Összefogással menni fog

2020.05.02. | Upor László
A vírushelyzetben nemcsak annak nehéz, aki segítségre szorul, sokszor annak is, aki segítene. A Heti betevő önkénteseit kérdeztük.

A Heti betevő lazán szerveződő gasztro-akciócsoportja évek óta vendégel meg minőségi vasárnapi ebéddel rászorulókat, erről korábban mi is írtunk. Ezek a – többnyire szabad téren szervezett – ételosztások beszélgetésre, lelki táplálékfelvételre is alkalmat adnak. „Békeidőben” az önkéntesek mellé alkalmi vagy visszatérő civil süteménygyártók csatlakoznak, akik otthoni készítésű édességgel, esetleg gyümölccsel egészítik ki a Heti betevő menüjét. Március közepe óta azonban ez a program sem haladhat a szokott módon.


 
Hogyan tud működni a Heti betevő járvány idején, illetve „karanténüzemmódban”?
 
A budapesti alapszervezetünknél, a Klauzál téren már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt kevésnek bizonyult a korábban szokásos 300 adagnyi ebéd. A létszám az önkéntesekkel együtt épp hogy nem érte el a szabadtéri rendezvényekre akkor még engedélyezett 500 főt, ezért már akkor új utakat kellett keresnünk. Először is összeállítottunk egy listát azokról a helyekről, amelyek a hétköznapi ételosztást szabályozott körülmények között folytatják, majd a listát elérhetővé tettük a vendégeink számára. 

Kik főznek most a vendégeknek?
 
Mára főzőhelyeink szinte mindegyike bezárt vagy szünetelteti az adomány-főzést. Költségtérítés ellenében jelenleg csupán a KIOSK, a Kőleves, a Kisüzem és egyéni szakácsok tudják elvállalni a vasárnapi munkát. Ők csomagolják a 300 adag ebédet, és szállítják egy általunk támogatott hajléktalanellátó intézménybe, mivel a kialakult helyzetben itt tudjuk célzottan és szabályozottan elérni a rászoruló embereket.
        A nyolcadik kerületi csapatunknál megmaradt a szokásos menet: a családsegítő listáján szereplő családok egy-egy képviselője viszi el a Gólyából a meleg ételes csomagot. Ez 150 fő vasárnapi ellátását biztosítja.
        A három vidéki szervezetünkből most csak a pécsi csapat tudja vállalni, hogy hideg élelmet juttat el az emberekhez, Makó és Székesfehérvár felfüggesztette a tevékenységét.
 

 
Miként működnek a szigorú higiéniai, járványügyi szabályok?
 
Az éttermek a kereskedelmi kiszállításra vonatkozó szabályok szerint adagolják, csomagolják az ételt. A szállítás után is védőmaszkban, gumikesztyűvel történik az átadás. A vendégeink kezét az ebéd átvétele előtt kézfertőtlenítő spray-vel fertőtlenítjük, és fokozottan felhívjuk figyelmüket a higiénia fontosságára, illetve a legalább kétméteres távolság betartására. A csapattagok közül a nem veszélyeztetett egészségi állapotban levő és fiatalabb önkéntesek a lehető legkisebb létszámban végzik a szükséges munkát, míg a többiek a háttértámogatást biztosítják.
 

 
Hogyan találjátok meg a vendégeket, és hogyan találnak meg benneteket a vendégek a szokásos, „bejáratott” helyszín és alkalom híján?
 
Akik tudják, a Facebook-oldalunkon követik a híreket, illetve ismerőseik, barátaik által tájékozódnak. Vasárnaponként két önkéntesünk útbaigazítást ad azok számára, akik a régi helyszín környékén járnak, hogy hová mehetnek el az ebédért (a közeli hajléktalanellátóba).
 
 

Eszerint az ételt sikerül eljuttatni a vendégekhez, de biztosan sérül az esemény „közösségi” jellege. Együttes önkéntes-munka, közös étkezés, az önkéntesek és a vendégek találkozása híján hogyan maradhat személyes, közvetlen a dolog?
 
Ez a legfájóbb része az egésznek. Nincs jó megoldás. Mindig külön figyelmet fordítottunk arra, hogy vendégeink a minőségi ételek mellett jó szót, kedvességet is kapjanak. Ezeket a gesztusokat most szintén korlátozni kell, a beszélgetések szigorúan a legfontosabb ügyekre koncentrálódnak. Mi, önkéntesek privát Facebook-csoportokban „beszélgetünk”, intézzük az ügyeket, videochatet használunk.
 
 

Marad-e tere a lelkes civilek tevékeny, közösségi hozzájárulásának? Hogyan lehet az új helyzetben tovább támogatni a Betevőt?
 
Sajnos a szokásos formákban nem tudnak most segíteni az adományozók. Viszont különösen nagy szükségünk van az anyagi támogatásra! A perselyek a vendéglátóhelyeken most nem működnek. A korábbi években szokásos pénzgyűjtő eseményeket vagy törölték, vagy ha az év harmadik negyedévében meg tudjuk is rendezni, úgy gondoljuk, hogy az adományozás erősen limitált lesz. Azt tapasztaljuk, hogy az alapanyagok drágábbak lettek, a csomagolás és a szállítás költségei szintén, ráadásul tudható, hogy egyre többen lesznek azok, akik kikerülnek az utcára. Most kellene csak igazán szolidárisnak lenni. Arra kérjük az embereket, utaljanak a számlánkra, mi minden erőnkkel folytatni szeretnénk a munkát!
 

 
Az ételosztáson túl van-e olyan plusz tevékenység, amely az új helyzetben rátok marad, rátok hárul?
 
Évek óta támogatunk havi rendszerességgel egy-egy sokgyermekes családot, velük most kiemelten foglalkoznak önkénteseink, élelmiszer és tisztítószer beszerzésével. 
 
Hogy lehet a „jó szellemet” fönntartani, tovább éltetni?
 
Nehéz. De a Heti betevő nemcsak egy egyesület, hanem egy baráti/bajtársi társaság is. Ez segíthet a túlélésben.


 
Ha egyszer majd nem lesz tilos csoportosan találkozni, gyülekezni, hogyan tudjátok visszaépíteni a rendszert?
 
Lépésről lépésre, a körülményekhez igazodva. Sejthető, hogy egyre többeknek lesz szüksége az élelemre, hiszen sokan veszítik el a munkájukat. Miután a vendéglátóipart is érzékenyen érinti a válság, még nagyobb áldozatot vállal az az étterem, amelyik majd beszáll a főzésekbe. Reméljük, hogy lesznek ilyenek. Hatéves múltunk során sokszor kellett újratervezni a dolgainkat – bízunk a gyakorlatban, hogy összefogással most is menni fog!
Fotó:
Heti betevő facebook

Beszélgetünk

Ha önkéntes vagy, reggelizz rendesen!

2017.06.30. | Upor László
Egy tál tisztességes étel a rászorulónak egy csöpp emberi méltóságot is ad. A Heti betevő önkéntesei ezt pontosan tudják. Józanul, szerényen beszélnek – ahogyan a dolgukat is teszik. Ri…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)