Bűbájos újratöltve

2017.04.27. | Szabó Edit
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után az idén újra megszervezi a Bűbájos hétvégét a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület. A Tokaji borvidék ébredező települése április 29. és május 1. között várja a látogatókat. A rendezvényről Majoros László borászt kérdeztük…
 


 
Tavaly rendeztétek meg az első Bűbájos hétvégét azzal a nem titkolt céllal, hogy ha sikeres lesz, akkor hagyománnyá válik. Most készültök a másodikra. Ezek szerint elégedettek voltatok a tavalyival?

Elégedettek voltunk, de azonnal elkezdődött a gondolkodás, az ötletelés, tovább erősödött bennünk a késztetés, hogy szükséges a Tokaji borvidéken belüli községszintű kultúra, a természeti és építészeti értékeinket is bemutató, körbejáró, többnapos program ismételt megszervezése. Élményt szeretnénk adni a ránk kíváncsi közönségnek, és nem csak a borainkon keresztül.A Tokaji borvidék környező falvaiban már régóta tapasztalható volt, hogy nemcsak borvidéki, hanem települési szinten is fontos az összefogás. Benneteket mennyire hozott össze az első Bűbájos hétvége? Jobban figyeltek egymásra, többet beszélgettek azóta?

Alapelveink egyike, hogy beszélgetni kell. Mindenki rohan, elfoglalt, határidős munkái vannak, de egyre inkább együttműködünk, segítünk egymásnak, sok területen elindult a közös gondolkodás. Látszik, hogy a környező települések mellett Tarcal nagyon érdekes pontja a borvidéknek. A természeti és épített környezete, dűlőinek adottságai, színes történelmi háttere miatt egyre többen érkeznek hozzánk, és egyre több mindent kell megmutatnunk magunkból, mert a vendégek többsége már nem elégszik meg egy hatboros kóstolóval. Látni szeretné a szőleinket, a hegyet, a községet.A települési összefogás egyik szép példája a Tarcal bor, amely a Bűbájos hétvégén debütál. Hogyan jött létre ez a bor, és mi a jelentősége?

Több együttlét alkalmával fogalmaztuk meg a bor készítésének alapelveit. A többi településbor koncepciójától eltérően mi alapborokat adtunk össze, amelyek meghatározott elvek alapján készültek mindenkinél. Az első év igazi próba volt, szeretnénk, ha a jövőben többen is csatlakoznának majd hozzánk. A későbbiekben a Tarcal bor készítésének kritériumait, minőségi elvárásait szabályzatba foglaljuk, és lesz egy helyi bíráló bizottság, amely ellenőrzi a szabályok betartását. Most mindegyikünk meghatározta, hogy melyik tarcali dűlőjéből fog szüretelni. A bor furmintból, hárslevelűből vagy ezek házasításából készült, fajélesztő nélkül, spontán erjesztéssel, vagy helyi élesztővel, lehetőség szerint szárazra erjesztve, botritiszmentes szőlőből. Ez utóbbi 2016-ban nem volt nehéz feladat, bár mindenkinek gondosan meg kellett válogatnia a fürtöket. Az erjedést, majd az első fejtést követően kóstoltuk meg az alapborokat, és ezek után történt a házasítás. Kilenc termelő adott két-két hektolitert, így összesen kb. 2500 palack borunk lesz majd. A házasítás a Kern Pincészetben történt, a palackozást a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon végezzük.

Gondolom, te kóstoltad már. Milyen?
 
Igen, kóstoltam, és gyönyörűen megjeleníti a tarcali lösztalaj stílusát, hordozza Tarcal mint termőhely mediterrán jegyeit. Igazán érett citrusosság érezhető benne, kevés maradék cukorral, szép savszerkezettel megtámasztva. Elegáns, nagyon jól fogyasztható bor, íz- és illatvilága alapján könnyen beazonosítható, jellegzetesen tarcali, hiszen a borvidék egyik legdélebbi, legnaposabb vidékén született.Régóta mondjuk, mennyire fontos, hogy az értő közönség ne csak a szupermarketek, vagy jobb esetben a vinotékák polcain találkozzanak a borokkal, hanem ott is, ahol születtek, azaz a szőlőültetvényen, a pincében. Az idei rendezvényen milyen kiemelkedő boros programokra számíthatnak a vendégek? 

Amellett, hogy a résztvevő pincészetek reggeltől késő estig nyitva lesznek – teljes szortimentjüket kínálva –, lesz tokaji pezsgőkóstoló, és négy borászhölgy (Zsirai Kata, Drabant Katalin, Luka Enikő és Ujvári Vivien) hozza el és kóstoltatja más borvidéken készített borait. Nagy örömünkre velünk lesz Maurer Oszkár szerémségi borász is, a Tarcal bor kóstolóját pedig tarcali dűlős borok bemutatásával vezetjük majd fel. A borértő közönség számára ezek mindegyike igazi csemege.   

A Majoros Birtoknál lesz a rendezvény egyik fontos helyszíne. Mi minden fog történni nálatok?
A pince előtti területről, hőlégballonokkal felemelkedve lehet majd megtekinteni a tarcali panorámát, és minden kedves repülni vágyó vendéggel koccintunk. A Majoros-borok mellé Szilágyi Tibor sajtmester kínál illő falatokat.Mennyire vontátok be a borvidék más településeinek borászait a rendezvény szervezésébe, lebonyolításába?

A szervezést magunk végeztük, viszont a kommunikációban szinte minden környékbeli település borásza, termelője segített, részt vett. Mindig ajánljuk egymást, ez természetes. Pár kilométeres távolságban vagyunk egymástól, és mégis hihetetlen az a sokszínűség, amit együtt mutatni tudunk. Ez nagyon fontos, ugyanis a vendégek elfogadják az ajánlásainkat. Külön köszönet nekik, illetve a környékbeli szállásadók, vinotékák, éttermek tulajdonosainak, vezetőinek, kollégáiknak, és természetesen szponzorainknak, és kiemelten a tarcali önkormányzatnak, Butta László polgármester úrnak.Komoly, háromnapos rendezvényre készültök. Van elegendő szálláshely, kulturált étkezési lehetőség ennyi ember számára?

Szálláshelyből még elférne jó pár a borvidéken, ez jelenleg pici problémát okozott, hisz ha egy időben több településen is rendezvényt szerveznek, akkor hamar megtelnek a vendégházak. Dolgozunk rajta, hogy a jövőben még több vendégszoba, panzió létesüljön, mert úgy tűnik, igény volna rá. Azért reméljük, hogy erre a hosszú hétvégére mindenkinek sikerült szálláshelyet találnia. Tokajtól Rátkáig minden szállásadó elérhetőségét közzétettük, továbbítottuk az érdeklődőknek. Étkezni a gasztropontoknál lehet majd, a Kikelet Ízműhelyben, a Majoros Birtok és Borbárnál, a Basilicus Borkultúra Központban, az Andrássy Rezidenciában, Bartha Gabó kertjében és a Pataky Borportán.      Az ültetett kóstolók egy részére már jó előre elkelt minden jegy. Ezek szerint elég nagy az érdeklődés a rendezvény iránt. Hány embert vártok Tarcalra a hétvégén?

Összességében 5-600 főre számítunk, azt hiszem, ez reális elvárás az előrejelzések szerint is, de nagyon fogunk örülni, ha még ennél is többen jönnek.

Te melyik programot várod legjobban, mire vagy leginkább kíváncsi?

Hőlégballonozni mindenképpen fogok, és nagyon várom, hogy meghallgassam a két alkalommal is fellépő Kraków Street Band koncertjét, de legjobban mégis az érdekel, hogyan fogadja majd a közönség a Tarcal bort.Ha jó lesz az idő, a közönség valószínűleg jól szórakozik majd. De mi az, amit ti, tarcali borászok vártok a rendezvénytől?

Reméljük, hogy a vendégek élvezni fogják ezt a gazdag, sokszínű programot, és visszajáró közönséggé válnak majd. Mindenkit arra biztatunk, hogy az itt átélt élményeket adják tovább, meséljék el barátaiknak, ismerőseiknek, hogy Tarcal fontos úti céllá válhasson. A tavalyi rendezvényt követően nagyon sok lengyel vendéget fogadtunk, és bízunk benne, hogy a jövőben a honfitársaink is kedvet kapnak, és gyakrabban ellátogatnak hozzánk. Szeretettel és jó borokkal várjuk őket egész évben.
 
Fotó:
Asztalos Zoltán

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)