Emberséges világ jöjjön!

2020.04.23. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Luka Enikő, a soproni Luka Pincészet tulajdonosa válaszol…
 


Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?

A szőlő mit sem törődik a mi gyarló életünkkel. A szőlő nő, és ugyanúgy megajándékoz az élménnyel, ahogy minden évben: megújul, növekedni kezd, mutatja ezt a gyönyörű, kiegyensúlyozott körforgást, amire csak a természet képes. Szinte egy perc alatt kinőttek a kis zsenge levelek, olyan, mint egy díszes, hímzett párna.



Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?

Nálunk ez az időszak a vörösborok lassú, türelmes érésének időszaka. A rozé az egyetlen, amit most elengedünk, csak a magunk örömére eresztünk ki valamennyit a tartályból. Sajnáljuk, hogy idén nem lesz terasz, ahol a vendégeink a forró nyári hétvégéken egy kicsi jégszívvel a rozéban boldogan csettintettek: ezért megérte ide elbiciklizni…

Sokan a húsvét körüli időszakban jönnek piacra valami újdonsággal. Nálad debütál most valamilyen bor?

A rozé lett volna aktuális… De a húsvét, mint az egyik legkedvesebb ünnepem, nem maradhatott üzenet nélkül. Azt gondoltam, hogy megajándékozom a boraimat kedvelő barátaimat, és meghirdettem egy csomagot, amihez egy általam megrajzolt, megírt borkülönlegességet adtam. Olyan népszerű volt, nem is hittem volna! Egyre csak gyártottam a húsvéti nyuszis palackrajzokat. És képzeld, szinte hihetetlen, de mindenki írt, hogy köszöni, megkapta, olyan is volt, aki lefotózta és elküldte, ezzel is erősítve azt az érzést, hogy a borom az ünnepük része volt. A palackba egyébként egy limitált mennyiségű cuvée került, amelynek így méltó küldetése lett.



Megcsappant-e az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraid iránt?

Igen, de ez természetes, hiszen eddig a gasztronómia volt a legfőbb értékesítési csatorna, és az éttermek átmenetileg bezártak. A borkóstolók is szünetelnek, ami azért szívfájdító, mert el sem tudjátok képzelni, milyen ereje van annak, amikor látom a vendégeken, érzem a mosolyukon, hogy az, amiért évek óta dolgozom, amiben hiszek, megfogja őket, örömet szerez nekik. Nem is tudom leírni… Egyszerűen úgy vagy kitalálva, hogy csak a többi ember szemében találod meg a saját lényedet, ők tükrözik vissza, hogy értékes vagy-e vagy sem… Szóval nagyon nem jó ez így.

Hogyan lehet hozzájutni a boraidhoz?

A kereskedőknél továbbra is minden kapható. A Bortársaság, a soproni Natura Vinotéka és a Tastevino változatlanul árulja a borainkat. A borkóstolók elmaradásának kompenzálásaképpen pedig időről időre változó borcsomagok rendelhetők. Ezekről a honlapomon találnak információt az érdeklődők.



Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?

A jelentős változások közül több olyan van, amit meg tudok rögtön fogalmazni: tanítónő vagyok a kisfiam mellett, kezdő, de egyre sikeresebb informatikus, aki megbirkózik a digitális távoktatással, és persze szakácsnő. De mindezek mellett zajlik egy másik, felforgatóbb erejű változás is bennem: nem lehet ezt a világot úgy folytatni, ahogy a járvány előtt abbahagytuk. Ez persze nagyon sok kérdést vet fel, amelyek álmok, dühöngések, aggodalmak és hosszas csendek formájában marcangolnak. Keresem a válaszokat.

Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?

Jó lenne anyukámmal inni egy finom kávét Eisenstadtban. Körbebringázni a Fertő tavat a Fertőtekergőkkel, és jó lenne személyesen találkozni a családtagjaimmal, barátaimmal.



Mi az, amit régóta szerettél volna megtenni, és most végre jutott rá idő?

Ez nem egy felszabadulás, egy nyári vakáció! Úristen, nagyon nem! Ezért szinte semmit sem tudok csinálni a legégetőbb feladataimon túl, mert az elmaradt álmokhoz, vágyakhoz békés idegállapot kell, és az nem lesz meg mindaddig, amíg átérzem a világban zajló rengeteg felesleges halál fájdalmát…

Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?

Ezt a kérdést kicsi gyerekkoromban nekem is sokszor feltették a szüleim, így azt gondoltam, hogy most én is megkérdezem Brúnótól. Íme a hétéves kisfiam és az ő okos feje:
- elmehessünk Luka nagyihoz,
- ne legyen ez a vírus,
- lehessen vendégeket fogadni a teraszon.



Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?


A jövőt egy kicsit optimistábban látom, mint a jelent. Elég egyértelmű, hogy aki akar, tanul ebből a helyzetből: értékel, megbecsül, összegez. Mert van mit. Például, hogy az anyaföld jelentősége mekkora! Hogy a gyerekeknek, fiataloknak itt van a helyük, a tennivalójuk! Egy szebb, egészségesebb, környezettudatosabb és hazugságmentesebb világot várnék ezek után. És a legfontosabb: hogy emberséges világ jöjjön!



Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?

Halljuk meg azokat a hangokat, amelyeket elnyomott eddig a globalizált, mesterséges világ zaja. Amire rádöbbenti az embereket ez a helyzet, az ne csak rövid ideig tartson, hanem kísérje a cselekedeteiket egy életen át.
 
Fotó:
Szabó Edit -
Luka Pincészet

Beszélgetünk

Nem ismerek lehetetlent

2017.03.04. | Szabó Edit
Dehogy akart borász lenni! Szombathelyen diplomázott, és úgy tervezte, majd festeget egész életében. Édesapja váratlan halála azonban hirtelen felnőtté tette... Luka Enikővel beszélgett…
Iszunk

Gyengébb? Nem!

2017.10.29. | Szabó Hajnalka
Könyvajánló
26 borász, 26 életút, ételek, borok, érzések, gondolatok. Szabó Edit és Dancsecs Ferenc könyve hamarosan kapható a könyvesboltokban...  
Tesztelünk

Luka Pincészet: Kékfrankos 2016

2018.11.27. | Szabó Edit
Tipikus kékfrankos, tanítani lehetne rajta a fajtát. Meggy, cseresznye, csokoládé, fűszerek, az évjáratra jellemző intenzív savakkal kísérve…
Iszunk

Luka Enikőé és Tóth Ferencé a nagydíj

2019.01.04. | Szabó Edit
Megvan a borszakírók 2018-as toplistája! A Magyar Bor Nagydíjat a Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Egri Leányka Superior, valamint a Luka Pincészet 2015-ös Kékfrankos bora nyerte el. Íme a…
Vendégoldal

Jótékonykodnak a borásznők

2019.03.05. | Borsmenta
A Gyengébb? Nem! – Nőnapi borkóstoló valamennyi borász résztvevője lemond aznapi honoráriumáról, és azt a budapesti székhelyű Anyaoltalmazó Alapítvány számára ajánlja fel.  

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (44) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (236) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (6) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (111) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (155) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (273) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (110) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (39) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (83) utazási tippek (44) utazunk (46) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)