2017.05.06. | Szabó Edit
Megjelent a legfrissebb Balatoni Gasztrotérkép, a magyar tenger legjobb helyeinek gyereklepedőnyi bedekkere. Az idei kiadványról az ötletgazdát, Szauer Juditot kérdeztük…
 

A Balatoni Gasztrotérkép még alig kétéves, de máris úgy érezzük, bajban lennénk nélküle. A tó körül télen-nyáron nyitva tartó, színvonalas vendéglátóhelyek rajzos listája nemcsak az eligazodásban segít, de rengeteg ötletet is ad. Hogyan indítottátok útjára?

Imádom a Balatont, rajongok érte, és soha nem értettem, hogy miért szűnik meg az élet a tó körül augusztus végén. A barátaim folyton azt mondták, nem jönnek ősszel a Balatonra, mert nincs nyitva semmi, a vendéglősök pedig azt mondták, nem nyitnak ki ősztől, úgyse jön senki. Sokat töprengtem, hogyan lehetne kilépni ebből az ördögi körből, és egy kicsit megnyújtani a szezont, hiszen ez a vidék nem csak nyáron gyönyörű. Amikor megszületett a gondolat, Budavári Dóra kolléganőmmel elhívtuk villásreggelizni a balatoni vendéglátás néhány ikonikus alakját, és vázoltuk nekik a terveket. Szerencsére mindenkinek tetszett az ötlet, és nem kellett túl sok rábeszélés, hogy támogassák az elképzeléseinket.



Az első, Csopak-Füred-Tihany-Paloznak térségét bemutató Gasztrotérkép még csak 10 ezer példányban jelent meg, a déli parti és a következő északi parti kiadvány is hasonló mennyiségben készült, az idei azonban már az egész Balatont körülöleli, és 200 ezer példány lát napvilágot. Minek köszönhető ez az örvendetes, ám ugrásszerű növekedés?

Nagyon pozitív volt az eddigi térképek fogadtatása, de ekkorát nem tudtunk volna lépni ilyen rövid idő alatt. Az idén együttműködő partnerünk lett a MOL Nagyon Balaton, és a térképek benne lesznek a májusban megjelenő Nagyon Balaton Magazinban is.

Hatvanhat helyszín szerepel a kiadványban, amelyeknek pontos címét, leírását, elérhetőségét és egyéb koordinátáit a hátoldalon listázzátok. Milyen hasznos információkhoz juthatnak az utazók ezen kívül?

Külön jelöltük, melyek a gyerek- és kutyabarát helyek, hol kínálnak gyermekmenüt, honnan szép a kilátás, hol van pincészet, és azt is, hogy hol tölthetjük ott az éjszakát, ha esetleg ránk esteledne a nagy gasztrotúra közepette. Felhívtuk a figyelmet a szezonálisan nyitva tartó helyekre, és azokra is, amelyek újak a térképen.



Többször hangsúlyoztátok, hogy a kiadvány a magas minőségű, egész évben nyitva tartó szolgáltatókat népszerűsíti. Hogyan döntitek el, hogy egy hely megfelel-e a szigorú kritériumoknak, vagy sem?

A kiadvány gasztronómiai tanácsadója Jakabffy László, az ő megkérdőjelezhetetlen szakértelmére támaszkodva állítottuk össze a partnerek listáját. Szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy a Balatonnál minden nagyon drága, és alacsony a vendéglátóhelyek színvonala. Mi azokat a helyeket mutatjuk meg, amelyekben biztosan nem fognak csalódni a vendégek.



A térkép megjelenése alkalmából szervezett sajtóeseményen a balatoni vendéglátás színe-java részt vett. Nagyon tarka volt a kép…

Ó, nagyon sok szuper arc van körülöttünk, vendéglősök, borászok, szállodások, pálinkások, és ők mind megérdemlik, hogy bebizonyítsuk: nem ér véget augusztus 20-án a balatoni szezon. Ők már nem úgy tekintenek egymásra, mint ellenfélre vagy konkurenciára, hanem mint jó szomszédra, akivel érdemes összefogni, mert együtt többre mennek. Több olyan partnerünk is van, akinek már nem lenne fontos, hogy rajta legyen a térképen, anélkül is megtalálják őket a vendégek, mégis csatlakoztak, hogy jó példával járjanak elöl, mert az egész régió fejlődést tartják szem előtt, és hosszú távban gondolkodnak.



A figyelmünkbe ajánlanál néhány helyet, amit mindenképpen meg kell látogatnunk, ha a Balatonnál járunk?

A balatonszemesi Kistücsök Étterem szerintem kihagyhatatlan, csakúgy, mint a káptalantóti Istvándy Birtok és Piknikbár, ahonnan pazar a kilátás, és a szürke marhák ott sétálnak a terasz körül. Ez sajnos szezonális helyszín, ami természetes, hiszen nincs hová bemenekülni a hideg elől. Frissen került fel a térképre a balatonvilágosi Hedon Sörfőzde, ahol nemcsak kóstolni, üzemet látogatni is erősen ajánlott, aztán a Paletta Bisztró a keszthelyi kikötőben, aminek nagyon szeretem a hangulatát, és a Pláne Borterasz Badacsonytomajban, ahol megkóstolhatjuk a környék fiatal borászainak borait, és még a kávéjuk is jó. A bortúrázók egyébként nagyon sok jó ötletet kapnak, hiszen szerepel a kiadványban többek között a Sabar Borház, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok, a Váli Fogadó és a Jásdi Borterasz is.



A tótól kicsit távolabb eső helyek közül a bázakerettyei Bonne Chance Hotel és Étterem az egyik kedvencem, ott nemrég új séf állt munkába, sokat várunk tőle, a somlói Kreinbacher Birtokon pedig világbajnok pezsgőkből válogathatunk, és természetesen ott lehet tölteni az éjszakát is. De nagyon szeretem a zamárdi Gyümölcs Wellness Központot, ahol Pach Gábor szuper díjnyertes pálinkáit lehet megkóstolni, a Morzsa és a Zománc bisztrót, na meg a Kővirágot az északi parton, és persze Laposáék gyönyörű teraszát Badacsonyban. Különben pedig, hidd el, mindegyik hely megér egy vagy több látogatást, tényleg érdemes használni a térképet.



A kiadvány megjelenését a benne lévő vállalkozók finanszírozzák?

Részben igen. Van egy éves tagdíjunk, de azzal nemcsak a térképen való megjelenés, hanem egy egész éves kampány is együtt jár. Aki csatlakozik hozzánk, tagjává válik egy klubnak, aminek számtalan előnyét élvezheti. Több naponta frissülő oldalt viszünk, rendezvényeket szervezünk, és elég jó a kapcsolatrendszerünk ahhoz, hogy folyamatosan ellássuk információkkal a potenciális közönséget.



Gondolom, te magad is gyakran tűnsz fel itt vagy ott a Balaton körül. Mit tapasztalsz, növekedett a térképes helyek látogatottsága?

Egyértelműen, és ez abból is látszik, hogy egyre több az őszi-téli extra program a Balaton körül. Sokan mondják, hogy a vendégek a térképpel a kezükben érkeznek, vagy annak segítségével kérnek útbaigazítást. Vagyis úgy tűnik, hogy tényleg hasznos, és ennek mi örülünk a legjobban.



Terveztek a jövőben Gasztrotérképet más tájegységnek is?

Igen, szó van róla, az egyeztetések már folynak, de többet egyelőre nem mondhatok. Most még örüljünk annak, ami itt van a kezünkben. A Balatoni Gasztrotérkép ingyenes, aki teheti, kapjon fel egyet valahol, és fedezze fel a magyar tenger és környéke gasztronómiáját szezon előtt, szezon után, hóban, szélben, napsütésben.
 
Fotó:
Szabó Edit -
facebook
Szabó Miklós - weboldal

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (106) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (131) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (30) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)