Vissza

Élj a mának!

2018.03.17. | Szabó Edit
Hetekig lebegett élet és halál között, az orvosok lemondtak róla, Tar Ferencnek azonban még sok dolga van ezen a világon. Magához tért, meggyógyult, és bő egy éve megnyitotta Carpe Diem nevű borbárját. Az ország egyik legsikeresebb borkereskedőjével beszélgettünk…
 

Különleges évfordulót ünnepelsz. Éppen ma két éve, hogy felébredtél egy majdnem két hétig tartó kómából. Sokan aggódtunk érted, különösen amikor megtudtuk, hogy alig van esélyed a túlélésre. Szerencsére mégis itt vagy, épen és egészségesen. Mi történt?

A borok rakodása közben megsértettem a könyökömet. Apró sérülés volt, nem tulajdonítottam neki komolyabb jelentőséget, és mivel nem volt látható helyen, az sem tűnt fel, hogy pirosodik és dagad. Egyre rosszabbul éreztem magam, felszökött a lázam, azt hittem, influenzás lettem, és elmentem a háziorvosunkhoz. Ő látta meg a könyökömet, és a lelkemre kötötte, hogy másnap menjek be a sebészetre, mert nagyon csúnya a seb. Éjszaka viszont összeestem, és innen nagyon gyorsan követték egymást az események.

Jött a mentő, gondolom…

Hívtuk, de úgy ítélték meg az elmondottak alapján, hogy nem indokolt. Telefonáltunk az ügyeletre, ahol azt javasolták, hogy menjünk be az ügyeletes kórházba. Mire odaértünk, letelt az ügyeleti idő, így át kellett mennünk a Honvéd kórházba. Végül ott kezdtek el kezelni, és mint később kiderült, ez volt a szerencsém. Ha máshová kerülök, valószínűleg nem élem túl. Egy húsevő baktérium támadott meg, és addigra már nagyon súlyos volt a szepszis. Az első napon kétszer is újraélesztettek, utána minden szervem leállt, gépek tartottak életben. Majdnem két hétig tartott a kóma.Közben érzékeltél valamit a külvilágból?

Utólag sokszor próbáltam felidézni, milyen ingerek jutottak el hozzám. Egy ideig a teljes sötétség állapotában voltam, aztán jöttek a rémálmok. Azt álmodtam, hogy szervkereskedők raboltak el, és nem tudok megszökni, mert meg vagyok kötözve. És tényleg meg voltam kötözve, mert amikor kezdtem öntudatra ébredni, ki akartam tépni a lélegeztető csövet a számból. De mindez már a kóma vége felé történt. Az azt megelőző tíz napban kritikus volt az állapotom, és az orvosok alig láttak esélyt a felépülésre. Én voltam az 1%-os Feri.

Egyetlen százalék?

Igen. A kezelőorvosom azt mondta a feleségemnek, egy százalék esélyt lát arra, hogy életben maradok, de hogy milyen állapotban, az már másik kérdés. Erre Anna közölte, hogy az elég, én tudok küzdeni, ha nem teljesen reménytelen a helyzetem, talpra fogok állni. És most itt vagyok. Nagyon meghatódtam, amikor Anna elmesélte, milyen sokan aggódtak értem. Hozzám képest a hét vezér híres szerződése kismiska, mert az én testemben több mint háromszáz barátom vére kering, annyian jöttek el néhány nap alatt, hogy vért adjanak nekem.Mivel koccintasz erre a különleges születésnapra?

Az egyik kedvenc pezsgőmmel. Három champagne-házzal dolgozom már jó ideje, és erre az alkalomra a Bruno Paillard chardonnay pezsgőt választottam. Tisztaság, harmónia és egyensúly jellemzi, az a három dolog, ami a borban és az életben egyaránt nélkülözhetetlen.

Ez a súlyos betegség mennyit változtatott rajtad?

Nagyon sokat, de ez természetes. A lábadozás időszakában volt időm gondolkodni. Magas hőfokon égő, érzékeny ember vagyok, aki hajlamos túlgondolni mindent, akkor viszont végtelen nyugalom szállt meg, és a gyengeségemmel, múlandóságommal való szembenézés valahogy egyáltalán nem ejtett kétségbe. Nem a negatívumokat éltem meg, hanem az új esélyt, és ez békével töltött el. Nem voltam túl jó bőrben, de nagyon szívósan, hihetetlen belső koncentrációval dolgoztam azon, hogy visszanyerjem az erőmet mind fizikailag, mint lelkileg. Azóta nyugodtabb, békésebb emberré váltam, és igyekszem csak a fontos dolgokkal foglalkozni. Viszont azt is megtanultam, hogy nem biztos, hogy van holnap. Az álmainkat, vágyainkat meg kell próbálni valóra váltani, amilyen gyorsan csak lehet. Ezért is nyitottam meg a Carpe Diem borbárt.Beszédes név…  

Nem kellett sokat gondolkodnom rajta. Éld meg, ami most adatik, hogy később ne legyen hiányérzeted. Mindig szerettem volna egy kis, bensőséges hangulatú borbárt, ahol összejöhetnek és eszmét cserélhetnek a hasonló gondolkodású emberek, és ahol megrendezhetem a korábban más-más helyszínen tartott kóstolóestjeimet. Számomra élmény, hogy abba a világba, ami a borok megismerésével feltárult előttem, másokat is bevezethetek. A nyitás óta itt folytatjuk a borászokat bemutató kóstolóinkat, ugyanakkor szeretnék olyan esteket is a későbbiekben, ahol a bor nem főszereplő, csupán kellemes kiegészítője egy jó beszélgetésnek. Tervezem, hogy meghívok olyan izgalmas embereket, tanárokat, művészeket, akik különleges életpályájukkal példaként szolgálhatnak mások számára. A Carpe Diem nem nagy, éppen ezért ideális helyszíne lehet az ilyen bensőséges beszélgetéseknek.A kínálat hogyan áll össze?

A borok legnagyobb része a saját borkereskedésemből érkezik. Német rizlingek, Rhône-völgyi, piemonti, szicíliai, burgundiai borok és három champagne-ház pezsgői adják a gerincet. A repertoár folyamatosan változik. A hazai borok közül kifejezetten azokra utazom, amelyek hordoznak valami egyediséget. Szeretem bemutatni a forgalomba nem került vagy limitált szériás tételeket; örülök, ha a vendégek rácsodálkoznak a ritkaságokra, és meglepődnek, hogy milyen értéket hoz létre néhány hazai pincészet. Ezek a borok más dimenziót képviselnek, és az én értékítéletem szerint teljesen összemérhetőek a nemzetközi élmezőnnyel. Többek között Szentesi József, Homonna Attila, Major Levente, Sándor Zsolt, Bencze István, Takács Lajos palackjai tartoznak ebbe a körbe. A boraink harmadik, legkisebb csoportját pedig külföldi kereskedőktől vagy hazai partnerektől szerzem be. Ezek többnyire ismeretlenebb szőlőfajták, kevésbé felfedezett területek borai. Nagyon szeretem például az ausztrál semillont, de vannak olyan új-zélandi, oregoni boraim is, amelyek már leginkább a vájt fülű közönség érdeklődésére tarthatnak számot.A borokat kínáljátok poharazva is?

Természetesen. Az állandó kínálatban 24 folyamatosan változó bor szerepel, melléjük jön 5-6 másik az éppen aktuális heti tematika szerint, és minden héten van legalább egy kóstolóestünk, amelynek a különleges tételei a készlet erejéig szintén kóstolhatóak. Igyekszünk mindig frissek és egy kicsit szezonálisak is lenni, így télen inkább a vörös, nyáron a rozé és a pezsgő kerül túlsúlyba.

A Debreceni Agrártudományi Egyetemen végeztél. Hogyan kerültél a borok közelébe?

Véletlenül. Diploma után még Amszterdamban is szereztem egy szakmérnöki oklevelet, és hazatérve a Földművelésügyi Minisztériumban kezdtem dolgozni. Az első munkanapomon megismertem az új kollégáimat, és aki a boros ügyekért volt felelős, mindjárt meg is invitált az éppen kezdődő borfesztiválra. Elfogadtam a meghívást, és megpecsételődött a sorsom. Attól kezdve rendszeres vendége lettem az exkluzív kóstolóknak, jártam a borvidékeket, megismerkedtem a borászokkal, aztán elvégeztem a WSET-tanfolyamokat, és 2012-ben beiratkoztam a ruszti diplomakurzusra. Akkor – talán egy kicsit ennek hatására – nyitottam meg a Finewines borkereskedést. 2015-ben kaptam meg a ruszti diplomát, és azóta én is a nemzetközi borakadémikusok zártkörű hazai klubjába tartozom.Mi jellemzi a Finewines kínálatát?

Mivel az egész egy riesling.hu nevű webshopból nőtt ki, a kezdetektől nagyon komoly nálunk a felhozatal rajnai rizlingből: öt német borvidék tíz borászatával dolgozom együtt. Az osztrák kínálatot a ruszti kapcsolataim alapján alakítottam ki, aztán jött öt piemonti pincészet, ahonnan főleg barolót, nebbiolót  és barberát hozok be. Ezt afféle missziónak tekintem, mert ezek nem igazán népszerű fajták itthon, leginkább a képzett borfogyasztók értékelik. A Rhône völgyéből három, Burgundiából két borászat a partnerem, az egyik egy komoly, jól ismert név, drága borokkal, a másik egy kisebb, családi pince, némiképpen populárisabb, de nagyon egyedi stílussal és karakterrel. Az idén szeretném felfrissíteni az oregoni kapcsolataimat, az új szerelem pedig a champagne. Három eltérő stílusú termelőt választottam, így van egy könnyebben érthető, egy extravagáns, és egy nagyon elegáns pezsgő a kínálatunkban. A legújabb partnerem pedig egy patinás szicíliai borászat, a maga fűszeres, gazdag, mégis kifinomult boraival.

Mindez hány palackot jelent évente?

A borbár megnyitása óta nőtt a mennyiség, jelenleg 8-10 ezer palack bor jön be az országba a Finewineson keresztül, de nem kerül mind a fogyasztókhoz. Sok olyan bort vásárolok, aminek kell az érlelés, ezeket elfektetem a saját pincémben néhány évig.Ez az a luxus, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak, hiszen amíg nem adod el a bort, áll benne a pénzed. Hogyan vagy erre képes?

Úgy, hogy van egy másik vállalkozásom is, tehát alapvetően nem a borokból élek. Megnyugtató a tudat, hogy nincs profitkényszer, mert az elfektetett tételek az idő előrehaladtával egyre szebbek, egyre értékesebbek lesznek, így a vásárlóimnak egy-egy boron keresztül valóban különleges élményt tudok nyújtani. Gyakran bontunk olyan borokat a bárban, amelyek messze felülmúlnak minden várakozást. Ilyenkor mi is a vendégekkel együtt örülünk, és élvezzük a pillanatot.
 
Fotó:
facebook

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (77) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (275) borász (47) borászok borásza (9) borbár (30) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (117) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (196) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (81) eger (41) egészséges (9) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (129) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (29) fesztivál (40) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (68) furmint február (10) gin (6) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (19) gyümölcsös (4) hárslevelű (14) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (128) iszunk (8) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (41) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (20) olaszrizling (25) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (155) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (18) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (10) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (35) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (20) tokaj (121) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (87) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (33) utazunk (15) vacsora (9) verseny (11) villány (12) villányi borvidék (59) vörösbor (46) vylyan (19) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)