Vissza

Határok nélkül – a Dobrumba világa

2017.07.02. | Raab Zsuzsanna
Van Budapesten egy mediterrán-közel-keleti ételbár, ahol többek között Grúzia, Örményország, Libanon, Izrael, Törökország, Szíria, Olaszország, Portugália, Marokkó és Spanyolország konyhája is békésen megfér egymás mellett. A Dobrumbában jártunk…
 


„Az Atlasztól az Ararátig, a Boszporusztól Gibraltárig” – így szól a Dobrumba filozófiája, és nem véletlenül! Itt ugyanis nincsenek határok – az egyes országok ízei békében megférnek egymás mellett akkor is, ha némely országok nincsenek éppen a legnagyobb barátságban. A Dobrumba pár hónappal ezelőtti nyitását kiemelt érdeklődés övezte, és már mi is nagyon vártuk, hogy megkóstolhassuk az itteni finomságokat. Laki Eszter tervező-grafikus, az étterem egyik tulajdonosa látott minket vendégül.



A Dobrumbában evés előtt vagy után feltétlenül érdemes kicsit körbenézni. Régi tárgyak, a bolhapiacok nagy becsben tartott kincsei láthatók a térben mindenfelé: itt egy sárgaréz mozsár, ott egy török kávéskészlet, egy örmény szőttes, vagy egy csodaszép ikon Grúziából… A romos falakon izgalmas utazási fotók és képeslapok, valamint egy hatalmas poszter az Ararát látképével. Levegős a tér, az ablakok tárva-nyitva, langyos júniusi szellő borzolja a növényeket.



Eszter nagyon örült, hogy nem a nyitás körüli hajrában jöttünk: „Most már biztos lábakon állt az intézmény, összeszokott a csapat, de az elején olyan volt, mint amikor egy építkezésen még nem kötött meg a beton. Alig nyitottunk, és máris rengetegen jöttek, erre a tömegre nem voltunk igazán felkészülve, de szerencsére álltuk a sarat” – meséli.

Eszter és férje, Csete „Manek” Gábor (aki szintén tulajdonos) szenvedélyesen szeretnek utazni, ráadásul igen különleges módon:



„Manekkal mindenfelé jártunk: ismerős terep számunkra Izrael, Libanon és a Kaukázus vidéke, de a mediterrán országok is. Engem kifejezetten inspirálnak a tőlünk délkeletre fekvő területek – úgy szeretek utazni, hogy közben látom a társadalmi-politikai válságokat, része lehetek az ottani emberek életének, gondjainak. Izraelben például kocsit béreltünk, és bejutottunk a veszélyesebbnek gondolt területekre is. Tel-Avivban nagyon laza és profi vendéglátóhelyek vannak – azt hiszem, éppen ott született meg a Dobrumba ötlete négy évvel ezelőtt, de csak tavaly lett a miénk ez a helyiség. A Dobrumbát teljes mértékben az utazásaink inspirálták. Kicsit önző módon olyan helyet akartunk nyitni, ahova magunk is szívesen jövünk! Ízek szempontjából alapvetően a levantei és a mediterrán, földközi-tengeri régiót érintjük, de nem ragaszkodunk makacsul semmihez sem, egyszerűen csak szeretnénk jót adni az embereknek.”

A Dobrumba berendezése a tulajdonosok ízlését és szakértelmét dicséri. A tárgyak a kőrösfeketetói régiségvásárról érkeztek, de vannak lomtalanításban vagy internetes árverésen talált kincsek is. Az enteriőrt a természetes eklektika jellemzi, a sokféleséget mégsem érezzük zavarónak: tökéletesen megfér egymás közelében a földgömb és a libanoni kávéscsésze.



Sok hely arculatát terveztem már, de egyiket sem szeretem annyira, mint ezt. A hatfős tulajdonosi csapatban egyedüli nőként kicsit kakukktojás vagyok: rajtam kívül mindenkinek van vendéglátós tapasztalata. Én alkottam a Dobrumba teljes grafikai arculatát, az étlapok megjelenését. Egy grafika szerintem akkor jó, ha van mögötte történet. A logónkat például egy, a lezárt libanoni–izraeli határon talált felirat tipográfiája inspirálta” – vallja be Eszter, aki egyébként a konyhában is a közel-keleti világot részesíti előnyben. A magyaros ételeket tiszteli, de ritkán fogyasztja, húst egyáltalán nem eszik.



Mi kifejezetten éhesek vagyunk, és Eszter javaslatára most az ő kedvenceit, a mezzéket (előételeket), valamint ráadásként a zöld shakshukát, a shakshuka (közel-keleti lecsó) nyári változatát kóstoljuk. Sorban érkeznek az ételek, színpompás kavalkád a kissé kopott fémtálcákon. Spenótos pkhali: grúz spenótkrém fokhagymával, pirított dióval, gránátalmasziruppal. Padlizsános humusz gránátalmával, pirított mandulával. Muhammara (szír sültpaprika-krém pirított dióval), sült cékla török joghurttal. Az ízek harmonikusak és karakteresek, a török joghurt selymes, a sültpaprika-krém kellően pikáns, a zöld shakshuka szinte kirobbanóan friss a benne lévő rengeteg zöldségtől (cukkini, zöldborsó, zöldpaprika), rajta kecskesajt és tojás, pont ahogy a nagykönyvben meg van írva. Elégedetten kóstolgatunk, és közben Eszter folytatja a történetet.



„Csak úgy lehet mediterrán éttermet nyitni, ha többször jártál abban a térségben, és igazán rajongsz érte. A mi csapatunkban akad, aki Törökországban utazgatott sokat, és van, aki a spanyol tapaskultúrához kötődik. A Dobrumbában senkinek nem kell feszengenie, a gyerekektől az idősekig bárki természetesen és otthonosan érezheti magát.”

Eszter szinte minden nap bejön az étterembe, a munkamegbeszéléseket is legtöbbször ide szervezik. „A nyitás utáni napokban csak ültünk az egyik sarokban reggel kilenctől este tízig, és csodáltuk ezt a helyet. Nehéz volt elhinni, hogy tényleg a miénk.”



Megértjük. Nagyon is. A Dobrumba tényleg az a hely, amire vágyik az ember – és nem kizárólag az ételek miatt. Jólesik időzni ott, ahol a földrajzi határok elveszítik jelentőségüket, és csak az ízek maradnak.
 
Fotó:
Bárdosi Márk

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (274) borász (43) borászok borásza (9) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (110) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (20) bott pince (30) bottszerda (21) budapest (195) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (81) eger (41) egészséges (8) egri csillag (5) egzotikus (4) eper (4) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (64) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (121) iszunk (7) kadarka (17) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (15) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (153) rosalia (5) rozé (33) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (5) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (118) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (82) tokaji aszú (32) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (10) villányi borvidék (53) vörösbor (45) vylyan (18) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)