A szívünk is benne van

2020.02.15. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Nemrég ünnepelte első születésnapját Buda egyik legújabb borbárja, a Németvölgyi úton található Boriroda. Dura Emesét, a borszaküzletként is működő hely tulajdonosát a kínálatról és a poharak titkairól kérdeztük…
 


A hely barátságos, az üvegajtó mögött található klimatizált raktár ritka kincseket rejt, a pult fölött számtalanféle elegáns pohár sorakozik. A Boriroda láthatóan komoly hangsúlyt fektet arra, hogy minden szőlőfajta borát a saját poharába töltse. Miért fontos a pohár?

Hogy a kehely formájának és kialakításának van jelentősége a borok ízlelésében, a borélmény kialakításában, azt egy osztrák tulajdonban álló üveg- és kristálypoharak készítésével foglalkozó cégtől hallottuk először. A Riedel család már 11 generáció óta része az üvegiparnak, régebben gyöngyöket, parfümös fiolákat készítettek, az utóbbi időben pedig poharakat. A 9. generáció tagja, Klaus Josef volt az, aki tapasztalt borfogyasztóként érzékelte, hogy ugyanaz a bor más-más pohárból kóstolva más-más élményt nyújt. Ő alkotta meg a világ első szőlőfajta-specifikus borospohárcsaládját 1973-ban, és ezzel alapjaiban változtatta meg a borfogyasztási szokásokat.Azoknak, akik még soha nem kóstolták ugyanazt az italt különböző poharakból, el tudjuk magyarázni, hogy miért van a pohár formájának ekkora jelentősége?

Azt mindenki tudja, hogy a nyelvünk különböző részein különböző ízeket érzékelünk: máshol érezzük az édeset, a savanyút, a keserűt vagy a sósat. Vegyük elő a konyhaszekrényből az összes különböző kehelyformájú és méretű poharunkat, és öntsünk mindegyikbe nagyon hideg vizet. Kortyoljunk bele, és figyeljük meg, hogy a szánkban hol érezzük a hideget. A kehelyforma kialakítása a nyelvünknek arra a részére irányítja a folyadékot, ahol a jeges vizet először megéreztük, és ez a pont minden pohárnál más lesz. Az élmény szempontjából tehát a kehely mérete, formája és a pohár szájának átmérője egyaránt fontos, ez a három tényező együttesen határozza meg, hogy a folyadék hová kerül a szánkban. Amikor bort kóstolunk, az ital gyümölcsösségére, savasságára, tannin- és alkoholtartalmára egyaránt figyelünk, és akkor érezzük a bort harmonikusnak, ha ez a négy elem egyensúlyban van, de a kóstolás szempontjából komoly jelentősége lehet annak, hogy milyen hatásokkal találkozunk először.Vannak tehát olyan poharak, amelyek éppen azokat az ízeket emelik ki, amelyeket szeretünk az adott borban?

Igen. Vannak olyan szőlőfajták, amelyek savasabb bort adnak, vagy amelyekben hangsúlyosabb a tannin. Ha például savasabb a borunk, akkor olyan kehelyformára van szükségünk, amelyik a nyelvünk elejére irányítja a folyadékot, oda, ahol a gyümölcsösséget érezzük. Így kevésbé tűnnek erőteljesnek a savas jegyek, harmonikusabbnak érezzük a bort.

Minden szőlőfajtának van külön pohara?

Mindegyiknek nincs, de nagyon soknak van. Másból kóstoljuk a cabernet, a pinot noir, a syrah, a sauvignon blanc, a riesling, a chardonnay borokat, de nemcsak a világfajtáknak, hanem több helyi szőlőfajtának is alkottak poharat. Ilyen például a furmintos pohár is, amit az utóbbi években fejlesztettek ki. A kehely formája, mérete, valamint a talp és a szár kiképzése szerint többféle pohársorozat is kapható a Riedelnél. Mi a Borirodában a Veritas sorozatot használjuk, ami a géppel készített borospoharak között jelenleg a legfinomabb. Novemberben Maximilian Riedel személyesen látogat el hozzánk, hogy bemutassa a legújabb kollekciót.Te melyikből szeretsz legjobban inni?

Az attól függ, hogy mit iszom, de nagyon-nagyon szeretem a Champagne Wine Glass-t, amit kifejezetten a pezsgők és buborékos italok fogyasztására dolgoztak ki. Nagyon elegáns.

Milyen borokat tart egyébként a Boriroda? Mi mindent lehet itt megkóstolni?

A nagy európai klasszikusokat, vagyis olasz, francia, spanyol és osztrák borokat, de buborékos italokból is nagyon széles a választékunk. Van itt champagne, prosecco, de szép számmal találni Franciaország, illetve Spanyolország különböző területeiről származó pezsgőket is a polcokon.

Hogyan épül fel a portfólió?

A választék kialakításában hangsúlyos a személyes elem, olyan borok vannak itt, amiket mi magunk is nagyon szeretünk. A borászok többségével találkoztunk korábbi kirándulások, bortúrák során, és a kapcsolatunk ma is élő. Van itt néhány kisebb pincészet ritka kincse, és olyan borok is, amelyeket kizárólag a Borirodában lehet megvásárolni.Magyar bor van a polcaitokon?

Igen, de nem jellemző. Főként külföldi borokat tartunk, de azért kell lennie néhány magyarnak is, hogy ha külföldi vendégek térnek be, meg tudjuk nekik mutatni, hogy például milyen egy rizling Magyarországon.

Mondják, hogy mostanában egyre népszerűbbek a buborékos italok. Ti is így tapasztaljátok?

Ez szezontól is függ, télen inkább a vörösborok, nyáron pedig inkább a könnyű fehérek, rozék fogynak, de a buborékosokat valóban egyre többen keresik, szezontól függetlenül, télen-nyáron. Egy klassz pezsgő egy hosszú munkanap végén igazi felüdülés, de a legkülönlegesebb ünnepi eseményeket is meg tudja koronázni.Kikből áll a közönségetek? Átruccannak hozzátok Pestről is, vagy főleg a környékbeliek jönnek vásárolni és kóstolni?

Errefelé viszonylag kevés a turista, de ezt pontosan tudtuk akkor is, amikor ezt a helyet választottuk. A környéken élők borbárja szeretnénk lenni, azoké az embereké, akik szívesen térnek be hozzánk egy pohár borra, és örülnek, hogy utána már nem kell autóba ülniük, csak kényelmesen hazasétálnak. Sokan ugranak be egy-egy palackért vacsora vagy vendégség előtt. Ilyenkor megkérdezzük, hogy mi lesz a menü, és segítünk a választásban.

Hogy látod, mennyire árérzékenyek az emberek?

Az árnak komoly a szerepe, az emberek többsége már akkor tudja, hogy mennyi pénzt szeretne nálunk elkölteni, amikor belép az ajtón. Az viszont gyakran előfordul, hogy beszélgetünk egy kicsit, és a személyes tanácsaink nyomán megváltoznak az elképzelések. Vannak drága boraink, az tagadhatatlan, de úgy szoktunk fogalmazni, hogy az elérhető prémiumot kínáljuk, tehát aki betér hozzánk, megtalálja az igényeinek és a pénztárcájának egyaránt megfelelő terméket a polcon.Neked van kedvenc borod itt a boltban?

Ez attól függ, hogy milyen nap van, és milyen a kedvem. És attól, hogy mi van felbontva. Egyébként itt minden bor jó.

Nem a Duna-korzón vagytok, itt viszonylag kevés a beeső vendég. Hogyan éritek el a közönségeteket, hogyan találtok rá a potenciális vásárlókra?

Az internet és a közösségi média korában ez már nem jelenthet problémát, de gyakran szervezünk olyan borkóstolókat és egyéb eseményeket is, amelyek bevonzzák a közönséget. Befogadó helyként is működünk, jó az infrastruktúránk, van projektor, kivetítő, hangosítás, és ez alkalmassá tesz bennünket arra is, hogy különböző családi rendezvények, előadások, sajtótájékoztatók helyszíneként gondoljanak ránk.  Látszik, hogy szinte együtt lélegzel az üzlettel. Mindig a bor világában mozogtál?

Egyáltalán nem. A bor a férjem szenvedélye volt, ő járta a borvidékeket, ő tárgyalt a borászokkal, én pedig mindig ott voltam mellette. Aztán 2010-ben egy barátjával együtt alapított egy bornagykereskedést, és amikor a gyerekeink már elég nagyok voltak, én is ott kezdtem dolgozni. A férjem mindig arról álmodott, hogy legyen egy kis borbárunk, ahol a kedvenc borainkat töltjük a vendégeink poharába. Így született meg a Boriroda, aminek létrejöttében még segédkezett, de a nyitást már nem érhette meg. Számomra itt minden palack, minden pohár a pulton és minden tégla a falban róla mesél. Valahányszor bejövök ide, az ő álmát álmodom tovább, ezért nem tudok erről a helyről soha érzelmek nélkül beszélni.Ez nem csoda. Hogyan fogalmaznád meg, mitől más a Boriroda, mint a többi borbár?

Attól, hogy a miénk, hogy nagyon szeretjük, igyekszünk különlegessé tenni, és az üzletvezetőnk, Nyerges Márton is tökéletes partnerem ebben. Nemcsak a borok képviselnek magas minőséget, hanem minden más is, amit a vendégeinknek kínálunk, legyen az kávé, sonka, sajt, olívaolaj vagy a budakeszi Szívügyem Kispékség kovászos kenyere, rajta a rajzolt szívecskével, ami jelzi, hogy tényleg szívvel-lélekkel készült. Reméljük, hogy azok, akik eljönnek hozzánk, megérzik majd, hogy ebben a helyben a mi szívünk is benne van. 
Megjegyzés: Az interjú hanganyagának szerkesztett változata a Magyar Katolikus Rádió Borivóknak való című műsorában hangzott el, 2020. február 8-án. A műsor ITT meghallgatható.  
 
Fotó:
facebook
Vető Gábor

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (15) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (16) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)