Vissza

És. És? És!

2020.09.18. | Szabó Edit
Kellemes hangulat, laza elegancia, profi kiszolgálás, tiszta ízek – ezt kapja a vendég, ha úgy dönt, hogy elkölt egy ebédet Budapest belvárosában, az ÉS Bisztró meggypiros napernyőkkel árnyékolt teraszán…


A Kempinski Hotel épülettömbjének Deák Ferenc utcai oldalán barátságos terasz hívogatja a sétálókat. A piros napernyők alatt zöld növények sokasága, a bejáratnál nagy, fekete táblán olvasható a menü. A magát laza, magyar–bécsi bisztróként aposztrofáló ÉS kínálata impozáns. A klasszikus ételek között olyan fogások szerepelnek, mint a szalontüdő, a rántott csirke, a borjú bécsi vagy a tafelspitz, de vannak burgerek, grillételek – mondják, van, aki a steak miatt rendszeresen visszajár –, a táblás ajánlat fogásait pedig a szezonalitás és a konyhafőnök hangulata alakítja.



Apropó, konyhafőnök. Belőlük kettő is van. A hotel konyháját vezető Roland Holzer Ausztriából érkezett, a bécsi konyha az „anyanyelve”, az általa ötletgazdagnak tartott magyar konyháért pedig őszintén rajong, csakúgy, mint a bisztró séfje, Kónya Géza. Remek ízlésük és kiváló stílusérzékük minden fogásban megmutatkozik, a tányérok szépek, az ízek tiszták és egyértelműek, ugyanakkor fantáziadúsak. A fűszernövények többsége a szálloda tetőkertjében található „ültetvényről” érkezik, tehát szeretettel nevelt és garantáltan vegyszermentes valamennyi.

Az ÉSben az a jó, hogy itt az ember cseppet sem érzi feszélyezve magát. A pincérek ingben, farmerben, hosszú kötényben róják köreiket az asztalok körül (öltözéküket a vírusveszélyre való tekintettel piros maszk egészíti ki), és bár mozdulataik elegánsak, nyoma sincs bennük fölösleges szertartásosságnak. A légkör oldott, kellemesen nagyvilágias, az ember itt nyugodtan átadhatja magát az élvezeteknek, mert tudja, hogy jó kezekben van.



Az étlap tanulmányozása mellé proseccót kortyolgatunk. Jó társ, segít a választásban. Azonnal tudjuk, hogy ma a táblás kínálatot részesítjük előnyben, bár az avokádóval, naranccsal, napon szárított áfonyával és friss kecskesajttal megbolondított bulgur- és kölessaláta olyan vonzó az állandó étlapon, hogy mégis azzal indítjuk az étkezést. Marad még mellé a proseccóból, és a friss, buborékos ital remek kísérője a saláta természetes ízeinek.



A főételünk borjúmáj, amihez almát, salottahagymát és krumplipürét tálalnak köretként. Pincérünk kadarkát ajánl mellé, nem is akármilyet. A Pósta Borház 2017-es amforás kadarkáját eddig még nem volt alkalmunk kóstolni, de mivel a szekszárdi műhely borait amúgy is kedveljük, örömmel fogadjuk az ötletet. Nem is csalódunk. A bor önmagában is mestermű, tiszta, fűszeres, energikus, gazdag, kifejezetten jó párost alkot a májas főétellel.



Ezek után kíváncsiak lettünk, vajon milyen borok szerepelnek még az itallapon. A válogatás jó ízlésről és a magyar borok iránti mély elkötelezettségről tanúskodik. A pezsgők között a nagy klasszikusok (Dom Pérignon, Ruinart, Taittinger, Moët & Chandon, Veuve Clicquot) mellett ott vannak Kreinbacherék és Sauskáék nagyszerű pezsgői, a csendes boroknál viszont egyértelmű a hazai túlsúly. A fehérek között örömmel üdvözöltük a mátrai N.A.G. Veresföld chardonnay-ját, az Etyeki Kúria szürkebarát narancsborát vagy Figula Köves Cuvée-jét, a vörösek között Kiss Gábor Code-jának, a St. Andrea Hangácsának, Kovács Nimród Soul Syrah-jának örültünk, és jó hír, hogy ezek mindegyike poharazva is kapható. Az édes boros kínálat Tokajra szorítkozik, a Sauska késői szürettől a Nobilis szamorodniján és Szepsy aszúján át egészen a Béres eszenciájáig minden kategóriából választhatunk.



A táblás ajánlatban szereplő fehér csokis-mandulás pite édességét a pisztáciafagylalt sóssága ellensúlyozza. Tökéletesen megkomponált fogás, ha valaki csak egy kávéra és némi édességre vágyik, ebben a desszertben mindent megtalál. Jók az arányok, remek a textúra, és díszítésképpen az eper mellett még egy borsmentalevélke is megjelent a tányéron, amiért külön szívünkbe zártuk a helyet.



Azt azért tudnunk kell, hogy az ÉS nem olcsó, viszont ár-érték arányban remek. Az ételekért nagyjából annyit kell fizetnünk, mint bármelyik európai nagyváros belvárosának elegáns éttermeiben, de ha megengedhetünk magunknak egy kis kényeztetést, üljünk be a piros ernyők alá, és bízzuk magunkat a személyzetre. Mi annyira megszerettük a helyet, hogy legközelebb koktélozni is eljövünk.
 
Fotó:
Szabó Edit -

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)