2023.06.13. | Szabó Edit
Pisztáciafagyi, pisztáciás éclair, málnás süti, minikuglóf és még számos pisztáciás édesség várja a közönséget Budapesten, a Fény utcai Augusztban. És hogy miért éppen pisztácia? Elmeséljük!
Aki szereti a pisztáciát, jól teszi, ha célba veszi a Fény utcai Augusztot a következő hetekben. A híres budai cukrászda ugyanis a pisztáciás édességek széles választékát kínálja, amelyek megvásárlásával most jótékony célokat is szolgálunk, így nem csupán a testünk, de a lelkünk is jóllakhat egy kicsit.
Mint azt a cukrászda két tulajdonosától, Auguszt Józseftől és Auguszt Ibolyától a június 1-jén megrendezett Pisztáciaünnepen megtudtuk, a desszertek különleges alkalomból és még különlegesebb alapanyagból, a JKJ által adományozott olasz pisztáciamasszából készültek. A massza fantasztikus minőségű, és van belőle 300 kg, úgyhogy kitart egy darabig.
De mi az a JKJ?
Ez a cég a kizárólagos magyarországi forgalmazója egy olyan nápolyi vállalat termékeinek, amely egyebek között a világ egyik legmagasabb minőségű, vakokat és gyengénlátókat segítő taktilis útburkolati rendszereit gyártja. És ha Nápoly, akkor pisztácia! A vállalat úgy döntött, hogy nem a terméket adományozza közvetlenül, hanem a híres nápolyi pisztáciát, amely egy rátermett cukrászat kezében kincseket érhet. Az Augusztnak megtetszett a lehetőség, a felkérésre a híres olasz csonthéjassal készített édességek egész arzenálját komponálta meg, és 250 Ft-ot utal át minden megvásárolt pisztáciás édesség után a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének.
Mire fordítják az adományt?
A Pisztáciaünnepre meghívást kapott egyebek között dr. Linczényi Endre, a JKJ magyarországi képviselője, valamint Erhart Péter akadálymentesítési szakértő, akik készségesen válaszoltak az újságírók kérdéseire. Mint kiderült, a befolyt összegből számtalan, a vakok és gyengénlátók számára fontos szolgáltatást finanszírozhat a Szövetség. Ilyen például a kutyakiképzés, a tankönyvellátás, a különböző beszélő eszközök és a „Távszem” nevű, rendkívül hasznos program is, amelynek során egy okostelefon kamerája segítségével a látássérült egy látó embertől kérhet konkrét információkat bármilyen élethelyzetben, a mosástól a közlekedésig.
Magyarországon a 2017-es adatok szerint 33 ezer vak ember él, és 218 ezer a gyengénlátók száma. Az ő életminőségük javításához járulunk hozzá, ha elfogyasztunk egy desszertet az Auguszt Cukrászda azon édességei közül, amelyek szerepelnek a támogatói akcióban.
Melyik édességet válasszuk?
A Fény utcai Auguszt Cukrászda kínálatában korábban is szerepeltek pisztáciás édességek, de ezek száma a jótékonysági kampány és a nagy mennyiségű pisztáciaadomány miatt gyarapodott és nagyobb hangsúlyt kapott.
Egyik régebbi pisztáciás sikertermék a Nobilis – ez Auguszt Ibolya egyik első saját kreációja volt: a tészta étcsokoládés brownie, pisztáciaganache-krémmel töltve. A tetejét tojásfehérjehab díszíti, apró, keleti hagymakupolákat idéző formában. A nevét (Nobilis) a nemes alapanyagok egymás ízét kiemelő, harmonikus összetétele miatt kapta.
Most jelent meg a kínálatban a „zöld ruhába öltöztetett” pisztáciás éclair, dús, tejszínes pisztáciakrémmel töltve – igazi nyári desszert, ami máris belopta magát a cukrászda kertjét látogató vendégek szívébe.
A pisztáciafagylalt a bevezetése óta a vásárlók első számú kedvence: az adományba kapott pisztáciapasztának hála, ezen a nyáron nem fog kifogyni a pultból. A legnemesebb Auguszt-hagyományoknak megfelelően, helyben főzött, klasszikus fagylalt készül belőle.
A reggelire érkezők választhatják a pisztáciás minikuglófot, ami pisztácialisztből készül, ráadásként selymes pisztáciakrémmel van töltve.
A nyári kínálatban mindig fontos szerepet kapnak a különféle franciás tarte-ok: az idei nyár slágere a tejcsokoládékrémmel töltött, pisztáciahabos csoda.
A kávéra vagy teára érkező vendégek számára mindig készülnek minitarte-ok és financière-ek: most kérhetnek pisztáciakrémmel töltött málnás minitarte-ot és pisztácialisztből készült szamócás financière-t is.
Az együttműködést ünneplő új kreáció pedig a Nápoly Íze nevet kapta – hiszen az adományozó nápolyi származású, a felhasznált pisztácia pedig Nápoly környékén termett. A sütemény nem más, mint egy pisztáciáspiskóta-alapú gazdag, tejszínes-fehér csokoládés krémdesszert, eperzselével és pisztáciabevonattal.
A cukrászdától nem idegen az adományozói szellem – több folyamatos, saját kezdeményezésű támogatói programjuk van –, ezúttal azért tárják tevékenységüket a nyilvánosság elé, mert a támogatás mértéke az eladott édességek számával nő, így ezúton is szeretnék buzdítani jelen és jövőbeli látogatóikat a pisztáciás termékek vásárlására. A program a készlet kimerüléséig tart, így a cukrászda elkötelezett vendégei számíthatnak egy ehhez hasonló, őszi kínálatra is, de nagy eséllyel megjelenhet majd a pisztáciás bejgli is a karácsonyi ajánlatban.
Fotó:
Tóth Milán