Vissza

Bárkert a Várkertben

2019.03.14. | Barossné Koós Andrea
„Gasztro-oázis” a budai vár lábánál” – olvasható a Bárkert bistro közösségi oldalán. Szeretjük az oázisokat, már csak ezért is kíváncsiak voltunk a 2017 májusában nyitott budapesti vendéglátóhelyre…
 


Várkert bazár. Kis hazánkban kétségkívül alig van olyan ember, akiben e név hallatán nem dereng fel a 2014-es év, amikor a teljes felújítást követően többször is sikerült átadni az épületegyüttest. Mint ismeretes, az Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz stílusban megalkotott komplexum az 1984-es bezárást követően a teljes pusztulás útjára lépett. A felújítás 2013-ban kezdődött meg, majd egy évvel később jött az átadást övező bonyodalom, de úgy tűnik, mostanra minden a helyére került. Az újjáépítésnek köszönhetően kényelmes lépcsőkön sétálhatunk fel az alsó rakpartról a budai várba, az újjávarázsolt bazár pedig a budai Duna-part egyik legnépszerűbb rendezvényhelyszínévé vált.


 
Ebben az épületben nyitotta meg kapuit a Bárkert bistro, ahol a vendégek tágas, világos térben, zöld növények között fogyaszthatják el az első pillantásra kissé szokatlan, ám mégis ismerős fogásokat. És hogy minek köszönhető ez a kettősség? A Bárkert konyhájában a tradicionális magyar ételeket markáns nemzetközi ízekkel házasítják össze, ennek köszönhető, hogy ami a tányérra kerül, egyszerre hagyományos és meglepő. Ez a kettősség az étterem kialakításában is tetten érhető: a modern belső térben például megtaláljuk a régi várfal egyes részleteit.


 
Az étteremben kellemes zene szól, a pincérek kedvesen hellyel kínálnak, az ember azonnal úgy érzi, jobb helyre nem is jöhetett volna egy hosszú séta után. Jólesik itt megpihenni, böngészni az étlapot, és a meleg étteremből csodálni a Duna-part látványát.
 
Olyan ételeket igyekszünk választani, amelyekben a nemzetközi és a hazai vonal egyaránt jól érvényesül. Marhatatárt és csirkepörköltet rendelünk, és kíváncsian várjuk, mi kerül majd a tányérunkra. Az előbbinek az étlap szerint a savanyított zöldség, az utóbbinak a füstölt paprikás galuska ad majd sajátos karaktert. Bízunk benne, hogy ezek a fogások jól tükrözik a hely elképzelését a vendéglátásról.


 
Már a marhatatár láttán sejtjük, hogy jól választottunk, pincérünk ugyanis a Magyarországon elterjedt, darált húsból készült verzió helyett rusztikusan szeletelt, magvas dijoni mustárral megbolondított marhahúst tesz elénk. Ez a változat sokkal inkább követi a nemzetközi trendet, mint a magyar hagyományokat. A mellé kínált házilag savanyított vörös retek és lila hagyma enyhe savassága remekül belesimult a mustáros ízbe. Mellette a kellemesen roppanós chips kifejezetten könnyed hangulatúvá varázsolja az ételt. Sokan úgy gondolják, hogy a tatár megterhelő a gyomornak, de a jól megválasztott savak és textúrák játéka sokat lágyít ezen az érzésen.


 
A csirkepörkölt Magyarországon szent dolog. Ez az egyik olyan étel, amivel nem lehet viccelni, amiről mindenkinek megvan a maga véleménye, és természetesen mindenki azt szereti a legjobban, amit a nagymamája főzött, az udvaron előző nap még kapirgáló csirke minden alkatrészét felhasználva.
 
A Bárkert csirkepörköltjénél már a tálalás is meglepő, hiszen a hús gombócméretű galuskák kíséretében érkezik, a csirkecombokat kicsontozva formálták újra, és húsos, füstölt szalonnával körbetekerve helyezték a tányérra. Ez utóbbi fantasztikus plusz ízt ad az ételnek, külön kiemelve a füstölt paprikás galuskát. Igazi ízbomba robban a szánkban, az erőteljes fűszerezést lágy tejfölhab ellensúlyozza. Tökéletes volt, nagyvonalú és emlékezetes. Egyetlen morzsányit sem hagytunk a tányéron, és elégedett mosollyal dőlünk hátra. Desszertre most sajnos nem maradt időnk, pedig a túrógombóc nagyon vonzónak látszott, legközelebb azt is kipróbáljuk.


 
Az Ybl Miklós tér környékén van már néhány étterem, valójában nem is értettük, miért van szükség egy újabbra, de a hely barátságos hangulata és az ételek minősége meggyőzött bennünket. Szívesen térünk be ide máskor is, hiszen most már tudjuk, hogy jó kezekben leszünk.
 
Fotó:
facebook
Barossné Koós Andrea

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)