A Balaton Open aranyérmesei

2018.05.12. | Szabó Edit
Áprilisban rendezték meg Zamárdiban az első Balaton Open Pálinkaversenyt, ahol a szervezők új bírálati rendszert vezettek be, és a mintákat kizárólag nők értékelték. A verseny után megkértünk néhány aranyérmes versenyzőt, mondja el véleményét az új koncepcióról…
 

Dr. Zámbó Anita ügyvezető, Gong Pálinka
 

 
A deszki székhelyű Gong Pálinka 2017 júniusában kezdte meg termelő tevékenységét, tehát mindössze 9 hónapja működik aktívan. A főzeteket Csóka Ferenc készíti, aki vajdasági magyarként szinte az anyatejjel szívta magába a pálinka és a párlatok szeretetét. Kereskedelmi forgalomban egyelőre tizenhatféle pálinkájuk kapható az almatermésűektől a szőlőkig, de már érlelődnek és hamarosan piacra kerülnek az újdonságok: a szeder-, a málna- és az áfonyapálinka is.

Még fiatal a főzde, de máris sokat hallani rólatok, több versenyen is elindultatok. Ilyen fontos a megmérettetés?

Nagyon fontos, hiszen tudnunk kell, hogy jó úton járunk-e. Minden szülőnek a saját gyereke a legszebb, természetesen mi is azt gondoljuk, hogy a mi pálinkáink a legjobbak, de szükségünk van bírálatra, fontos, hogy külső véleményt is halljunk.

Honnan szereztetek tudomást a Balaton Open versenyről?

A verseny főszervezőjét, Pach Gábort nagyon jól ismerjük, számunkra ő a minőségi pálinka egyik élharcosa Magyarországon. Kóstolta már néhányszor a termékeinket, és ő biztatott, hogy nevezzünk.Szerintetek mi adta a verseny különlegességét?

Nálunk én vagyok a cégvezető, ezért számomra nagyon szimpatikus volt, hogy Gábor női bírálókat kért fel. Tudom, hogy a kóstolásnak vannak objektív paraméterei, de ugyanakkor a szubjektum se zárható ki teljesen. Sokszor kóstolok együtt férfiakkal, és látom, hogy nem értékelünk egyformán. Bevallom, nagyon kíváncsi voltam, hogyan látja a munkánkat egy női zsűri, és számomra nagyon sokat jelent az, hogy sikerült egy aranyérmet kapnunk.

Hány érmet vittetek haza?

Összesen hármat. Ugyanazt a cseresznyepálinkát hoztuk, két különböző alkoholfokra beállítva, és mindkettő bronzérmet kapott, a törkölyünk viszont a számomra rendkívül szépen csillogó aranyat érdemelte ki. Nagyon büszkék vagyunk rá, mert tudom, hogy ez nagyon kemény verseny volt. Hallottam, hogy a hölgyek szigorúan pontoznak, szinte biztos voltam benne, hogy üres kézzel megyünk haza. Az eredményhirdetéskor annyira izgultam, hogy majdnem el is sírtam magam. Számunkra rendkívül becses ez az elismerés, mert tudjuk, hogy szigorú bírálat eredménye. Nagyon várjuk a szöveges értékelést, és jövőre is nevezünk, mert látjuk, hogy ez egy teljesen elfogulatlan, tiszta verseny.

 
Rátesy Tamás bérfőzőA Három koma pálinkafőzde Mogyoródon működik, és valóban három koma alapította 2014-ben. Az egyikük a szőlőt szereti, a másikuk a szilva-körte-barack hármasára esküszik, míg interjúalanyunk, Rátesy Tamás a cseresznye- és a meggypárlatok szószólója a csapatban, így szinte a teljes magyar gyümölcsspektrumot lefedik.

Máskor is indultatok már versenyeken, vagy ez egy különleges alkalom volt?
Korábban is indultunk már, de ezt a versenyt nagyon vártuk, mert tudtuk, hogy a hagyományostól eltérő lesz az értékelési rendszer, és a női bírálók miatt igazi kuriózumnak ígérkezik.

Elégedett vagy az eredménnyel?

Igen, de ez nem csoda. A feketecseresznye és a hordóban érlelt alma bronz, a zweigelt kékszőlő ezüst minősítést kapott, a hordóban érlelt néró pedig aranyérmes lett, és legmagasabb pontszámot elért kékszőlő-pálinkaként különdíjjal is jutalmazták.

Hol lehet megkóstolni a pálinkáitokat?

A közeli terveink között szerepel, hogy kereskedelmi főzdévé alakulunk, addig azonban sajnos csak a rokonság és a szűk baráti kör koccinthat a díjazott tételekkel.

 
Dömötör Zsolt, az 1 Csepp Pálinka Kft. egyik tulajdonosa, főzőmestereAz 1 Csepp Pálinka Kft. három tulajdonosa, Bakos Tibor, Berényi Károly és Dömötör Zsolt rajong a minőségi pálinkáért, ezért is döntöttek úgy 2013-ban, hogy megalapítják saját főzdéjüket. A céljuk a kezdetektől az volt, hogy nagy odafigyeléssel készülő főzeteikkel emlékezetes élményt szerezzenek fogyasztóiknak. Főzdéjük Hegykőn, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén található. A 100 éves „Masinaház” felújított épületében sikeresen ötvözik a pálinkafőzés hagyományait a legmodernebb technikával.


Szigorú volt a zsűri?

Szerintem igen. Meglepődtem, hogy ennyire szűk az aranyérmesek köre, de ha belegondolok, ez teljesen logikus, hiszen itt csak cseresznye-, alma-, kékszőlő- és törkölypálinkák versenyeztek, és lássuk be, hogy sokkal könnyebb egy bájos sárgabarack- vagy egy zamatos Irsai szőlőpálinkával elvarázsolni a bírákat, mint ezekkel a kissé elhanyagolt fajtákkal. 

Úgy véled, jobb lenne a jövőben tágítani a versenyző párlatok körét?

Ellenkezőleg. Mi készítjük mind a négyet, ezért pontosan tudom, hogy ezekkel a kissé mellőzött fajtákkal a piacot is nehéz meghódítani. Jó, hogy van egy verseny, ami reflektorfénybe helyezi őket, és bebizonyíthatjuk, hogy az alma vagy a törköly is tud olyan szép lenni, mint a populárisabb párlatok.

A Balaton Openen a bírálati rendszer is egészen más volt, mint a többi versenyen. Nem aggódtál, hogy emiatt esetleg nem fognak jól szerepeli a beküldött mintáid?

Egy cseppet sem. Számomra az első pillanattól egyértelmű volt, hogy bizalmat kell szavazni ennek a versenynek. Szimpatikus a nevezési kategóriák drasztikus szűkítése, és az is, hogy egy főzde legfeljebb négy mintával nevezhet. Így biztos, hogy mindenki a legjobb pálinkáit küldte versenybe. És a női bíráknak is nagyon örültem. Sokukat ismerem, tudom, hogy remek szakemberek, és kiválóan kóstolnak. Megbízom az ítéletükben.Melyik pálinkátokkal kaptatok aranyérmet?

A törkölyünkkel. 50%-osan már versenyeztettük, de 40%-os változatban ez volt az első megmérettetés, és nagyon örülünk, hogy tetszést aratott, mert alacsonyabb alkoholfokkal a gasztronómiában sokkal több eséllyel indul egy törkölypálinka. Bízunk benne, hogy a piacon is meghódítja majd a hölgyeket.

Eszerint azt szeretnétek, ha minél több nő megvásárolná a pálinkáitokat?

Természetesen igen, de leginkább a fiatalokat szeretnénk megnyerni a kulturált pálinkafogyasztás ügyének. Egy jó pálinka tiszta, gyümölcsös, zamatos, és mértékletes fogyasztása élményt ad. Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg, és ha az ízekre figyelünk, egyetlen pohárnyi is elég, hogy örömünket leljük benne.
 
Gyenesei István magánfőző
Tíz évvel ezelőtt, Zamárdi várossá avatásakor épp önkormányzati miniszter volt, így a hivatalos ceremónián ő adta át a város kulcsát. Az első Balaton Openen azonban magánfőzői minőségben vett részt, és otelló szőlőből készült pálinkájával azonnal el is vitt egy aranyérmet.

Most küldte először versenybe ezt a pálinkát?

Indítottam már máshol is, ott is jól szerepelt, de nagyon örülök, hogy ebben a szigorú összevetésben is ilyen jól megállta a helyét.

Négy pálinkával nevezett a Balaton Openre. Hány érmet kapott?

Mind a négy kategóriában indultam, és két bronz, egy ezüst és egy arany minősítéssel megyek haza. Nagyon tetszik ez a verseny, és leginkább azért, mert megmutatja, hogy egy-egy mellőzött gyümölcsből is lehet jó pálinkát főzni. Nekem egyébként a kékszőlő-törkölyök a kedvenceim, nem véletlen, hogy én is azzal indultam, és büszke vagyok az ezüstéremre, amit szereztem vele.Mi a véleménye a 40 pontos bírálatról?

Nagyon jónak tartom. A 20 pontos rendszerben sokkal nehezebb megmutatni a különbségeket, itt viszont nagyon szépen kijön minden. Az, hogy a beküldött 130 mintából mindössze 9 aranyérem született, jól mutatja, hogy itt a finomságokat is ki lehetett fejezni. A hölgyek szigorúan és hozzáértően bíráltak, de ez számomra nem újdonság. Köztudott, hogy csalhatatlan érzékkel választják a minőséget.

Ön bizonyára beszélgetett a kollégákkal. Hogyan fogadta a versenyt a szakma?

A szakma nagyon megosztott a versenyek megítélésével és a bírálatok tartalmával kapcsolatban. Gyakran előfordul, hogy ha valaki egy versenyen nem kap jó minősítést, legközelebb már távol marad. Pedig egy értékelésen nem megsértődni kellene, hanem tanulni belőle, elgondolkodni rajta, és változtatni a technológián, ha szükséges. El kell fogadni, hogy változnak az idők, és a korábban még jónak számító pálinkákon bizony túlléptünk. Itt van egy új kor, új követelményekkel, most ennek kell megfelelnünk, ez így van rendjén.Íme az aranyérmesek névsora:

László József Attila: cseresznye
Balogh Zsolt: érlelt aszútörköly
Gong Pálinka: cabernet franc törköly
1 Csepp Pálinka: törkölypálinka
Rauf Csaba: florina alma
Rátesy Tamás: érlelt néró szőlő
Gyenesei István: otelló szőlő
Cruxx Gemina Pálinkaház: fekete cseresznye, sárga muskotály törköly
 
Különdíjak

A legmagasabb pontszámot kapott almapálinkáért Rauf Csaba, a legjobb cseresznyéért László József Attila, a legjobb kék szőlőért Rátesy Tamás, a legjobb törkölyért pedig a Cruxx Gemina Pálinkaház kapott különdíjat.

A verseny szabályzatával kapcsolatban itt írtunk.
 
Fotó:
Papp Zoltán

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)