Vissza
Újra itt a Tokaji Ősz!
2018.09.05. | Szabó Edit
Szeptember 14-16. között újra itt a Tokaji Ősz, Tokaj-Hegyalja ikonikus borgasztronómiai eseménye. A 15 éve sikeres rendezvény idei újdonságairól a főszervezőt, Szilágyi-Tréba Esztert kérdeztük…
Évek óta hagyomány már, hogy szeptember közepén összegyűlnek Tokaj-Hegyalján a borvidék rajongói, hogy együtt köszöntsék a tokaji őszt. Milyen célokkal jött létre az első, és hogyan alakult a rendezvény az eltelt évek alatt?
A Tokaji Őszt 15 évvel ezelőtt álmodta meg két fiatal miskolci üzletember, Pecsenye Roland és Vinnai Balázs. Mindketten csodálták a borvidéket, az itt élő és dolgozó borászokat, a tokaji borokat, és szerették volna mindezt másoknak is megmutatni. Leginkább azoknak a hozzájuk hasonlóan igényes borkedvelőknek, akik sokszor messzi-messzi helyekre utaztak a jó borokért, nem is sejtve, hogy kis hazánkban milyen kincsek rejtőznek. A rendezvény az eltelt évek alatt egyre ismertebbé, egyre népszerűbbé vált, de mostanáig megőrizte rangját és méltóságát, és exkluzív tartalmával magasan kiemelkedik a hagyományos boros rendezvények sorából.
![](/userfiles/Demeter%20Zolt%C3%A1n.jpeg)
Te mióta veszel részt a Tokaji Ősz szervezésében? Milyen személyes ambíciók vezetnek ebben a munkában?
Három éve csatlakoztam a tokaj.hu csapatához. Mi szervezzük a Tokaji Őszt, és mi bábáskodtunk a furmint pohár megszületésénél is, ami egy másik csodálatos történet. Élvezem ezt a munkát, és a borvidéket járva minden nap rádöbbenek, hogy mennyire szerencsés vagyok. Az ember itt eggyé lesz a tájjal, a tőkékkel. Hiszek Tokajban, tudom, hogy az itt születő boroknak nincs párja sehol a világon, és biztos vagyok abban, hogy ha egyetlen magyar borvidék volna hivatott az országot képviselni a nemzetközi mezőnyben, az csakis Tokaj lehetne.
![](/userfiles/Eszter%20%C3%A9s%20Laci%20(2).jpeg)
Azt mondtad, hogy a Tokaji Ősz kiemelkedik a hagyományos boros rendezvények sorából. Mi adja a különlegességét?
Az, hogy valamennyi hegyaljai borász szereti és magáénak érzi. „Féltve őrzött furmintok, hét lakattal őrzött történelmi pincék, exkluzív kóstolóhelyek ajtajai nyílnak szeptemberben a Tokaji Ősz vendégei előtt” – olvasható az esemény meghívójában, és amikor ezt a szöveget írtam, nem hangzatos szlogent kerestem, csupán a tényeket soroltam. A Tokaji Ősz Tokaj-Hegyalja presztízsrendezvénye. Itt mutatja meg a borvidék, hogy mire is képes valójában. Ennek fényében olyan borértő vendégeket várunk, akik értik, szeretik a tiszta, stílusos, összetéveszthetetlenül ásványos és nyílegyenes savgerincű, méltán világhírű tokaji borokat.
![](/userfiles/TvzuOi_o.jpeg)
Hogyan épül fel a rendezvény?
Alapkoncepciónk szerint a „minél szebben – minél többet” elvét követjük. Szeretnénk a rendelkezésünkre álló szűk három nap alatt minél többet megmutatni a borvidékből, és az a célunk, hogy a vendégeink felhőtlenül, gondtalanul élvezzék a velünk töltött időt. Pénteken kiszállnak az autójukból a szálloda előtt, és a slusszkulcsot nyugodtan elfelejthetik egészen vasárnap délutánig, mert transzferbuszaink a rendelkezésükre állnak.
Pénteken kis létszámú borvacsorákkal hangolódunk a borvidékre, és minden asztalnál ül majd legalább egy igazi tokaji „nagyágyú” borkészítő a vendégek között. Szombaton délelőtt öt jelentős bortermelő település várja a csoportokat, és minden helyszínen több borász személyesen tart majd kóstolót. Szombat este pedig – hogy divatos szóval éljek – „high-end party” lesz a mádi Holdvölgy Pincészet gyönyörű kertjében, ahol egész estés borbár, gourmet vacsora és egyéb kalandok várják a vendégeket. A vasárnap is tartogat meglepetést: szüreti hangulattal, dűlőtúrával és szüreti piknikkel búcsúzik a Tokaji Ősz.
![](/userfiles/40048705_2505897179451837_6910345866637213696_o%20(2).jpg)
A borászok jelenlétében zajló péntek esti borvacsorák nagyon izgalmasnak ígérkeznek. Elárulnál róluk néhány kulisszatitkot?
Ez a két vacsora az idei nagy kedvencem. Igazi bensőséges, együtt ülős, beszélgetős programot szeretnénk. Mindkét vacsorán 4-4 borász vesz részt, így megeshet, hogy valaki Szepsy István vagy éppen Áts Károly asztaltársaságában kóstolgatja a fogásokat. A menükről részletesen nem szeretnék beszélni, annyit viszont elárulok, hogy ámulva hallgattam a szakácsok terveit.
![](/userfiles/Bor%C3%A1szok%20vacsor%C3%A1ja%20(2)(1).jpg)
Mi a tapasztalatod, mennyire segíti a program a tokaji borok ismertebbé válását? Vannak-e visszatérő vendégek, alakult-e ki törzsvásárlói közönség a látogatókból?
A legstabilabb törzsvendégeink minden évben visszajárnak, ők jelentik a fix pontot az életünkben, és örvendetes, hogy ez a szám folyamatosan növekszik. Bevallom, ezen cseppet sem csodálkozom, hiszen magam is Tokaj szerelmese vagyok, és tudom, hogy ez a borvidék rabul ejti az embert. Aki egyszer járt itt, mindig megdobban a szíve, valahányszor meghallja Tokaj nevét.
![](/userfiles/irDXBxBw.jpeg)
Te személy szerint melyik programot várod legjobban? Mindegyiken nem lehetsz jelen egyszerre, de ha hármat ki kellene emelned, melyek lennének azok?
Ne kérd, hogy válasszak, én mindig azt a programot szeretem legjobban, amelyikről éppen beszélek. Évek óta ebben élek, és egyszerűen nem tudom megunni, mert minden év és minden évjárat más, minden bor tele van meglepetésekkel. Várom a péntek esti borászvacsorákat, mert jólesik együtt lenni a borászokkal. Nagyszerű, elhivatott emberek, akiknek a bűvkörében jó eltölteni egy estét. De várom a másnapi kóstolókat is, mert ilyenkor mindenki beletesz apait-anyait, és ezekből az emlékekből még évekig lehet élni. Különlegesnek ígérkezik a szombat esti záróparti is a Holdvölgynél, hiszen a borászat olyan arcát ismerhetjük meg, ami egy bordeaux-i top pincészetnek is díszére válna. El kell jönni, mert jó érzés egy kicsit sütkérezni abban a fényben, amit az itt élő borászok árasztanak. Hidd el, aki egyszer eljön a Tokaji Őszre, meglátja ezt a vidéket, megismeri ezeket az embereket, és megkóstolja a borokat, büszke lesz arra, hogy ebben az országban élhet.
![](/userfiles/37886244_2447013028673586_4582175457050361856_o%20(2).jpg)
A részletes programokért katt IDE!
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto
-
weboldal