Világszép Bagatelle

2018.12.20. | Lovranits Júlia
Csúcsminőség, báj, gyermekközpontúság. A Villa Bagatelle-nél mindez egyszerre lehetséges. A budapesti vendéglátóhely remek reggelijéről híres, de azt kevesen tudják, hogy az alapítók gyermekvédelemben élő gyerekeket is támogatnak…
 

A budai tornyocskás épületben működő étteremről és pékségről már korábban is írtunk, de akik itt ebédelnek, reggeliznek vagy fogadást adnak, talán nem is tudják, hogy az alapító házaspár, Wirtz Ágnes és Albrecht Wirtz nem csak a Villa kialakításánál vette egyedülálló módon figyelembe a gyerekek szempontjait. A Villa Bagatelle nagyon komoly, segítő hátországa a Világszép Alapítványnak, melynek szintén Ágnesék a megálmodói.

Az alapítvány és a vendéglátóhely munkájáról Szente Csillával, a Villa Bagatelle értékesítési és marketingvezetőjével és Zalka Csenge mesemondóval beszélgettünk.


 
Bistro, Brótpékség, szalon és cukrászda. Ennyi minden egyetlen épületben?

Csilla: Pontosan. Mi most a Bistróban ülünk, ahol főleg reggelit kínálunk, de már ebédelni is egyre többen jönnek hozzánk, az alsó szinten van a Brótpékség, a rendezvényterem pedig az emeleten kapott helyet. 2010-ben kezdte meg működését a Villa, és akkor jött létre a Világszép Alapítvány is. 2012-ben pedig megnyitottuk a MOM Parkban a Villa kistestvérét, a Bagatellinit, ami a nyugalom kis szigete egy bevásárlóközpont pörgős ritmusában.

A Villa Bagatelle reggelijét sokan a város legjobbjaként tartják számon. Miért helyeztek erre ekkora hangsúlyt?

Csilla: Ágnes és Albrecht imádnak reggelizni, ragaszkodtak hozzá, hogy tegyük feledhetetlenné a nap első étkezését a vendégeink számára. Pékmesterünk, Csák László Franciaországban és Németországban szerzett tapasztalatait „süti” bele a kenyerekbe. Nálunk minden pékáru helyben készül, ellenőrzött alapanyagokból, adalékanyag-mentesen, így pontosan tudjuk, hogy ami a tányérra kerül, az nemcsak friss, hanem egészséges is. Az pedig, hogy a reggeli mellett ebédétlapunk is ilyen népszerűvé válhatott, Nagy Tamás séfünknek és csapatának köszönhetőA műhelyben édességek is készülnek. Például a híressé vált csigatorony, amit párás szemmel emleget mindenki, aki kóstolta. Mi adja a különlegességét?

Csilla: A formájában rejlik a titok. Nem lapos, mint a csiga, hanem magas, ezért rengeteg töltelék belefér. Csák László álmodta meg, és a vendégek tényleg imádják. Sokféle ízben készült már, de a csokis verhetetlen, nem is tudjuk levenni az étlapról.

Talán ezért is imádnak ide járni a gyerekek...

Csilla: Ez csak az egyik ok, bár nagyon vonzó, kétségtelen. Sok kisgyerekes család érkezik hozzánk, emiatt van egy gyereksarkunk, illetve a kertben egy mászóházunk is, és ott a Csigapékség, egy igazi játékház, péklapáttal és kemencével, amit nagyon szeretnek a kicsik. Évente két komolyabb programot tartunk kifejezetten gyerekeknek: tavasszal az Eperfesztiválra, ősszel az Almafesztiválra várjuk őket. A Világszép Alapítvánnyal kapcsolatban lévő mesemondók és óvópedagógusok programokkal, mi pedig mindenféle finomsággal készülünk: a cukrászainkkal együtt lehet gyúrni, dagasztani, süteményeket készíteni.A gyermekek támogatása és szeretete a Wirtz házaspár számára nem csupán abban nyilvánul meg, hogy gyerekbarát hellyé alakították a Villa Bagatelle-t. Ők hívták életre a Világszép Alapítványt is…

Csenge: Az Alapítvány azért jött létre, hogy a gyermekvédelemben élő gyerekek minél több egyéni figyelmet, bátorítást kaphassanak, hogy a meséken és más tevékenységeken keresztül átadhassuk nekik a gondolatot, hogy a világ igenis szép, és tele van lehetőségekkel.
Csilla: Az Alapítvány jelmondata, hogy „Egy gyerek egy egész világ.”

Hogyan segíted az alapítvány munkáját? 
 

Csenge: Összerakom a mesetárat, hogy az önkéntes mesemondóinknak ne kelljen a nulláról repertoárt építeni, illetőleg én vagyok a „segélyvonal” túlsó végén, amikor hirtelen szükség van egy meghatározott tematikájú történetre. Mesélni járok az otthonokba, nyári táborokba, és részt veszek az önkéntesek képzésében. Nagyon sokszínű a munkám, most például adventi mesenaptárt készítettem a Villa Bagatelle-nek.Az meg mi fán terem?

Csenge: Képzelj el egy naptárt 24 történettel. Minden napra szól egy mese. A meséket sok példányban kinyomtatjuk, beletesszük egy zsákba, és aki benéz a Brótpékségbe vagy a Bagatellinibe, magával viheti az aznapi történetet.

És viszik?

Csilla: Igen. Van, aki megkérdezi, hogy van-e még a tegnapiból, mert sajnos nem tudott eljönni…

Milyen érzés gyermekvédelemben élő gyerekeknek mesélni? Nem ijedtél meg a feladattól?

Csenge: Amikor csatlakoztam az alapítványhoz, én is átestem az önkéntesképzésen, és nagyon tudatosan készültem a feladatra. Korábban nem volt ehhez hasonló tapasztalatom, de az első pillanattól nagyon élveztem, a gyerekek hihetetlen jó fejek.Jótékony mézeskalács szívek, karrierprogram, mentorképzés. Mihez kapcsolódnak ezek a hívószavak?

Csilla: A mézeskalács szívek idén 9. alkalommal kerültek fel a karácsonyfáinkra a Brótpékségben és a Bagatelliniben. A programot a kezdetekkor indítottuk, Wirtz Ágnes ötlete alapján. Az a lényege, hogy egy mézeskalács-készítő megsüt egy hatalmas adag mézeskalács szívet, és mindegyikre ráírja egy-egy gyerek nevét, életkorát és a karácsonyi kívánságát. A szívecskéket felakasztjuk a karácsonyfánkra, és a vendégek választhatnak, hogy melyik gyerek kívánságát szeretnék teljesíteni. Aki leakaszt a fáról egy szívet, teljesíti a rajta szereplő kérést, vagyis megvásárolja az ajándékot, és becsomagolva visszahozza nekünk, mi pedig eljuttatjuk a megfelelő helyre, így minden gyereknek teljesül a karácsonyi kívánsága. A vendégek nagyon szeretik ezt, minden évben várják, hogy mikor kerülnek fel a fára a szívek.

Mindig elfogy az összes?

Csilla: Igen. Ha véletlenül marad néhány különlegesebb kérés, azt teljesítjük mi, de egy gyerek se marad ajándék nélkül.Na és a karrierprogram?

Csilla: Dolgoznak velünk olyan fiatalok is, akikkel az alapítvány évek óta kapcsolatban áll, nyomon követik az életüket, foglalkozásokkal támogatják őket. Vannak, akik diákként jelentkeztek hozzánk, mások a szakmai gyakorlatukat töltik nálunk, és olyan fiatal is van, aki már felnőttként vált a munkatársunkká. Az a célunk, hogy ezáltal megismerjenek egy valódi munkahelyi közeget, és gyakorlati tapasztalatot szerezzenek a vendéglátásban, mindemellett ugyanolyan feltételeknek kell megfelelniük nálunk, mint bármelyik munkatársunknak.

Csenge: A karrierprogram mellett most már van mentorprogramunk is, melynek keretei között önkéntes mentorokat képzünk. A mentorok aztán egy-egy gyerekkel foglalkoznak heti rendszerességgel, minőségi időt töltenek velük, és megadják nekik azt az egyéni figyelmet, amihez különben ritkán jutnak hozzá. Az első mentorcsoportunk képzése nemrég fejeződött be, izgatottan várjuk, hogyan működik majd az elképzelés a gyakorlatban.Hogyan lehet valaki az alapítvány önkéntese?

Általában ősszel toborozzuk az új önkénteseinket, most a „Jótékony mézeskalács szívek” programban lehet részt venni, és teljesíteni a gyerekek kívánságait.
 
Fotó:
facebook
Lovranits Júlia

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)