A GoVolcanic és a gasztronómia

2019.11.26. | Szabó Edit
Az első adventi hétvégén, november 30-án és december 1-jén tartják a vulkanikus borok világtalálkozóját Budapesten. A több mint félszáz hazai és külföldi pincészet borai mellé izgalmas gasztronómiai program is társul…
 


Egyedülálló találkozó helyszíne lesz az első adventi hétvégén a Margitszigeten található Holdudvar épülete. Itt rendezik meg a GoVolcanic elnevezésű családi fesztivált, amelyben a tűzhányók, a kövek, a borok és a gasztronómia szerelmesei egyaránt megtalálják a nekik való programot.

A rendezvény elsősorban mégis borfesztivál, hiszen soha nem látott bőségben sorakozik fel a borvilág vulkanikus talajon termett kincseinek színe-java. A több mint harminc hazai pincészet mellett az Etna, Burgenland, Auvergne, Vulture, Soave, a Monti Lessini, az Azori-szigetek, a Ménes-Aradi borvidék, a Szerémség, a Garam mente, a Kanári-szigetek, a kaliforniai Obszidián-hegy és a Golán-fennsík boraival is találkozhatnak az érdeklődők. Hazánk bortermelő vidékei közül a Balaton északi oldaláról, a Mátrából, Egerből, a Bükkből, Tokajból és a Somlóról is érkeznek majd borászatok, hogy bemutassák, hogyan ad egyediséget a vulkáni talaj az ott született boroknak.A borokat olyan komoly nemzetközi szakértők segítségével lehet megízlelni, mint például Adam Gollner, Alder Yarrow MW, Elizabeth Gabay MW, John Szabo MS vagy Roland Velich.

A borkóstolókat geológusok, vulkanológusok előadásai kísérik, lesz ásvány- és kőzetkiállítás, és a kisebbeket gyerekprogramokkal várják a szervezők.

A rendezvény gasztronómiai kínálata is izgalmasnak ígérkezik. Az étkezésről a Porkfolio nevű streetfood csapat, a Cupákos, valamint a Séf és a Kertész gondoskodik, akik Magai Beáta sáfránytermesztő-gombaszakértővel együtt készítik húsmentes fogásaikat. A gasztronómia szereplői gyorskóstolókra is készülnek, így a közönség megízlelheti és meg is vásárolhatja a Zsendice Sajtbolt, valamint a Pusztán Kézműves Sajtműhely sajtjait, a Donum Terrae krémeit, eceteit és olajait, Magai Beáta tésztáit, A Séf és a Kertész zöldségkészítményeit, valamint a By Beans Coffee Bányai-féle kávékülönlegességeit. Az alábbiakban részletesen is bemutatjuk a résztvevőket.


A Porkfolio
Egy őrült streetfood csapat megvett egy 70 éves buszt Amerikában, hazahozta, kiglancolta, és megnyitotta benne az ország egyik legizgalmasabb gasztronómiai vállalkozását. A Porkfolio konyhabusza Budapest külvárosában, a Nótárius utcában parkol, és az ezüstösen csillogó falak mögött őrületes orjalevesek, ropogós csülkök, szédületes rántott húsok és elképesztő szendvicsek készülnek. Aki csak arra jár, törzsvendéggé válik. A GoVolcanicra néhány emblematikus ételüket hozzák magukkal.


 
Íme a menü:
Füstölt csülök, lime-majonéz, édes csili, kesudió
Pörköltszaftos pulled pork, sült paprika, csemegeuborka, gyöngyhagyma, kumkvat
Étcsokimousse kekszmorzsával és házi lekvárral

 
A Cupákos
Gondoltál már arra, hogyan robbannak szét az ízek a szádban egy tökéletesen elkészített fogás elfogyasztása közben? Emlékszel még gyerekkori kedvenc ételedre, amit csak egyetlen ember tudott elkészíteni, de mindig ugyanolyan finomra? Az élményt újra átélheted, ha az első hazai GoVolcanic fesztiválon a Cupákos standjához érsz! Az ételeket személyesen az étterem konyhafőnöke, Tasnádi Ákos tálalja.Íme a menü:
Grillezett kacsamáj, furmint-méz redukció
Vörösboros vaddisznókolbász, áfonyás lilahagyma-lekvár

 
A Séf és a Kertész
A kétszemélyes vállalkozás tagjai a Szentendrei-szigeten található kertjükben vegyszermentesen termesztett zöldségekből és fűszernövényekből készítik zöldségkészítményeiket. A kertész, Török Patrícia termeszti a növényeket, a séf, Horváth Gábor, a Gusteau Kulináris Élményműhely korábbi főszakácsa pedig kombinálja a kert különféle ízeit, így hoz létre egyedi ízvilágú zöldségkrémeket, -ragukat és -lekvárokat, illetve készít fogásokat ezek felhasználásával.Magai Beáta
Magai Beáta az Őrségben él, ott készíti csodálatos házi tésztáit, melyek ízesítéséhez és színezéséhez saját termesztésű sáfrányát és kertje egyéb növényeit használja. A tésztakészítés mellett a másik kedves elfoglaltsága a gombagyűjtés. Szenvedélyesen járja az erdőt, és nem csak magányosan. Nyaranta gombásztúrákat és kézműves táborokat szervez, ahol többek között megfonják azt a vesszőkosarat is, amibe utána összegyűjtik, amit az erdő ad. Bár az évszak nem kedvező a friss gombáknak, Bea, ha talál, azt is hoz magával a fesztiválra, de biztosan lesz nála egy kis szárított vargánya, rókagomba, vegyes erdei gomba, és természetesen mesél is róluk. Vargányás, sáfrányos, csilis, céklás és spenótos tésztáját A Séf és a Kertész zöldségkrémjeivel együtt kóstolhatják a GoVolcanic vendégei.Pusztán Kézműves Sajtműhely
A Pusztán Kézműves Sajtműhely 2018-ban nyílt meg Nagypiriten, a Marcal mente szívében. Az indulást több év tanulás és felkészülés előzte meg. Kis családi műhelyként működnek, összesen tíz jersey, magyartarka és holstein-fríz tehenük van, az ő tejükből készítik egyedi ízvilágú, érlelt és friss sajtjaikat, joghurtjaikat. Törekszenek rá, hogy minél környezettudatosabbak legyenek, ezért joghurtjaikat és krémsajtjaikat kézzel csomagolják, ízléses, visszaváltható üvegekbe zárják, elkerülve a felesleges hulladéktermelést. A GoVolcanic Fesztiválra krémsajtokkal, gomolyákkal, félkemény sajtokkal, bükkfán füstölt parenyicával, somlói omlós sajttal és remete sajttal készülnek.


 
Szívügyem Kispékség
A Budakeszin működő Szívügyem Kispékség 2018 ősze óta erősíti a kézműves kispékségek egyre növekvő táborát. Két anyuka ötlete és eltökéltsége nyomán született a gondolat, hogy a helyi és környéken élő családok számára biztosítva legyen a kovászos, adalékmentes, friss „mindennapi”, azaz a kenyér. Korábbi pályájukat elhagyva, diplomáikat félredobva, kőkemény fizikai és szellemi munkával ugyan, de azóta nap mint nap születnek meg a kiváló minőségű, gondosan összeválogatott lisztekből és egyéb alapanyagokból a kenyerek, amelyeket a GoVolcanic vendégei is megkóstolhatnak.


 
Donum Terrrae
Donum Terrae azt jelenti: a Föld ajándéka. A vállalkozás ízletes és egészséges magolajokat, magkrémeket és gyümölcseceteket készít a legkiválóbb alapanyagokból, készítményeik éppen ezért egyetlen olyan háztartásból sem hiányozhatnak, ahol fontos, hogy zamatokban és tápértékben egyaránt gazdag ételek kerüljenek az asztalra. A Donum Terrae termékei egészségesek, így rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk szervezetünk megfelelő működéséért, ráadásul nagyon finomak, és konyhai felhasználásuk is sokoldalú. Érdemes tőlük ellesni néhány trükköt, de mi magunk is bátran kísérletezhetünk!


 
Zsendice sajtbolt
A Zsendice Sajtbolt elsősorban a magyar kézműves sajtok szerelmeseit várja a Hold utcai, más néven a Belvárosi Piacon. Az üzlet a bükki sajtmester, Sándor Tamás mintaboltjaként indult, de gyorsan megmutatkozott, hogy a fővárosban más kistermelők színvonalas sajtjaira is van igény, így mostanra legalább húsz hazai sajtkészítő, sajtmester termékei közül válogathat, aki betér a Zsendicébe. A Go Volcanic Fesztiválra különleges válogatással készülnek, ugyanis a népszerű sajtmesterek – Ficsor Árpád, Sándor Tamás, Buzás Attila Sándor – sajtjai mellé a Tokaj-Hegyalján található Ízes Örömest Lekvárium és a Csicsörke Lekvár és Szörpműhely lekvárjait is kínálják.


 
A By Beans Coffee bemutatja a Bányai kávékat
 
A budapesti Belvárosi Piacon nyílt specialty kávézó baristái Costa Rica-i babból főzik a kávét a GoVolcanic vendégei számára. De nem is akármilyenből! A cserjéket egy magyar származású földműves, Bányai László gondozza egy Lourdes nevű kisváros körzetében, a vulkáni kúpokkal tagolt Kordillerák közelében. László Miskolcon született, és egy hosszabb amerikai tartózkodás után telepedett le Costa Ricában. Mivel édesapjának volt Tokaj-Hegyalján szőlője, a vulkanikus talaj ízei nem ismeretlenek számára. Kávéit vegyszermentesen, különleges műgonddal készíti, ezért figyelt fel rájuk a magyar barista, Tóth Sándor is, nem is sejtvén, hogy a különleges ízvilágú babokat egy honfitársunk termeszti Közép-Amerikában. A kapcsolat gyorsan létrejött közöttük, és ma már Sándornak köszönhetően egyre több helyen kóstolhatjuk a Bányai kávékat. Aki szereti az izgalmas ízeket, jól teszi, ha a borok kóstolása közben szakít időt egy kávéra a By Beans standjánál! 
A gyorskóstolók programja:
 
Szombaton délelőtt
11.15-11.45
 • A séf és a Kertész + Magai Beáta gombaszakértő – Az Őrség és a Dunakanyar randevúja a konyhában
 • Pusztán Kézműves Sajtműhely – Sajtok a vulkánról
12.15-12.45
 • A séf és a Kertész + Magai Beáta gombaszakértő – Az Őrség és a Dunakanyar randevúja a konyhában
 • Pusztán Kézműves Sajtműhely – Sajtok a vulkánról
 
Szombaton délután
16.15-16.45
 • Donum Terrae: Utazás a magok világában – a termőhelyi jelleg és ami mögötte van
 • Zsendice Sajtbolt: Sajtok és lekvárok a terroir bűvöletében
 
18.15-18.45
 • Donum Terrae: Utazás a magok világában – a termőhelyi jelleg és ami mögötte van
 • Zsendice Sajtbolt: Sajtok és lekvárok a terroir bűvöletében
 
Vasárnap délelőtt
11.15-11.45
 • Donum Terrae: Utazás a magok világában – a termőhelyi jelleg és ami mögötte van
 • Zsendice Sajtbolt: Sajtok és lekvárok a terroir bűvöletében
 
12.15-12.45
 • Donum Terrae: Utazás a magok világában – a termőhelyi jelleg és ami mögötte van
 • Zsendice Sajtbolt: Sajtok és lekvárok a terroir bűvöletében
 
Vasárnap délután
16.15-16.45
 • A séf és a Kertész + Magai Beáta gombaszakértő – Az Őrség és a Dunakanyar randevúja a konyhában
 • Pusztán Kézműves Sajtműhely – Sajtok a vulkánról
 
18.15-18.45
 • A séf és a Kertész + Magai Beáta gombaszakértő – Az Őrség és a Dunakanyar randevúja a konyhában
 • Pusztán Kézműves Sajtműhely – Sajtok a vulkánról
 A teljes programért katt IDE!
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
facebook
Acsai Miklós

Eszünk

Világbajnok tökmagolaj

2017.09.27. | Raab Zsuzsanna
A rangos Great Taste Awards nemzetközi gasztronómiai versenyen idén három csillaggal jutalmazták egy kis horgosi családi vállalkozás, a Donum Terrae tökmagolaját. A sikerhez vezető útró…
Beszélgetünk

A rendszerben van a lényeg

2018.01.06. | Szabó Edit
Beszélgetés Tornai Tamással
A Somló környékének egyik legismertebb vállalkozójává vált, mégis arra a legbüszkébb, hogy tovább álmodhatja édesapja álmait. Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa sok mindent el…
Eszünk

No manír, no panír

2018.01.18. | Szabó Hajnalka
Hús-hús-hús. Ez a szlogen mindent elárul a fél éve nyitott budapesti helyről. Aki a magyar konyha legjobb ízeire vágyik, menjen bátran a Cupákosba! Mi is benéztünk…  
Beszélgetünk

Sosem voltam ilyen boldog

2019.03.09. | Szabó Edit
Beszélgetés Cartwright Évával
Nagy szerencse, hogy Cartwright Éva egyszer csak borboltot nyitott a Somló hegyen. Mióta betette oda a lábát, egyre népszerűbb a hely, és az újságírók egymásnak adják a kilincset. Magya…
Beszélgetünk

Egy életre szóló kaland ígérete

2019.08.03. | Szabó Edit
Beszélgetés Horváth Gáborral
Horváth Gábor július elsején távozott a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely konyhafőnöki posztjáról. A népszerű szakácsot a váltás okairól és az új tervekről kérdeztük…  
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (29) balassa bor (4) balaton (92) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (17) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (23) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (286) borász (52) borászok borásza (11) borbár (33) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (41) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (203) bortúra (27) borvacsora (18) borvendéglő (5) borverseny (26) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (210) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (54) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (142) etyek (21) etyek budai borvidék (23) etyeki kúria (14) fehérbor (56) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (140) iszunk (10) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (18) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (55) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (8) monyo brewing co (6) mór (7) művészinterjú (17) narancsbor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (12) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (4) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (81) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (185) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sauvignon blanc (20) somló (32) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (80) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (6) természetes bor (9) tészta (12) tesztelünk (120) tokaj (140) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (51) utazási tippek (10) utazunk (26) vacsora (10) váli péter (4) vega (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (92) vylyan (23) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)