2019.07.27. | Szabó Edit
Arcát sokan a Vígszínház színpadáról vagy különböző filmekből ismerik, de ma már azt is egyre többen tudják róla, hogy harcos és meglehetősen eredményes zöldaktivista. Réti Adrienn-nel beszélgettünk…
 


Réti Adrienn alaposan megrakodva érkezik a budapesti Hunyadi térre. Csak most kezdi a vásárlást a piacon, de már annyi a holmi nála, mintha éppen most fejezte volna be. Egyik kezében vesszőkosár, benne üvegek, dobozok, vászonzsákok, a másikban a skandináv bútoráruház frissen piacra dobott hálós szatyra, két üres szikvizes palackkal.
 
Hú, de felpakoltál! Hogy fogod mindezt hazavinni?

Szerencsére nem vagyok egyedül, Zsófi, a kedvesem mindjárt itt lesz, és segít. Látod, mennyi minden kell egy csomagolásmentes piacozáshoz? Ha megpróbálod a lehető legtökéletesebben megvalósítani a hulladékmentességet, minden vásárlásra alaposan fel kell készülnöd, és azt is meg kell tanulnod, hogy mihez hol juthatsz hozzá.

Gondolom, mindenhez máshol… Nem nagyon időigényes ez az életforma?

De, persze hogy az. Mondják is sokszor, hogy biztos nagyon ráérek. Ez mindig rosszulesik, mert nekem sincs több időm, mint másnak, de amit teszek, mindannyiunk érdekében teszem. Ez áldozatokkal jár, de így természetes. Lemondtam például a kedvenc üdítőmről, mert PET-palackban forgalmazzák. Csapvizet vagy szódát iszom helyette, és így is jól érzem magam!  Szódát például hol veszel? Én húsz éve ezen a piacon vásárolok, de fogalmam sem volt róla, hogy van itt egy szikvizes…

Mert nem hirdeti tábla, nem jelzi felirat, de így is olyan nagy a kereslet, hogy alig győzik. Nekem is egy ismerősöm mutatta meg a helyet. Szólj, ha tudsz valakit, aki szívesen dolgozna náluk, régóta munkatársat keresnek.

Mikor és hogyan tértél rá erre az útra?

Meglepő, de nem is olyan régen. Egy éve kaptam meg Zsófitól Bea Johnson Zero Waste otthon című könyvét, ami szinte egyik napról a másikra változtatta meg az életemet.

Melyek voltak az első lépéseid?

A könyv előszavát egy Kump Edina nevű környezetkutató írta. Érdekelt, hogy ki ő, rákerestem a neten, és kiderült, hogy a hulladékmentes életmódról nála többet valószínűleg senki nem tud ebben az országban. A weboldalán találtam egy kifejezetten kezdőknek szóló kihívást, aminek az a lényege, hogy 30 napon keresztül minden nap kapsz e-mailben egy gyakorlati tanácsot a hulladékmentes életmóddal kapcsolatban.

Követted a tanácsokat?

Igen, és azóta is követem. Időközben már személyesen is megismerkedtem Edinával, aki olyan jól kezeli ezt a témakört, hogy szinte idollá vált számomra. Ő is azt vallja, amit én: mindenki csak annyit tegyen a környezet megóvása érdekében, amennyire képes, de azt tegye meg. Soha ne hidd, hogy kevés, amit adni tudsz, hiszen ha te elkezded, a folyamat tovább fog gyűrűzni, mások is követhetik a példádat.Téged is követnek?

Igen, és ez nagyon furcsa érzés. Színésznő vagyok, rám talán jobban odafigyelnek az emberek, ezért minden alkalmat megragadok, hogy beszéljek a hulladékmentes szemlélet fontosságáról, és példamutatóan élek, mert az hatással lehet másokra is.

Ha szeretném én is hulladékmentessé tenni a háztartásomat, mit tanácsolsz, hogyan induljak el?

Kövesd a Bea Johnson-féle 5 pontot, és tele leszel sikerélménnyel, ami nagy motiváló erő.

Hogy hangzik ez az öt pont?

Mondj nemet mindarra, amire nincs szükséged vagy csak rövid ideig szolgál téged. Ilyen például a szórólap, a névjegykártya, a nejlonzacskó, az egyszer használható pohár, a szívószál. Tudom, jön a kérdés, hogy akkor mibe tesszük az elviteles kávét meg a kiflit. Nagyon egyszerű: viszed a táskádban a saját bögrédet, meg egy vászonzsákot a kiflinek. De még jobb, ha adsz magadnak tíz percet, leülsz, és nyugodtan megiszod a kávédat. Régen ez természetes volt, ma miért nem az?Mi a második?

Csökkentsd a mennyiséget! Ez mindenre vonatkozik. Meg fogod látni, hogy kevesebb is elég. Amire nincs szükséged, azt add olyan helyre, ahol hasznát veszik. Adományboltoknak például. El se hinnéd, milyen sokan örülnek annak, ami neked már fölösleges. A harmadik szabály az, hogy használd újra, ami már megvan, és törekedj arra, hogy tartós használati tárgyakat vásárolj. Műanyag palack helyett legyen saját kulacsod, nejlonzacskó helyett használj textilzsákot, és bizony, pelenkából és zsebkendőből is használd a textilt. 

Feltételezem, hogy ez az utóbbi kettő sokaknál kiveri a biztosítékot, bár ha jól belegondolok, nekünk sem volt eldobható pelenkánk, mégis felnőttünk valahogy…

Ugye? Szerintem tényleg vissza lehet erre állni, csak szemlélet kérdése. El kell fogadnunk, hogy teljes hulladékmentesség nem létezik, bármennyire vigyázol is, mindent nem tudsz felhasználni. Viszont fontos, hogy a megtermelt hulladékot gyűjtsd szelektíven. Ez a negyedik szabály. Az ötödik pedig az, hogy komposztálj.

Ez a városi emberek számára nehezen kivitelezhető feladat. Van rá megoldás?

Szerencsére egyre több a közösségi komposztáló, de azért így is kemény dió. A kertes házaknál könnyebb megoldani, csak meg kell mutatni az embereknek, hogy mi a módja, mert nagyon kevesen tudják.Van-e bármi, amit a saját tapasztalataid alapján hozzátennél ehhez az öt ponthoz?

Ó, rengeteg ilyen van, egyszer majd ezekről is mesélek, de van egy 5+1. pont, ami szerintem szuper. Úgy szól, hogy javíttasd meg, ami elromlik. Tudom, nehéz szerelőt találni, sokkal egyszerűbb újat venni az elromlott háztartási gép, a levált talpú cipő, a szakadt kabát helyett, mégis fontos, hogy visszaszokjunk a javíttatásra, mert így sokkal kevesebb hulladékot termelünk, ráadásul embereket tartunk el azzal, ha a cipőt suszterhoz, a kabátot varrodába visszük. Számomra ez is nagy öröm.

Ti egy kicsit Budapesten, egy kicsit vidéken éltek, van tehát rálátásod: hol figyelünk jobban a környezetünkre?

Ez nem a helyszíntől, hanem a szemlélettől függ, de vidékre talán lassabban jut el az információ. Igaz, ott is egymás után nyílnak a csomagolásmentes boltok, és nemcsak azért, mert a hulladékmentesség szexi, hanem mert egyre többen ráébrednek, hogy nagy a baj.

Egyre többen hívják fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, emelik fel a hangjukat a környezetszennyezés ellen. Magyarországon kik járnak elöl jó példával?

A holnap is van nap Facebook-oldal tevékenységét nagyon fontosnak tartom, és nagyra értékelem Bojár Iván András faültető akcióját is, amelyhez azonnal csatlakoztam, de szerencsére szinte naponta alakulnak újabb és újabb csoportok, amelyek tevékenysége nagyon fontos a jövőnk szempontjából. A hulladekmentes.hu oldalt és a Fridays for future-t mindenképpen követésre érdemesnek tartom, és mindenkinek szívből ajánlom.

Ha a környezetvédelemről, a hulladékmentességről van szó, mi az, ami a leginkább ki tud hozni a sodrodból?

A nemtörődömség. Az, ha valaki tudja, hogy mit kellene tennie, meg is tehetné, mégsem teszi meg.Többe kerül a háztartás, ha hulladékmentesen vezetjük?

Egyértelműen nem. Megnéztem, mennyibe kerül a csomagolásmentes boltban egy kiló rizs, és ugyanannyi, mint a szupermarketben. Nincs különbség. Ha csapvizet iszunk, az ásványvízen megspórolt pénzből megvehetjük az újrahasznosítható dobozokat. Ha csökkenteni szeretnéd a környezeti terhelést, ne úgy kezdd, hogy megveszel egy vadonatúj bevásárlószettet! Nézz körül otthon, és ki fog derülni, hogy minden van, ami az induláshoz kell: textilszatyrok, üvegek, dobozok, még talán kulacs is.

Egyéb hasznos tanács?

Ó, rengeteg van, de mondok még egyet. Ha boltba mész, mindig írj listát, mert így biztosan magaddal viszed a szükséges dobozokat a csomagolásmentes árunak, másrészt nem veszel felesleges dolgokat. A nagyanyáink nagyon jók voltak ebben, pontosan tudták, hogy a bevásárlólista remek találmány, mert az ember nemcsak időt spórol vele, hanem pénzt is.Ebben a pillanatban fut be Zsófi, és azonnal bekapcsolódik a beszélgetésbe.

Müller Zsófi: Azért azt nem árt tudni, hogy ha nincs meg benned a belső késztetés erre az életformára, csak valaki mellett belesodródsz, mint ahogyan ez velem történt, annak nem egyszerű az áttérés. Nem egészen úgy van, hogy átállítasz egy kapcsolót az agyadban. Engem korábban egyáltalán nem érdekelt a hulladékhasznosítás kérdése, Adri hatására kezdtem erre figyelni, és most már ez a természetes közegem, de egy percig sem állítom, hogy könnyű volt az út.

Réti Adrienn: Mostanra kialakítottuk a saját, közös rendszerünket, imádom, ahogyan a mindennapokban működünk, de a családi-baráti körből is nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk.

Müller Zsófi: A barátaink tudják, hogy hulladékmentesen élünk; ha nálunk van a buli, üveges gyümölcslevet, szódát, házi szörpöt és visszaváltható üveges sört kínálunk, így már ők se vásárolnak rutinból, ha hozzánk jönnek. Igaz, hogy még így is becsúszik egy-két PET-palack meg csipszes zacskó, bár már egyre kevesebb.Réti Adrienn: Most készülünk az esküvőnkre, és utána kerti partit rendezünk a vendégeinknek, természetesen hulladékmentesen. Nagy próbatétel lesz, komoly szervezést igényel, de úgy tűnik, meg tudjuk oldani, hogy kizárólag visszaváltható és újrafelhasználható csomagolással dolgozzunk. A vendégeink figyelmét már felhívtuk rá, hogy zero waste buli lesz, tartsák tiszteletben. Majd beszámolunk róla, hogy hogyan sikerült.
 
Fotó:
Vető Gábor

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)