Vissza

Euforikus pillanatok

2016.05.07. | Szabó Edit
„Megpróbáltam megőrizni a hidegvéremet, de be kell vallanom, hogy euforikus pillanatokat okozott a borok nyitás utáni kóstolása, ugyanis szinte kivétel nélkül mindegyik tökéletes állapotban volt” - nyilatkozta a Borsmentának Szik Mátyás sommelier az 1800-as, 1900-as években született borok kóstolása után.
 

Különleges borkóstolóra invitálta nemrég Bacsó András, a Tokaj Oremus Pincészet birtokigazgatója a Tokaji borvidék meghatározó szereplőit. A Tokaji Aszú 140 éve címmel megrendezett programon 9 csodaszép aszú vonult végig a képzeletbeli kifutón, az 1866-os évjárattól 2006-ig. 140 év történelme aszúcseppekben elmesélve. A borokat Szik Mátyás háromszoros magyar sommelier-bajnok mutatta be. Vele beszélgettünk a kóstoló után.
 
 
 
 
Mire gondoltál, mit éreztél, amikor Bacsó András felkért erre a feladatra?
 
Már akkor is rendkívül megtisztelőnek éreztem, hogy engem kértek fel a borok bemutatására, így utólag pedig nemcsak megtisztelve érzem magam, hanem hálás is vagyok érte. Nem mondom, amikor másodszorra is végiggondoltam, hogy mi a feladat, eléggé ijesztőnek hangzott. Bacsó András arra kért, beszéljek a Tokaji borvidék meghatározó alakjainak, a nagybirtokok tulajdonosainak és irányítóinak az elmúlt 150 év legizgalmasabb aszúiról és legnagyszerűbb évjáratairól. Ez már akkor is komoly kihívás, ha nem töröm bele a dugót egy 140 éves borba. Szerencsére eléggé kihívásorientált fickó vagyok.
 
Mi volt eddig a legidősebb bor, amit kóstoltál?
 
Foglalkoztat a borok öregedésének kérdése, nagyon kíváncsi vagyok, hogyan hat az idő a világ különböző borvidékein született, kimagasló tételekre. Izgatottan kóstolom a régebbi évjáratú champagne-okat, de a fehér-, az édes és a vörösborokat is. Talán azért van bennem ez a felfokozott érdeklődés, mert eredetileg történésznek készültem. A múlt századnál messzebbre eddig még nem volt alkalmam visszamenni az időben, az Oremus kóstolója előtt egy 1920-as években született aszú volt a legöregebb bor, amivel találkoztam.
 
Amikor készültél erre az eseményre, nyilván sok mindent végiggondoltál. Mit vártál a boroktól?
 
Az ember ilyenkor elsősorban élményt vár, még ha nem is feltétlenül borélményt, de mindenképpen úgy képzeli, hogy hatni fog majd rá az az illat, az az aroma, ami kiszabadul a palackból. Más szóval értékelhető aromajegyeket vártam, és ezzel kapcsolatban a borok többségénél nem is kellett csalódnom.
 
Tudtál a borok előéletéről valamit, vagy csupán a történelmi ismereteidre hagyatkozhattál?
 
Az ilyen régi borok esetében túl sok forrás sajnos nem áll rendelkezésre, viszonylag szegényes a dokumentáció. Mindennek utánanéztem, aminek csak lehetett, megpróbáltam megismerni a borok előéletét, a történelmi kort, amiben születtek, és közben erőteljesen reménykedtem, hogy valóban az eredeti palackok eredeti tartalmát fogjuk majd kóstolni. Sajnos ilyen esetekben mindig felmerül a hamisítás kérdése, de azt kell mondjam, hogy ezek a borok teljesen megbízható forrásból érkeztek, a valódiságukhoz aligha fér kétség.
 
Milyen módszerekkel kell nyitni ezeket a palackokat? Milyen állapotban voltak a dugók?
 
A módszer alapvetően nagyon hasonló egy nem túl régi évjárat borának bontásához. A különbség abban van, hogy itt soha nem lehetünk bizonyosak abban, hogy a palack megfelelően volt tárolva. Amennyiben igen – és a palackok többségénél szerencsére így volt –, a dugók szinte maguktól, egyben jönnek ki a palackokból. Volt a sorban 2-3 „átdugózott” tétel, ami azt jelenti, hogy megfelelő helyen szakemberek végeztek dugócserét a bor megóvása érdekében, de a két legrégebbi palackban még az eredeti dugó volt. Aggódtam is a nyitáskor, és nem is alaptalanul, hiszen itt már szó szerint belekorhadt a parafa az üvegbe, átázott és forgácsolódott. Ilyenkor egyébként érdemes azt a taktikát követni, hogy megpróbálunk a palack nyaka és a dugó közé egy kevés levegőt juttatni, hogy a parafa kevésbé tapadjon az üveg falára, mert így könnyebben szabadul az „idő fogságából".
 
Valamennyi palackot te nyitottad ki, és a borokat szűrted, dekantáltad. Nyilván meg is nézted rögtön nyitás után, hogy milyen az állapotuk. Hogyan változtak a dekantálás után?
 
Megpróbáltam megőrizni a hidegvéremet, de be kell vallanom, hogy euforikus pillanatokat okozott a borok nyitás utáni kóstolása, ugyanis szinte kivétel nélkül mindegyik tökéletes állapotban volt. Néhánynak közülük kifejezetten jót tett a levegő, de be kell vallanom, hogy a két legidősebb, az 1866-os és az 1876-os aszú a bontást követően még szebb volt. Azért, tegyük hozzá, így sincs okunk panaszra.
 
Ha már itt tartunk: melyik bor okozott meglepetést, melyik csalódást, melyiket találtad igazán klasszisnak, és melyikre mondanád, hogy száz év múlva is ilyen lesz?
 
A borok önmagukban is nagyon izgalmasak voltak, vertikálisan kóstolva pedig még inkább. Az 1927-es és az 1941-es nem mutatott jó formát, viszont az 1918-as vélhetően még hosszú ideig életem borélménye marad. Ebben a borban még van potenciál, hogy ezt a formáját megőrzi, abban biztos vagyok, de szerintem még néhány évtizedig fejlődik, és továbbra is előnyére változik.
 
Meggyőzött-e téged ez a kóstoló Tokaj nagyságáról, igazolva láttad-e, hogy az ott született borok valóban a világ egyedülálló alkotásai?
 
Tokaj-Hegyalja nagyságához és egyediségéhez eddig sem fért kétség, de ennél tökéletesebb visszaigazolásra, úgy vélem, nincs szükség. Meggyőződésem, hogy érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a természetes édes borokra még akkor is, ha tudjuk jól, hogy a nemzetközi ízlés most inkább a szárazaknak kedvez.
 
Maradt benned hiányérzet?
 
Ezek után? Dehogy! Remek hangulatú, igazán exkluzív kóstoló volt. Köszönöm a meghívást, és ezúton is gratulálok az azóta Borászok Borászává választott Bacsó Andrásnak!




Fotó: Csíkszentmihályi Márton
 













címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)