Abban hiszek, hogy a bor örök

2020.04.14. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Tóth Katalin, az egri Tóth Ferenc Pincészet ügyvezetője válaszol…
 


Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?

A szőlő nem tudja, mi zajlik körülöttünk, oda a legjobb kijárni mostanában. Csend van, béke, nyugalom, és feladat is akad bőven. Szerencsére szép az idő, öröm ott dolgozni. A metszés utáni feladatokat végezzük, támberendezést igazítottunk, szálvesszőt kötöztünk és a talaj tápanyagutánpótlását végeztük az elmúlt hetekben. Mi is kijárunk a kollégákkal, mert úgy döntöttünk, hogy mostantól ezeket a feladatokat egy szűk csapat végzi. Úgy szervezzük a munkát, hogy mindig együtt legyünk, a pincében és a szőlőben is. Most általában két napot töltünk a pincében és hármat a szőlőben.



Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?

A borok kezelése és a házasítás most a legfontosabb feladat, de közben féltő gonddal vigyázzuk és kezeljük az előző évjáratok nagy borait is. 2018 elején elindítottunk egy nagy beruházást, ami most érkezett az utolsó fázisába: a négy meglévő pinceág mellé fúrtunk egy ötödiket, elé épült egy palackozórészleg, fölé pedig egy exkluzív kóstolóhelyiséget álmodtunk. Szerencsére jól haladunk, a csapat példamutató fegyelemmel és nagy körültekintéssel dolgozik. Sokszor gondolok rá, milyen nagy szerencse, hogy éppen ezeket az áldozatkész, alapos, igényes embereket bíztuk meg ezzel a munkával.
 
Sokan a húsvét körüli időszakban jönnek piacra valami újdonsággal. Nálatok debütál most valamilyen bor?

Mindig ilyenkor mutatjuk be a legújabb fehérborainkat, most is lepalackoztuk már a leánykát, és elkészült a 2019-es egri csillagunk is, ami azért fontos, mert az Egri borvidék 2019-es fehér arcát ezzel a borral mutatjuk meg először. Papa mindig készített kadarkából sillert, így ez szinte hagyomány a pincészetünknél. A 2019-es évjárat most kerül piacra, reduktív bor, mert így jobban érezhető a kadarka fűszeres, gyümölcsös ízvilága, de most debütál a 2017-es évjáratú, hordós érlelésű kadarkánk is. A klasszikus boraink új ruhát kapnak, új címkével jelennek meg a piacon.
 
Megcsappant az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraitok iránt?

Szinte minden értékesítési csatornánk elzáródott, hiszen az export leállt, a turizmus megszűnt, az éttermek átmenetileg bezártak. Szerencsére a helyi értékesítésünk valamennyire működik, és a webshopon is tapasztalható aktivitás. Igyekszünk folyamatosan kommunikálni az online médiában, és ennek köszönhetően nőtt a webes értékesítésünk.


 
Hogyan lehet hozzájutni a boraitokhoz?

A nyitva lévő kereskedelmi partnereinknél, a nagyobb üzletláncokban, a Borhálóban természetesen megtalálhatóak a boraink, a webshopunkon megrendelt tételeket ingyen kiszállítjuk, és Egerben, a Kistályai úti feldolgozópincénél személyesen is lehet vásárolni hétköznaponként, délután 3 óráig.
 
Te vagy a Tóth Ferenc Pincészet ügyvezetője. Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?
 
A vezetői tennivalók nem csökkentek, csak átalakultak: sok időt töltök a pincében és a szőlőben. Rengeteget beszélgetünk, és próbáljuk újragondolni, racionalizálni a feladatokat. Erősen figyelünk arra, hogy a munka ugyanúgy menjen tovább, mint eddig, de azt hiszem, hogy a tervezésbe vetett hitemet kezdem egy kicsit elveszíteni. Most az a legfontosabb, hogy jól végezzük a munkát, és majd az élet kijelöli az utat számunkra. Sok minden miatt kell most aggódnom. Nyugtalanít, hogy milyen lesz a szőlő és a pince helyzete a következő években, de a lányom orvos, őt is féltem nagyon. Minden nap izgulok, hogy milyen telefonhívást kapok. A fiam otthon tanul, mint minden gyerek, ki kellett alakítanunk egy komoly napirendet, hogy ne egy vég nélküli tanítási szünetként élje meg ezt az időszakot. Most már kezd összeállni a napi rutin, még az edzéseit is megkapja online, így nem marad ki a mindennapos testmozgás sem az életéből. Este pedig leülünk, és megbeszéljük, hogy mi volt az iskolában, mint ahogyan eddig bármikor. Furcsa időket élünk, ezt még nekünk is szoknunk kell.


 
Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?

Szeretnék borkóstolót tartani, élvezni a tavaszi rendezvényeket, találkozni a fogyasztókkal, hallani, mit mondanak a borokról, és nagyon szeretném megkóstolni más pincészetek új tételeit is. Szeretnék úgy élni, mint eddig, élvezni, hogy süt a nap, áttekinteni esténként, hogy másnap mi a teendőm. A naptáram mindig hónapokkal előre megtelt, most meg rá se nézek, mert üres, ami benne volt, azt is ki kellett törölni. Hiányzik a régi életem, és most már kezdenek nagyon hiányozni a barátaim.
 
Mi az, mit régóta szerettél volna megtenni, és most végre van rá időd?

Nincs több időm, mint eddig, csak most mással telik, más jellegű feladatok töltik ki a napjaimat. Az viszont nagyon jó, hogy most sokkal jobban figyelünk a családunkra, a kollégáinkra és a közvetlen környezetünkre.


 
Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?

Egészséget, egészséget és egészséget.
 
Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

Más. Hogy pontosan milyen, nem tudom, de elképzelhetőnek tartom, hogy sok minden egyszerűbben, rendezettebben fog működni a jövőben, és talán megszűnik az az értékválság, amiben eddig éltünk. Annak nagyon örülnék, ha a helyére kerülne az értékrendünk. A boros ágazat nem lesz könnyű helyzetben, az már most látható, és persze nekünk is lesznek nehézségeink. Abban hiszek, hogy a bor örök.


 
Mit üzensz a többieknek?
 
Mindenki vigyázzon magára, és próbálja testben és lélekben egészségesen átvészelni ezt az időszakot!
 
Fotó:
Papp Zoltán
Tóth Ferenc Pincészet

Tesztelünk

Tóth Ferenc Pincészet: Kadarka 2013

2018.03.25. | Szabó Edit
A melegebb tavaszi napok, hűvösebb nyáresték bora, lecsó vagy töltött paprika mellett remekül megállja a helyét, pikáns fűszeressége rendkívül szerethető.
Tesztelünk

Tóth Ferenc Pincészet: Gyöngyöző Fehér 2017

2018.09.11. | Szabó Edit
Szeretettel a kétkedőknek, akik nem gondolták, hogy leánykából is lehet gyöngyözőbort készíteni…  
Iszunk

Luka Enikőé és Tóth Ferencé a nagydíj

2019.01.04. | Szabó Edit
Megvan a borszakírók 2018-as toplistája! A Magyar Bor Nagydíjat a Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Egri Leányka Superior, valamint a Luka Pincészet 2015-ös Kékfrankos bora nyerte el. Íme a…
Beszélgetünk

A bor a lényeg

2019.02.09. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Katalinnal
Éjfélkor született, szüret idején, tisztességtudóan megvárva, hogy édesanyja végigdolgozhassa a napot a szőlőben. Tóth Katalin, az egri Tóth Ferenc Pincészet ügyvezetője büszkén folytat…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (194) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (119) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)