Rituális borozások

2020.02.22. | Szabó Edit
Ónodi Eszter, a Katona József Színház művésze régi emlékekről, rituális borozásokról mesél, és az is kiderül, hogy egy-egy előadás közben mi történik a színfalak mögött…
 
 
  1.  
A kislányok többsége színésznő szeretne lenni, te viszont – úgy tudom – egyáltalán nem dédelgettél ilyen álmokat.
 
Nagyon sok minden akartam lenni, a fizikustól a karmesteren át az űrhajósig. És minden szökőévben megfordult a fejemben a színház is, de ugyanolyan komolytalan módon, mint az összes többi.
 
Szeretted a fizikát?
 
Á, semmi érzékem hozzá. Azért akartam fizikus lenni, mert apukám egyszer hazaállított Simonyi Károly egyik könyvével. A fizika kultúrtörténete, ez volt a címe, és annyira izgalmasan tárgyalta a jelenségeket, hogy teljesen magával ragadott. A fizikai számítások viszont egyáltalán nem érdekeltek, a matematikával is hadilábon álltam. Végül magyar-angol szakra mentem, valahogy ez tűnt kézenfekvőnek. A magyar természetes volt, az angol meg úgy jött, hogy tizenhét éves koromban eltöltöttem másfél hónapot az Egyesült Államokban, ahol elég jól megtanultam a nyelvet.


 
Amerikában? Hol?
 
Minnesota államban, a világ végén, egy farmon. Az ott élő családdal töltöttem a mindennapjaimat, nagyon érdekes tapasztalat volt.
 
A színpad iránti vágy a gimnazista éveid alatt erősödött meg benned?
 
Ott már voltak jelek, de még mindig nem vettem komolyan. Az iskolai színjátszókörrel előadtuk A kopasz énekesnőt, és a bemutató után néhány tanár már mondogatta, hogy érdemes lenne a színészi pálya gondolatával foglalkoznom. Magyar-angol szakos egyetemistaként felvételiztem végül a Színművészetire, nagy reményekkel indultam, de a harmadik rostán kiestem.
 
Elkeseredtél?
 
Nem. Valahogy úgy éreztem, hogy még nem volt alkalmam megmutatni, mit tudok. Hallottam, hogy Ascher Tamás minden nyáron színjátszó tábort vezet. Éreztem, hogy oda kell mennem, csak azt nem tudtam, hogyan. Aztán egy szép napon szembe jött velem Ascher a Váci utcán, én meg egyszerűen leszólítottam. Mondtam neki, hogy ő ugyan nem ismer engem, de mindenképpen el akarok menni abba a táborba. Az első sokkhatás után azt mondta, jó, menjek, ő nem garantál semmit, hozzak hálózsákot, a többit majd meglátjuk.


 
Milyen volt?
 
Ha van az ember életében sorsfordító időszak, ezt nyugodtan nevezhetjük annak. A tábor végén Ascher mindenkivel elbeszélgetett. Hogy milyen szavakkal mondta, arra már nem emlékszem, de biztatott, hogy felvételizzek, mert dolgom van ezen a pályán. Egy év alatt letettem az összes vizsgámat az egyetemen, nyáron megírtam a szakdolgozatomat, és ősszel Zsámbéki Gábor elsőéves diákjaként kaptam meg a diplomámat.
 
A Színművészeti után egyenes utad volt a Katona József Színházba?
 
Mondhatjuk így is, máshová ugyanis nem hívtak. Itt viszont mindent megkaptam, amit egy pályakezdő kaphat. Azonnal bedobtak a mélyvízbe, főszerepek sorát játszhattam el, pár év alatt belerázódtam, és viszonylag hamar jöttek a filmek is.
 

 
  1.  
 
Máté Gábor külön kurzust szentelt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a színpadi evésnek. Ilyen nehéz színpadon enni?
 
Nem egyszerű, mert olyankor az ember egészen másra figyel, és persze az se mindegy, hogy mit eszel. Vigyázni kell, nehogy a répa- vagy almadarabka a légcsövedbe menjen, mert rád tör a köhögőroham, és az maga a rémálom. Néhány étel ebből a szempontból teljesen tiltólistás, ilyen a sárgarépa is. Szeretjük, egészséges, jó ropogtatni, de jobb, ha a színpadon nagy ívben elkerülöd.
 
Na és az ivás?
 
Az egy kicsit még kellemetlenebb, mert ha sokat iszol, előbb-utóbb WC-re kell menned, márpedig a színpadról nem akkor jössz le, amikor akarsz. Játszottuk a Katonában az Abigél bulija című előadást, amiben folyamatosan ittunk, mert a történet végére lerészegednek a szereplők. A helyzet Jordán Adél kolléganőm számára volt a leggyilkosabb, mert ő este 7.10-kor felment a színpadra, és egyetlen pillanatra sem jött le. Én csak 7.20-kor kezdtem, de nekem is bent kellett maradnom a végéig. Toltuk magunkba a citromos vizet, mert az úgy néz ki, mint a gin-tonik, de tapsrendkor már alig bírtunk magunkkal. A meghajlás végén azonnal rohantunk a mosdóba. Ez az előadás mindannyiunk számára nagy önfegyelem-gyakorlat volt.


 
A részegség eljátszására nyilván vannak technikák, de kerültél már olyan helyzetbe, hogy a rendező kifejezetten azt kérte, hogy igazi alkoholt igyál színpadon vagy filmen?
 
Előfordult, de nem rendezői kérésre. Az alkimista és a szűz című filmet forgattuk Kamondi Zoltán rendezésében, jó sok évvel ezelőtt, és annak bizonyos részeit Románia kellős közepén, Bözödújfaluban vettük fel, egy nagyon hideg téli reggelen. Előző este még Szeget szeggelt játszottunk a Katonában. Előadás után beültünk egy kisbuszba Haumann Péterrel és Bodnár Erikával, és 12 órán keresztül zötykölődtünk úttalan utakon, míg végre megérkeztünk. Mínusz 20 fok volt. Ott álltam kimerülten, átfagyva, úgy éreztem magam, mint egy zombi. Az egyik öltöztető öreg róka volt már a szakmában, azonnal tudta, hogy mire van szükségem. Fogott egy vizespoharat, belezúdított vagy másfél deci vodkát, és a kezembe nyomta. Nem nagyon iszom tömény alkoholt, próbáltam tiltakozni, de hasztalan. Megittam, és igaza lett. Ez a dózis segített abban, hogy újra érezzem a meleget a csontjaimban. Így éltem túl a napot.
 
Foglalkoztatott színésznő vagy, ha éppen nem színházban játszol, akkor filmet forgatsz, alkalmi produkciókban lépsz fel. Hogyan marad emellett időd a klasszikus családanyai szerepre? Szoktál például főzni otthon?
 
Igen, most már egyre gyakrabban. Gyerekkoromban azt találtam ki, hogy semmiféle konyhatündérségben nem veszek részt. Nem segítettem a nagymamámnak tésztát gyúrni, nem sertepertéltem a konyhában, mikor anyu főzött. Ezt ma már nagyon sajnálom, de így alakult. Amikor megszületett a kisfiam, akkor gondoltam először arra, hogy nem lehet, hogy egy gyerek ne kóstolja meg az anyja főztjét, nekem igenis dolgom az, hogy asztalra teszem a vasárnapi ebédet vagy a szülinapi vacsorát. A barátok és az internet tanácsait követve tettem meg az első lépéseket a konyhában, de már elég jól megy. Próbálok egy kicsit egészségtudatosabban főzni, de a nagy klasszikusok is szerepelnek a repertoáron. Nagyon jó érzés a saját főztömet tálalni a családnak, az bosszant csak, hogy a hosszú előkészületek után egy pillanat alatt elfogy minden.


 
Azt tudjuk, hogy nem szoktál ledönteni másfél deci vodkát egy húzásra, de hogyan viszonyulsz a borhoz?
 
Ha alkoholt iszom, az 90%-ban mindig bor, és nyáron gyakran fröccs. Azt megtanultam, hogy a bor nem játék, és fontos, hogy legalább dupla annyi vizet igyunk hozzá, akkor nem lesz baj. Régebben a vörösbort szerettem, de mostanában inkább a fehérekre vagyok nyitott, és azt külön kedvelem, ha megmutatkozik benne a gyümölcs illata, íze. Ezért szívesen kóstolok illatos fajtákat, nyáron a Balatonnál egy jó rizlinget, de mostanában a furmint fajta izgat nagyon, szeretném minél jobban megismerni.
 
Vörösbort már nem is iszol?
 
De igen, csak ritkábban. A párom (Keszég László rendező – a szerk.) vajdasági születésű, és amikor arra járunk, mindig vásárolunk egy-két palack vranac nevű montenegrói vörösbort, mert azt különösen kedveljük, de nemrég kóstoltam egy villányi cabernet sauvignont, és az is nagyon ízlett. Csak száraz borokat iszom, az édes számomra értelmezhetetlen, és általában társaságban, bár vannak rituális borozások is az életemben.


 
Például?
 
A Katona József Színház egyik emblematikus előadásában, az Ivanovban egy tüdőbeteg nőt játszottam. A harmadik felvonásban volt egy nagyon intenzív veszekedésem a darabbeli férjemmel, és utána már nem tértem vissza a színpadra, a történet szerint ugyanis a nő meghal. Maga a veszekedés a színpadon mindig mélyen felzaklatott, nem volt könnyű utána megnyugodni, ezért sokat jelentett, hogy amikor feldúltan kijöttem a jelenetből, ott várt a büfében kitöltve egy deci fehérbor. Leültem, a következő felvonás alatt nyugodtan megiszogattam, és a tapsrendre már összeszedtem magam.  
 
A nehéz helyzetek feldolgozásában a sport is segít. Úgy tudom, néhány éve rendszeresen futsz…
 
Igen, és nagyon szeretem. 2017-ben futottam le az első félmaratoni távomat, és áprilisban újra starthoz állok a Vivicittán. Szerencsére van időm készülni, mert az idei évadban nem lesz már több színházi bemutatóm.


 
Ez a mi nagy szerencsénk is, hiszen így el tudsz jönni a március 7-ei Gyengébb? Nem! kóstolóra, hogy egy mesterkurzus erejéig a kedvenc boraidról beszélgessünk. Milyen várakozással nézel az este elé?
 
Nagy nyitottság és kíváncsiság van bennem. Bodó Judit furmintjait és Luka Enikő vörösborait fogjuk kóstolni, de nemcsak a borokra, a borászokra is nagyon kíváncsi vagyok. Nem tartom magam harcos feministának, számomra a teljesítmény fontos, és nem az, hogy azt egy nő vagy egy férfi érte el, ahhoz viszont ragaszkodom, hogy az eredmény megítélése és díjazása is ugyanazzal a mércével történjen. A hátrányos megkülönböztetés ellen bármikor felemelem a szavam. Várom azt az estét, biztosan sok nagyszerű emberrel és rengeteg kiváló borral fogok találkozni. Bízom benne, hogy a párom is velem tart majd, hogy együtt fedezhessük fel ezt a világot.
 
Fotó:
Vető Gábor

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)