Eszünk

Nápoly íze az Augusztban!

Nápoly íze az Augusztban! című cikk borítóképe
2023. 06. 13. | Szabó Edit
Pisztáciafagyi, pisztáciás éclair, málnás süti, minikuglóf és még számos pisztáciás édesség várja a közönséget Budapesten, a Fény utcai Augusztban. És hogy miért éppen pisztácia? Elmeséljük!

Aki szereti a pisztáciát, jól teszi, ha célba veszi a Fény utcai Augusztot a következő hetekben. A híres budai cukrászda ugyanis a pisztáciás édességek széles választékát kínálja, amelyek megvásárlásával most jótékony célokat is szolgálunk, így nem csupán a testünk, de a lelkünk is jóllakhat egy kicsit.

Mint azt a cukrászda két tulajdonosától, Auguszt Józseftől és Auguszt Ibolyától a június 1-jén megrendezett Pisztáciaünnepen megtudtuk, a desszertek különleges alkalomból és még különlegesebb alapanyagból, a JKJ által adományozott olasz pisztáciamasszából készültek. A massza fantasztikus minőségű, és van belőle 300 kg, úgyhogy kitart egy darabig.

De mi az a JKJ?

Ez a cég a kizárólagos magyarországi forgalmazója egy olyan nápolyi vállalat termékeinek, amely egyebek között a világ egyik legmagasabb minőségű, vakokat és gyengénlátókat segítő taktilis útburkolati rendszereit gyártja. És ha Nápoly, akkor pisztácia! A vállalat úgy döntött, hogy nem a terméket adományozza közvetlenül, hanem a híres nápolyi pisztáciát, amely egy rátermett cukrászat kezében kincseket érhet. Az Augusztnak megtetszett a lehetőség, a felkérésre a híres olasz csonthéjassal készített édességek egész arzenálját komponálta meg, és 250 Ft-ot utal át minden megvásárolt pisztáciás édesség után a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének.

Mire fordítják az adományt?

A Pisztáciaünnepre meghívást kapott egyebek között dr. Linczényi Endre, a JKJ magyarországi képviselője, valamint Erhart Péter akadálymentesítési szakértő, akik készségesen válaszoltak az újságírók kérdéseire. Mint kiderült, a befolyt összegből számtalan, a vakok és gyengénlátók számára fontos szolgáltatást finanszírozhat a Szövetség. Ilyen például a kutyakiképzés, a tankönyvellátás, a különböző beszélő eszközök és a „Távszem” nevű, rendkívül hasznos program is, amelynek során egy okostelefon kamerája segítségével a látássérült egy látó embertől kérhet konkrét információkat bármilyen élethelyzetben, a mosástól a közlekedésig.

Magyarországon a 2017-es adatok szerint 33 ezer vak ember él, és 218 ezer a gyengénlátók száma. Az ő életminőségük javításához járulunk hozzá, ha elfogyasztunk egy desszertet az Auguszt Cukrászda azon édességei közül, amelyek szerepelnek a támogatói akcióban.

Melyik édességet válasszuk?

A Fény utcai Auguszt Cukrászda kínálatában korábban is szerepeltek pisztáciás édességek, de ezek száma a jótékonysági kampány és a nagy mennyiségű pisztáciaadomány miatt gyarapodott és nagyobb hangsúlyt kapott.

Egyik régebbi pisztáciás sikertermék a Nobilis – ez Auguszt Ibolya egyik első saját kreációja volt: a tészta étcsokoládés brownie, pisztáciaganache-krémmel töltve. A tetejét tojásfehérjehab díszíti, apró, keleti hagymakupolákat idéző formában. A nevét (Nobilis) a nemes alapanyagok egymás ízét kiemelő, harmonikus összetétele miatt kapta.

Most jelent meg a kínálatban a „zöld ruhába öltöztetett” pisztáciás éclair, dús, tejszínes pisztáciakrémmel töltve – igazi nyári desszert, ami máris belopta magát a cukrászda kertjét látogató vendégek szívébe.

A pisztáciafagylalt a bevezetése óta a vásárlók első számú kedvence: az adományba kapott pisztáciapasztának hála, ezen a nyáron nem fog kifogyni a pultból. A legnemesebb Auguszt-hagyományoknak megfelelően, helyben főzött, klasszikus fagylalt készül belőle.

A reggelire érkezők választhatják a pisztáciás minikuglófot, ami pisztácialisztből készül, ráadásként selymes pisztáciakrémmel van töltve.

A nyári kínálatban mindig fontos szerepet kapnak a különféle franciás tarte-ok: az idei nyár slágere a tejcsokoládékrémmel töltött, pisztáciahabos csoda.

A kávéra vagy teára érkező vendégek számára mindig készülnek minitarte-ok és financière-ek: most kérhetnek pisztáciakrémmel töltött málnás minitarte-ot és pisztácialisztből készült szamócás financière-t is.

Az együttműködést ünneplő új kreáció pedig a Nápoly Íze nevet kapta – hiszen az adományozó nápolyi származású, a felhasznált pisztácia pedig Nápoly környékén termett. A sütemény nem más, mint egy pisztáciáspiskóta-alapú gazdag, tejszínes-fehér csokoládés krémdesszert, eperzselével és pisztáciabevonattal.

A cukrászdától nem idegen az adományozói szellem – több folyamatos, saját kezdeményezésű támogatói programjuk van –, ezúttal azért tárják tevékenységüket a nyilvánosság elé, mert a támogatás mértéke az eladott édességek számával nő, így ezúton is szeretnék buzdítani jelen és jövőbeli látogatóikat a pisztáciás termékek vásárlására. A program a készlet kimerüléséig tart, így a cukrászda elkötelezett vendégei számíthatnak egy ehhez hasonló, őszi kínálatra is, de nagy eséllyel megjelenhet majd a pisztáciás bejgli is a karácsonyi ajánlatban.

Fotó:
Tóth Milán

Utazunk
Ne itt tanulj vezetni! Az Amalfi partszakasz című cikk borítóképe

Ne itt tanulj vezetni! Az Amalfi partszakasz

2019. 07. 31. | Szabó Edit
4. Nápoly és környéke – az Amalfi partszakasz
Van két tengerparti város – nevezzük őket Sorrentónak és Amalfinak –, egyik gyönyörűbb, mint a másik. Története is, legendája is van mindkettőnek. De a legfantasztikusabb a kettőt összekötő hegyi út…
Utazunk
Látni. Nápolyt és… című cikk borítóképe

Látni. Nápolyt és…

2019. 06. 04. | Szabó Edit
1. Nápoly és az Archeológiai Múzeum
A pizza, a spagetti és a limoncello hazájában járunk, ahol minden csupa szag, csupa íz. Nápoly egy fapados járattal könnyedén elérhető Budapestről, és egy hosszú hétvégére bármelyik évszakban tökéletes célpont…
Beszélgetünk
Egy békebeli cukrászda Budán című cikk borítóképe

Egy békebeli cukrászda Budán

2018. 06. 16. | Szabó Edit
Beszélgetés Auguszt Ibolyával
A Fény utcai piac mögött található Auguszt cukrászdában pazar reggelit kínálnak minden nap. Auguszt Ibolya egy párizsi mesterkurzuson tanulta azt az új levelestészta-receptet, amivel nemcsak a croissant, hanem sok régi kedvenc is új dimenzióba emelkedik…
Eszünk
Nálunk a minőség a legfontosabb hagyomány című cikk borítóképe

Nálunk a minőség a legfontosabb hagyomány

2016. 12. 27. | Raab Zsuzsanna
Találkozás Auguszt Ibolyával és Auguszt Józseffel
A közel másfél évszázados múltra visszatekintő Auguszt az egyetlen olyan cukrászda, amely generációk óta családi kézben van...
Főzünk
Pisztáciás penne című cikk borítóképe

Pisztáciás penne

2016. 02. 18. | Szabó Edit
Ha azt mondjuk, pisztácia, szinte mindenki a sózott, ropogós csemegére gondol, amit olyan elmélyülten lehet rágcsálni tévénézés közben…
Utazunk
Hétvége Szicíliában 1. című cikk borítóképe

Hétvége Szicíliában 1.

2016. 02. 08. | Szabó Edit
Catania
Catania A rejtett zugok, a bezáruló-kitáguló terek komótos bebarangolása, akávézók, éttermek kínálatának alapos érzékszervi vizsgálata itt a legnagyobb élmény...