Házhoz jön a Központ Deli!

2020.04.07. | Szabó Edit
Imádunk főzni, de időnként jólesik, ha ezt valaki megteszi helyettünk. Máskor étterembe mennénk, de most olyan időket élünk, hogy az étterem jön hozzánk. Kipróbáltuk a Központ Deli főztjét, és szeretettel ajánljuk másoknak is…
 


Bocsánatot kérek mindenkitől, ez most szubjektív bejegyzés lesz. A születésnapomra készültünk. Máskor persze elutaznánk, vendégeket hívnánk vagy étterembe mennénk, de a koronavírus úgy döntött, hogy ezek közül egyiket sem választhatom. Marad tehát az ételrendelés, mert a „hadd főzzek ma magamnak” ugyan rendkívül romantikus, de ha az ember mindennap azt teszi, akkor legalább a szülinapján szeretné lerázni ezt a gondot a válláról. Kutattuk tehát a lehetőségeket, feltérképeztük, hogy a kedves éttermeink közül melyik szállít házhoz, és nagy örömmel fedeztük fel a kínálatban a Központ Delit.



Az újpesti Központ Bisztróban több kellemes estét eltöltöttünk már, szeretjük azt a helyet, azt a konyhát. Adta magát a lehetőség, hogy onnan rendeljük meg a születésnapi ebédet. A kíváncsiságomat tovább fokozta, amikor kiderült, hogy nem a hagyományos értelemben vett készétel-kiszállításról van szó, a Központ Deli egy kicsit mást ad: az ételek készen, de vákuumzacskóban érkeznek, bármelyik 10 perc alatt az asztalra varázsolható, ám ha valaki csak másnap vagy harmadnap szeretné megenni, egyszerűen beteszi a hűtőbe, és akkor veszi elő, amikor készen áll a pillanatra.

A rendelés a weboldalon keresztül könnyen és gyorsan leadható, háromféle leves, nyolcféle főétel és három különböző karakterű desszert közül lehet választani, de az étterem kínálatában szereplő italokat is ugyanúgy odakanyaríthatjuk a listára. A kiszállítás futárszolgálattal történik, és a megrendelés után 90 percen belül már be is csengetnek csomaggal. A fizetéssel és egyéb praktikus kérdésekkel kapcsolatban a weboldal pontos felvilágosítással szolgál.



Kétszemélyes háztartásunkba két levest, két főételt és két desszertet kértünk, na meg két kisüzemi sört, mert az IPA csábításának még akkor is nehéz ellenállni, ha egyébként a születésnap okán borítékolhatóan kinyílik egy hazai pezsgő. Karantén ide-vagy oda, ünnepelni csak kell, nem igaz?

Egy óra sem telt bele, és csengettek. A futár maszkban érkezett, és arra kért, hogy a szatyor alját fogjam meg, mert kicsit súlyos. Így tettem, de azért tisztes távolból pár szót váltottunk. Kiderült, hogy személyesen a kedvenc mexikói éttermünk, a Calavera üzletvezetője néz rám a maszk mögül. Az étterem átmenetileg bezárt, és a cég tulajdonosai ezt a lehetőséget ajánlották a túlélésre addig, amíg minden visszatérhet a normál kerékvágásba. Így aztán nemcsak a szokványos átadás-átvétel zajlott a függőfolyosón, de még az is kiderült, hogy hogyan készültek az ételek, és a fölmelegítésükkel kapcsolatban is kaptam néhány praktikus tanácsot. Mert általában elég 60-70 fokos vízfürdőbe tenni a zacskót 10 percre, és máris kész az ebéd vagy a vacsora, ám a császárhús és a brownie esetében még egy kis varázslatra van szükség, hogy tökéletes legyen az élmény.



Fölkanyarítottuk a vízzel telt lábost a tűzhelyre, előhalásztuk a maghőmérőt a fiókból, és amíg a víz elérte a kívánt hőfokot, alaposan szemügyre vettük a papírzsák tartalmát. Itt derült ki, hogy miért volt olyan súlyos. A Központ Deli a rendelésen túl egy palack Havas és Timár cabernet sauvignont is küldött, és a palackra ragasztott papírszalagra kézzel gondosan ráírták: boldog születésnapot! Nagyon köszönöm, kedves meglepetés volt.

Amikor a maghőmérő a vízbe dugva 65 fokot mutatott, beleengedtük a két leveses zacskót, takarékra vettük a lángot, beállítottuk a tűzhely óráját 10 percre, majd megterítettünk. Közben feldobtam egy kis napraforgót pirulni, és időnként megnéztem a víz hőfokát. Amikor jócskán túlfutott a hetvenen, adtam hozzá egy kis hideg vizet.

Nem kell aggódni, a művelet maghőmérő nélkül is tökéletesen elvégezhető, a lényeg az, hogy a víz mindvégig gyöngyözzön, de sose forrjon.



A tálalás egy kicsit szokatlan, ha az ember zacskóból önti a levest a tányérba, de a friss étel illata betöltötte a nappalit, és már akkor tudtuk, hogy jól választottunk. A tárkonyos szárnyasraguleves éppen olyan volt, amilyennek elképzeltük: puha hús, ízletes zöldségek. A zöldborsókrémleves azonban minden képzeletünket felülmúlta. Friss, ízes, édes és selymes, benne roppanó borsószemek és borsócsíra. A tetejét megszórtuk a frissen pirított napraforgóval, és az is nagyon jól állt neki, de magvak nélkül is tökéletes lett volna.



A két leves olyan kiadós volt, hogy úgy döntöttünk, csak az egyik főételt melegítjük fel, a másikat meghagyjuk másnapra. Ugyanígy jártunk el a desszert esetében is, és nagyon jól tettük. Aki nagyétkű, az persze megbirkózik ezzel a három fogással, de az adagok olyan bőségesek, hogy egy főételen ketten is nyugodtan osztozhatnak.



Lazaccal folytattuk, amit grillezett zöldségekkel és citromfűmártással tálaltunk. Rutinosan mértük az időt, és közben összedobtunk egy kis salátát a pár nappal korábban szedett medvehagymából, csak hogy egy kis zöld is kerüljön az asztalra. Az étel hibátlan volt, és kettőnknek tökéletesen elég.
Desszertnek túrógombócot választottunk, erdei gyümölcsmártással nyakon öntve. Isteni volt, attól az apróságtól eltekintve, hogy a pirított prézli kissé visszapuhult a hőkezelés hatására, de oda se neki!



A petrezselymes újburgonyával és zöldborsmártással készített malaccsászár másnap került sorra. Ezt is a szokásos vízfürdőbe tettük, ahogyan a többi ételt, ám utána a csomagoláson található leírás szerint forró vajon pirítottuk a hús mindkét oldalát, hogy belül szaftos maradjon, kívül pedig roppanóssá váljon, és úgy is lett.



A duplacsokis brownie-t a leírás szerint 20-30 másodpercre mikrohullámú sütőbe kell tenni, míg a közepe folyóssá nem válik. Nos, itt egy kis nehézségbe ütköztünk, mert a háztartásunk mikrómentes, de sebaj! Alkalmaztuk a már megszokott eljárást, 10 perc a vízben, és a süti így is szuper lett. Nem folyt ugyan a közepe, de a saját eperlekvárunkkal és néhány karika banánnal megbolondítva majdnem tökéletes volt az élmény.



Igaz, hogy le kell mondanunk a kellemes éttermi hangulatról, és igaz, hogy az ételeket nem egy mosolygó pincér tálalja, de cserébe tökéletesen elkészített ünnepi ebédet varázsoltunk az asztalra, a mosolyokat pedig megkaptuk egymástól. A Havas és Tímár cabernet sauvignon remek kísérője volt a malaccsászárnak, még egyszer köszönjük a figyelmességet!

Levonva a tanulságokat: a Központ Deli ételei ízletesek és kiadósak. Érdemes megfogadni a tanácsukat, és pár napra előre betárazni belőlük, így egyetlen kiszállítással akár egész hétre gondoskodhatunk magunknak meleg ételről. Tíz napig szavatolják az ételek minőségét.



Azt is szeretjük, hogy az étterem kínálatában kézműves szörpök, kisüzemi sörök és kisebb pincék borai szerepelnek, így az ebédünk vagy a vacsoránk mellé házhoz jön, mondjuk, a Babiczki Irsai Olivér, a Csetvei Királyleányka, a Németh Janó Siller vagy akár egy Bodor Merlot, nagyon baráti áron.

Köszi, Központ Deli, klasszak vagytok!
 
Fotó:
Szabó Edit -

Eszünk

Gasztrokaland Újpesten

2016.08.30. | Szabó Edit
Petrovszki Norbert konyhafőnök az Apetitóban és a Sziget backstage-ben edződött, szívesen feszegeti a határokat. Úgy véli, vendégei szeretik a jót, de nem biztos, hogy az általa kínált…
Eszünk

Mexikó Újpesten

2016.12.02. | Szabó Edit
Petrovszki Norbert konyhafőnök a hagyományos mexikói konyhára helyezte a hangsúlyt. Röpködnek is az étlapon a mexikói ételnevek, és a tostada, burrito, fajita, quesadilla mellé van vagy…
Eszünk

A Calavera színei

2019.02.19. | Szabó Edit
A Calavera egy koponyaformájú mexikói édesség, amelyet főként a halottak napja időszakában készítenek. Erről a nem mindennapi csemegéről kapta nevét az Újpest központjában két éve nyílt…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)