Vissza

Felszállt a füst az Andrássy úton

2019.12.29. | Barossné Koós Andrea
Ki gondolta volna, hogy ma már legalább 150 food truck járja az országot egyszerű, de színvonalas ételeket kínálva? Szeptember végén közülük több mint hetven sorakozott fel a budapesti Andrássy úton, a fővárosi közönség örömére…
 


Food truck valójában már az ókorban is létezett, csak akkor még emberi vagy állati erővel mozgatták. A kerekeken guruló, bárhol összeállítható „konyha” régi találmány, de mostanában népszerűbb, mint valaha. A színes, vidám teherautók szeptember végén Budapesten adtak egymásnak randevút.Ha szép az idő, mindenki szívesen látogat utcai rendezvényeket, így tettünk mi is. Az Andrássy úton hatalmas készülődéssel kezdtek neki az idei Nemzetközi Street Food Fesztiválnak, az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap központi rendezvényével karöltve, ott volt hát a helyünk. Az Oktogontól indulva először régi és új tömegközlekedési eszközökkel, rendőrségi és tűzoltósági autókkal találkoztunk, aztán az Operaháztól kezdődött a food truckok végeláthatatlan sora.
 
Nem volt egyszerű dolgunk, a tömeg egészen a Bajcsy-Zsilinszky útig hömpölygött, az autóknál hosszú sorok kígyóztak, de rengeteg kóstolnivaló várt ránk, bevetettük hát magunkat a sűrűjébe. A népszerűbb büféknél akár egy órát is várakozni kellett a sorban, de sokakat még ez sem riasztott vissza attól, hogy kedvenc ízeiket megkóstolják.


 
A várakozás percei nem mindig kellemesek, mi viszont közben figyelmesen nézelődtünk, tájékozódtunk, és őszinte örömmel olvastuk a hírt, hogy az országban tartott street food fesztiválok műanyagmentesek. Az étkészletek fából, a csomagolás kartonból, a poharak lebomló, komposztálható anyagból készültek, amelyeket szelektíven gyűjtöttek és szállítottak el. Az átállásnak köszönhetően a kommunális és a szelektív hulladék aránya 80-20 százalékról 50-50 százalékra változott, ami körülbelül 20-25 köbméter szelektív hulladékot jelent. Öröm látni, hogy a nagyobb tömegeknek szánt rendezvényeken is egyre komolyabb hangsúlyt kap a környezetvédelem.
 
Ahogyan lassan araszoltunk a tömeggel, volt időnk alaposabban szemügyre venni a felsorakozott, ötletes autókat, és felmerült bennünk a kérdés, vajon honnan indult az általunk is ismert food truck-őrület.


 
A történelemórákról emlékezhetünk arra, hogy már az ókorban is árultak ételeket az utcán vagy a piacon olyan kocsikból, melyeket emberi, esetleg állati erővel hajtottak. Az első food truckot egy texasi úriembernek köszönhetjük, a marhahúspiac bővülésével a pásztorok ugyanis olyan területekre is elterelték az állataikat, ahol még nem volt vasút. Az ott dolgozókat meleg étellel kellett ellátni, amihez a katonaság által használt kocsikat alakították át. A szekér hátuljához sík főzőfelületet, fiókokat és polcokat szereltek fel. Az igazi „street food-robbanás” később, a virslit árusító truckok megjelenésével kezdődött, amelyek a nagyobb amerikai egyetemek udvarán kaptak helyet.

Hazánkban 2006-ban jelent meg az első kitelepülő jármű, Snackmobil néven, de abban még csak panini típusú szendvicseket készítettek, meleg étel nem volt. Viszont már akkor megkezdődött az a jogi huzavona a kitelepüléssel kapcsolatos szabályokról, ami a mai napig nagyon sok nehézséget okoz a vendéglátósoknak. (Korábbi cikkünk már foglalkozott a témával.)A történelmi kitekintést követően térjünk vissza a mostani fesztiválunkra! A felvonuló autók közül többen is részt vettek az idei The Hungarian Street Food Awardson. A megmérettetésre nyolc kategóriában lehetett nevezni, a végeredményt a szakmai zsűri véleménye és a beérkezett közönségszavazatok együttesen döntötték el. Íme az idei év győztesei:
  • Fődíj: Smoke & Meat BBQ
  • Édes street food: Say Cheese
  • Magyaros street food: Hatlépcsős Étterem
  • Húsimádó street food: Zabálj csak
  • Pizza street food: Kemencés Pizza
  • Hamburger street food: MaPet
  • Nemzetközi street food: A table
  • Legszebb food truck: Borkas
  • Közönségdíj: Smoke & Meat BBQ


A fődíjas Smoke & Meat BBQ szeptember végén Malmőben képviselhette hazánkat a European Street Food Awardson. A versenyt most harmadik alkalommal rendezték meg, és 16 ország versenyzői mérték össze tudásukat a svéd nagyvárosban. A Smoke & Meat BBQ csapata egy libamájas, camembert-es, szilvalekváros szendviccsel és egy klasszikus BBQ kóstolótállal (marhaszegy, töltött mangalica dagadó, oldalas, kolbász) készült a rangadóra. Az európai verseny célja, hogy felhívja a közönség figyelmét arra, hogy a minőségi street food fogások is képesek megmutatni a különböző nemzetek ételeinek sokszínűségét és kulturális gyökereit.
 
Fotó:
laszlo erhardt photography
Food Truck Show

Eszünk

Az utcán a helye!

2017.12.12. | Bőti László
Food truck-helyzet Magyarországon
Belestünk a tőlünk nyugatabbra mindennapi ebédforrásként is szolgáló food truckok világának hazai kulisszái mögé…  
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (106) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (131) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (30) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)