organikus szamorodnit is kóstolhattak a vendégek. A fentiek mellett megjelentek Magyarország további fontos szőlőfajtái, így a kadarka, a kékfrankos, a kéknyelű és az olaszrizling is.



A kóstolót a város legelegánsabb szállodájában, az Apex City of Bath-ban tartották, érkezéskor pezsgőbár – angol, brazil és szlovén pezsgőkkel – fogadta a vendégeket. A szakmai érdeklődők masterclass képzéseken is részt vehettek. A magyar szőlőfajtákról és borokról – a furminton, a kéknyelűn, a kadarkán és a bikavéren keresztül – Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) tartott előadást, a szlovén masterclasst Miha Istenič vezette, aki személyesen mutatta be saját borászatának pezsgőit. Dél-Afrikából Gerhard Perold, a pinotage szülőatyjának dédunokája beszélt a Painted Wolf borászatról (a név az afrikai vadkutyákra utal, a borászat tulajdonosai ugyanis a kihalófélben lévő ragadozók megmentésén fáradoznak), valamint külön masterclasst kapott a somerseti Aldwick borászat is.



A bath-i székhelyű Novel Wines az angol fogyasztók számára kevésbé ismert régiók boraival foglalkozik. Évente közel 200 kóstolót tartanak a nyugat-angliai régióban – amelyek kiemelt célja egyebek között a magyar borok promotálása. Elsősorban online kereskedésre fókuszálnak, de éttermeket és független borkereskedéseket is ellátnak, sőt az idén boltot is nyitnak Bath városában.



„A kóstolóknak is köszönhetően azt a trendet látjuk erősödni, hogy az angol fogyasztók egyre kíváncsibbá válnak az ott kevésbé ismert régiók boraira. Számomra külön öröm, hogy a magyar borok nagy érdeklődésre tartanak számot, és általuk valamit meg tudok mutatni Magyarországból" – mondta Zsiga György, az angol–magyar cég társtulajdonosa.



A rendezvényen az alábbi magyar pincészetek borait töltötték pohárba:

Tokaj: Kardos Szőlőbirtok, Tokaj Nobilis Szőlőbirtok, Demetervin, Péter Pincészet, Gizella Pince; Szekszárd: Heimann Családi Birtok; Eger: Bolyki Pincészet; Badacsony: Sabar Borház; Csopak: Szent Donát Birtok

A kereskedésnek nagyon mozgalmas és sikeres hete volt. Szeptember 26-án a Novel Wines megkapta az angliai Decanter magazin elismerését, amely szerint ők lettek a legjobbak a közép-kelet-európai borokkal foglalkozó kereskedések kategóriájában. „Magyarország a magas minőségű borok igazi kincsestára, és én mindenkit, aki még nem ismeri őket, arra biztatok, hogy bátran lépjen ki a komfortzónájából, és kóstolja meg ezeket a különleges szőlőfajtákból készült borokat” – mondta Ben Franks, a Novel Wines angol résztulajdonosa.



A cég tulajdonosai úgy vélik, hogy a díjjal a magyar bortermelők munkáját is elismerte az angol Decanter. Zsiga György a díjat magyarul is megköszönte a londoni díjátadón.
 
Fotó:
Novel Wines

Vendégoldal

Magyar borok kóstolója Angliában

2017.09.22. | Borsmenta
Harminc magyar bor mutatkozik be az angliai Bath városában szeptember 23-án, szombaton. A kínálatban egyebek között a Szent Donát, a Figula, a Vesztergombi, a Heumann és a Zsirai pincés…
Beszélgetünk

Az ízig-vérig magyar borokat keresem

2018.07.25. | Szabó Edit
Beszélgetés Sebastian Payne Master of Wine-nal
Bölcsésznek készült, aztán beleszeretett a borokba.  Mára a legrangosabb angol elit klub, a Wine Society meghatározó alakja, és sokak szerint ő a világ egyik legjobb „orra”. Sebast…
Beszélgetünk

Egy vicces, de kérlelhetetlen megmondóember

2018.10.19. | Szabó Edit
Beszélgetés Oz Clarke-kal
Aki „magyar tűzre” vágyik, somlói juhfarkot igyon! – tanácsolja Oz Clarke, a brit borszakírás egyik legismertebb alakja, aki nyáron ismét hazánkban járt. Többrészes interjúnkban a tapas…
Beszélgetünk

Oz nagy varázsló!

2018.11.11. | Szabó Edit
Beszélgetés Oz Clarke-kal
A borral párbeszédet kell folytatni – állítja Oz Clarke, aki a legnemesebb édes bort is becseréli egy jó furmintra vagy juhfarkra. Amúgy megvan a véleménye a sznobokról. Íme interjúnk m…
Beszélgetünk

Isten neki, próbáljuk meg!

2019.01.05. | Szabó Edit
Beszélgetés Oz Clarke-kal
A brit borszakírás egyik legismertebb alakja, Oz Clarke jól ismeri a magyar borokat és a nemzetközi piacot. Vele készült interjúnk harmadik részében a sikerhez vezető útról kérdeztük… &…
Iszunk

Mosolygós este volt

2019.02.03. | Szabó Edit
Furmint Február Londonban
Az idei Furmint Február nyitórendezvényét a brit főváros egyik patinás, zárt körű klubjában, a 67 Pall Mallban tartották, a Wines of Hungary UK szervezésében. Az eseményen 26 borászat s…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)