Vissza

Bp BARbq – a füst a fűszerük

2018.06.19. | Szabó Edit
Serényi Zsolt, a TV Paprika tévécsatornáról is ismert „tetovált séf”menő konyhát visz Budapest belvárosában. Érdemes kipróbálni, a Bp BARbq jó ideje vezeti a fővárosi barbecue-helyek sikerlistáját…
 

Serényi Zsoltot a TV Paprikából ismerem. Nem a képernyőről, hanem a stúdióból. E sorok írója volt ugyanis a TV Paprika programigazgatója az első időszakban, amikor az akkor még korántsem ennyire tetovált séf a képernyőre került. Azóta már mindketten megváltunk a csatornától, de mindig örülünk, ha nagy ritkán összetalálkozunk, és megvitathatjuk a dolgok állását.

Nemrég egy kései órán futottunk össze, és Zsolt nagy lelkesedéssel mesélt az Akácfa utcai új helyéről, ahol sajnos még sosem jártam. A vétkes mulasztást pótlandó azonnal megbeszéltünk egy randit, és Zsolt előre figyelmeztetett: éhesen menjek.Amint a Dohány utcáról rákanyarodtam az Akácfára, rögtön megláttam a harsány portált, és örömmel nyugtáztam, hogy „terasz” is van: aki kint szeretne üldögélni, annak néhány asztalnyi hely a rendelkezésére áll, de a nagy üvegajtók is kitárhatók, így a teremben is folyamatos a légmozgás.

Zsolt nem egyedül várt, vele volt üzlettársa, a szintén tetovált Urbán Roland is, aki bartenderként adja tudása legjavát a bolthoz. A falra szerelt tévét a TV Paprikára kapcsolták, Zsolt egyik régi sorozatát ismételték éppen. Jót vigyorogtunk a kölyökképű főszereplőn. Na igen, az idő múlik, de szerintem neki kifejezetten jól áll a kor.


 
Tehát Budapest Barbecue? – teszem fel a kérdést gyanútlanul, mivel a rövidítések ellen berzenkedő újságírói lelkem azonnal kiegészítette a hiányzó részleteket. Harsány tiltakozás volt a válasz. „Nem hiszem el, hogy még te is elrontod” – mondja kicsit megrovóan Zsolt, és igaza van, mert az egy másik, létező hely. Tanuljuk meg tehát: Zsolt és Roland kis éttermének Bp BARbq a neve, és bépének ejtjük, akár tetszik ez nekünk, akár nem. Lehetett volna más nevet választani, de az egyik befektető ragaszkodott ehhez, így hát maradt.

A két fickó külön-külön is megér egy misét, de együtt még jobban működnek. Úgy tervezték, hogy Zsolt majd bemegy a konyhába, Roland pedig beáll a pultba, és ha csak naponta tíz vendég érkezik, akkor sincs gond, ketten elmolyolgatnak szépen, nem kell személyzet se, minek. Ez az elképzelés az első napon megdőlt, és a nyitás után két héttel már akkora ostromot kellett kiállniuk, hogy villámgyorsan megnyomták az „újratervezés” gombot.A koncepció egyébként egyszerű: a barbecue és a streetfood házassága egy hetedik kerületi „étteremben”. Néhány ételükhöz nem is kell szmóker, egy sima gázsütőben is elkészíthetőek. Vannak klasszikus barbecue húsételeik salátával, mac and cheese, töltött krumpli, coleslaw saláta, de a barbecue technológiával elkészített húsokkal megpakolt szendvics is fontos része a kínálatnak; Zsolt a karjára is tetováltatta, mint minden olyasmit, ami számára az életben nélkülözhetetlen. Hatalmas méretű húsokkal dolgoznak, az eredetileg pastrami alapanyagú Reuben szendvics náluk isteni barbecue marhaszeggyel készül, nem csoda, hogy a vendégek imádják.Roland az italkínálatért felel, ami a két srác felfogása szerint ugyanolyan fontos terület, mint az étel, hozzájuk egy koktél miatt is érdemes betérni. Erre a hely logója is utal, a BAR csupa nagybetű. A választék széles, és Roland készen áll arra, hogy a legjobb italokat keverje a vendégek igényei szerint. Sajnos a legtöbben még mindig sört vagy bort rendelnek, de örvendetes, hogy növekszik az alkoholmentes italok népszerűsége, és Roland ezen a területen igen innovatív. A kovászos uborkával vagy a kígyóuborkával és friss mentával készült limonádéjukért élnek-halnak a vendégek, de hosszan lehetne folytatni a különlegességek sorát.

A TV Paprika után Zsolt több helyen is dolgozott, amit kifejezetten a tévében megszerzett népszerűségére alapoztak, de egyik sem működött még ennyire jól, mint ez a kis Akácfa utcai hely. Talán mert egyiket sem érezte még ennyire magáénak. Itt minden az ő elképzelései szerint történt a tervezéskor, és a kivitelező megtalálta a módját, hogyan állítson be egy faszenes berendezést a konyha közepére. Nagyon menő kémény vezeti el a füstöt, 5 elemből áll össze a légtechnika, büszke is rá a két tulajdonos.Azt mondják, őszinte helyet szerettek volna, olyat, amiben nincs semmi mesterkéltség, egyszerűen csak jó oda bemenni, jó az étel, jó az ital, és szeretik a vendégeket. A Bp BARbq-ban a személyzet is kedves. „Az az alapelvünk, hogy ez a mi nappalink, a vendégek pedig a barátaink” – magyarázza Roland az oldott légkör okát. Náluk nem tabu a konyha, körül lehet nézni, ha valaki kíváncsi, megmutatják, hol sülnek a húsok. Velem is tettek egy kört, elég komoly a cucc a konyhában, de nemcsak géppel, ésszel is dolgoznak, minden munkafolyamat tökéletesen megtervezett, jöhet bármilyen tömeg, nehezen jönnek zavarba.Megérkezett az ebédem. A fiúk vegyes tálat raktak össze, mindenből van rajta egy kevés, két kézzel alig bírom felemelni a tálcát, egy huszárezrednek elég lenne. Élvezem a kitüntetett helyzetet: maga a konyhafőnök mondja el, mi mindent készítettek nekem. „Barbecue-kolbász disznóhúsból, sertésoldalas, marhaszegy, csirkeszárny, mac and cheese saját recept szerint, céklás kukorica, amit még egy forgatásra találtam ki, és tedd rá ezt a szószt, én alkottam, Aaron Franklin után szabadon.” Biztatnak, hogy egyek nyugodtan kézzel, úgy sokkal kényelmesebb, három helyen is kezet tudok mosni étkezés után.Az étterem a nyitás óta folyamatosan fejlődik és változik, csak a személyzet állandó, ami sok mindent elmond. Eleinte úgy képzelték, hogy itt senki sem fog hosszan üldögélni, ezért papírtálcákkal, eldobható poharakkal indultak. A felhalmozott hulladéktól azonban senki nem volt boldog, és szerencsére az is gyorsan kiderült, hogy vendégmarasztaló a hely. Koncepciót váltottak, száműzték a papírtálcát, a műanyag evőeszközöket, és néhány hete már az italokat is üvegpohárból kínálják. A minőségből nem engednek, de egyébként minden a vendégek igényei szerint alakul, talán ennek is köszönhető, hogy a TripAdvisoron ők vezetik Budapest barbecue-helyeinek sikerlistáját. Hétvégén gyakorlatilag nincs szabad asztal.

Hogy mi a titok? Nyilván fontos Zsolt népszerűsége, de önmagában ez nem lenne elég. A megoldás az egyszerűségben rejlik: azzal nyúltak bele a tutiba, hogy olyan ételeket tálalnak, amiket ők maguk is szívesen megennének. Zsolt gyakorlott szakács, nem tegnap kezdett ismerkedni a barbecue műfajával, könyvet is írt már a témában, ráadásul tele van ötletekkel, és úgy tűnik, ez sikeres kombináció.A helyükben más már rég azt fontolgatná, hogy hol nyissa a következő helyet, Zsolt és Roland azonban nem akar terjeszkedni. Azt mondják, fontos a jelenlét, nem tesz jót egy vállalkozásnak, ha megoszlik a figyelem. Ráadásul még ebben a helyben is bőven van fejlődési potenciál, akkor pedig minek? Az a fontos, hogy menjen jól az üzlet, szeressék ezt a kis helyet a vendégek, ők pedig élvezzék a munkát, de jusson idő a családra is. Mindketten szeretnék látni felnőni a gyerekeiket. Kitelepülést viszont szívesen vállalnak, az nagyon jó móka, meg is van hozzá a felszerelésük.Ha nem veszitek zokon, elindulok, szeretem hazavinni a kisfiamat a bölcsődéből” – néz rám Roland, és már nyúl is a bukósisakja után. Akárcsak Zsolt, ő is megszállottan imádja a motorokat. A hely lassan kiürül, kezdetét veszi az ebéd utáni csendesebb időszak, a személyzet felkészül az esti rohamra. Én még elmajszolok egy fél tiramisut. „Tudod, mi a legjobb? – néz rám búcsúzóul Zsolt. – Az, hogy szeretem, amit csinálok, és érzem, hogy engem is szeretnek. Ne tarts szentimentálisnak. Ilyen légkörben az ember lehozza a csillagot!”
 
Fotó:
Busák Attila - Facebook

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (274) borász (43) borászok borásza (9) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (110) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (20) bott pince (30) bottszerda (21) budapest (195) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (81) eger (41) egészséges (8) egri csillag (5) egzotikus (4) eper (4) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (64) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (121) iszunk (7) kadarka (17) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (15) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (153) rosalia (5) rozé (33) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (5) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (118) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (82) tokaji aszú (32) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (10) villányi borvidék (53) vörösbor (45) vylyan (18) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)